RIVM meldt kwart minder nieuwe coronagevallen in afgelopen week. Reproductiegetal daalt verder naar 0,89

Foto: ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen zeven dagen met ongeveer een kwart afgenomen in vergelijking met een week eerder. Het RIVM meldt 35.142 nieuwe besmettingen tussen vorige week dinsdagochtend en deze dinsdagochtend. Ook het reproductiegetal is flink gedaald, naar 0,89. Het zogenoemde r-getal stond op 21 januari voor het laatst zo laag.

Het reproductiegetal van 0,89 betekent dat honderd mensen gemiddeld 89 anderen besmetten en de epidemie dus langzaam uit kan doven.

Het RIVM maakt de berekening van het r-getal onder voorbehoud, dus het werkelijke getal kan variëren tussen 0,87 en 0,91. Afgelopen vrijdag was het reproductiegetal nog 0,95. Het RIVM kijkt ongeveer twee weken terug in de tijd, omdat het anders geen betrouwbaar cijfer kan geven. Het reproductiecijfer van 0,89 slaat dus op de situatie zoals die op 3 mei was.

Grote daling

Ook vorige week meldde het RIVM een grote daling in het aantal nieuwe besmettingen. Tussen 4 en 11 mei kregen volgens het RIVM 47.108 mensen een positief testresultaat, een afname van 10 procent ten opzichte van de week daarvoor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus