RIVM-baas Jaap van Dissel: geen sprake meer van een ongecontroleerde uitbraak van coronavirus

De verspreiding van het coronavirus is de laatste weken langzaam maar zeker gestabiliseerd. Op dit moment is er geen sprake meer van een ongecontroleerde uitbraak, aldus RIVM-directeur Van Dissel.

De maatregelen tot afgelopen maandag, zoals geen handen meer geven en sluiting horeca, hebben bijgedragen aan de afremming van het virus, zei Van Dissel vanmorgen tegen de Tweede Kamer in een briefing. ,,Dat is een belangrijke boodschap.”

Toch is het essentieel dat het kabinet recent extra ingrepen heeft gedaan - zoals een groepsverbod, gezinsisolatie en sluiting kappers - omdat anders de IC-capaciteit de komende weken alsnog overbelast zou worden volgens de voorspellingen.

‘Intelligente lockdown’

Premier Rutte stelt dat we momenteel in een ‘intelligente lockdown’ zitten. Volgens Van Dissel betekent dit scenario dat we waarschijnlijk niet door het plafond meer zullen schieten van de IC-capaciteit. Daarnaast wordt nu hard gewerkt om die capaciteit verder op te hogen.

Nog een bemoedigend cijfer: de laatste dagen daalt het aantal ziekenhuisopnames met coronapatiënten. De RIVM-baas benadrukt wel dat de huidige afname nog niet per se staan voor een trend.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.