RIVM: coronavirus aangetroffen in ontlasting en rioolwater, vermijd direct contact met afvalwater

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Foto ANP/Sem van der Wal

Het coronavirus is in Nederlands rioolwater aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Sommige besmette patiënten blijken het virus in de ontlasting te hebben. Die ontlasting komt via de toiletten in het riool terecht.

Het RIVM waarschuwt mensen die met afvalwater werken. ,,Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met en het inslikken en het inademen van nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen.”

Volgens het RIVM lopen zij geen risico als ze beschermende kleding dragen en zich houden aan de hygiënevoorschriften.

DNA-technieken

In afvalwater in Amsterdam, Tilburg en bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie die ook het afvalwater afkomstig van Loon op Zand zuivert, is het nieuwe coronavirus met DNA-technieken aangetoond.

Het onderzoek toont volgens het RIVM aan dat monitoring van het rioolwater een goede methode is voor het vaststellen van virusinfecties bij mensen die besmet zijn.

Het virus is tot nu toe niet gevonden in Nederlands kraanwater, zo meldt het instituut zelf.

Dezelfde techniek

Het RIVM toonde eerder met dezelfde techniek norovirus, antibioticaresistente bacteriën, poliovirus en mazelenvirus in afvalwater aan.

menu