Reacties Reuzen van Royal de Luxe: 'Ik voel me alsof ik in een sprookje leef'

Mensen proberen de duiker te bereiken door de nauwe Bagijnesteeg. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Lezers reageerden massaal op de vraag om kernachtige recensies van het reuzenweekeinde. Er is veel lof, maar er is ook wat kritiek. Een bloemlezing.

Over de reuzen

Opmerkelijk veel mensen bekennen dat ze er eerst niet heen wilden en eindigen met lof en dank.

De wijze blik van de reuzen, hun liefdevolle rust en kalme aandacht voor hun helpers trokken me een prachtige andere werkelijkheid in. Een sprookje. Laten we vragen of ze bij ons komen wonen. ( Agnes Nanninga (49), Groningen )

Het hoogtepunt: dat onze dochter Xolo de hond meerdere malen mag aaien. Trots dat ze is. Wat zijn we blij dat we onze vakantie hebben uitgesteld. ( Jannie de Haas (35), Wirdum )

Dan komt de duiker in de verte aan, hij torent met zijn 11 meter boven de huizen uit. Loopt soepel op ons af. Hij kijkt me aan, spannend en jong voel ik me als een klein kind, alsof ik in een sprookje leef. ( Astrid Peelen (58), Sevenum, Limburg )

We gingen op de fiets over het bruggetje van Bartlehiem naar Leeuwarden. We gingen naar het kleine reuzenmeisje en Xolo de hond. Eerst kwam Xolo, hij ging plassen. Daarna had hij dorst. Xolo ging in slaap vallen en het meisje ook. Toen we thuis waren ging ik snel naar mijn hondjes. Ik heb een reuzenhond gezien! (Rosa de Jong (11), Bartlehiem )

De duiker vind ik het mooist. ,,Nee hoor’’, zegt mijn dochter, ,,het meisje vind ik het mooist. Hoe ze kijkt, gewoon soms zo sexy.’’ Ik blijf bij mijn duiker. Vanwege de mannen die aan de touwen trekken, twee aan twee. Je ziet ze zweten en hard werken. Ze doen me denken aan piraten, zeerovers, voor niets en niemand bang. En dan die gebruinde kuiten van die mannen. Om nooit meer te vergeten. Dat is pas sexy! ( Doutzen Ouderkerken (68), Leeuwarden )

Vrijdagochtend huilde onze dochter van vier omdat ze zo bang was voor de duiker. Tot ze doorkreeg dat het poppen zijn. Bij het uitzwaaien huilde ze weer tranen met tuiten. Nu omdat ze de reuzen zo gaat missen. ( Corrie de Groot, Stiens )

Vierjarige Rinze langs de route met pake en beppe: ,,Is de ‘heite’-reus groter dan ‘pake’? Kan de hond ook bijten? Waarom is de hond bij het ‘famke’? Zullen we stiekem aan het ‘famke’ vertellen waar haar vader is? Kan de grote reus mij ook platstampen?’’ (Na afloop): ,,Waar is de snackbar?’’ (Eenmaal thuis): ,,Mem, ik wil alles weten van de reuzen.’’ ( Attje Kromkamp (55), Buitenpost )

Vlakbij was het reuzenmeisje, dat kijkt naar links en rechts en omhoog met die prachtige ogen, betoverend. Toen gebeurde het - ik betrapte mijzelf erop dat ik naar haar zwaaide! Pure magie! ( Tinie Cuperus-Ruisch (67), Burgum )

Bij de duiker in het water hadden we een prachtig plekje. Tot de muziekwagen met orkest pal voor onze neus parkeerde. Dat leverde veel gefoeter op, maar we konden de duiker aanraken en zagen hoe het bewegingsapparaat werkte. Maar bij de fietsen aangekomen bleek dat ik doof was geworden, van de muziek. Het ging niet over. Maandag naar de huisarts om mijn oren uit te laten spuiten. Toch had ik dit spektakel voor geen goud willen missen. ( Harmke Faber, Gytsjerk )

Bij Tom’s Smulwereld aan de Groningerstraatweg moeten we achteruit op de stoep. Tom komt naar buiten en voert de hond een broodje frikandel. Die frikandel is in verhouding, een XXL. ( Gerda de Jong (62), Leeuwarden )

Ik ben supertrots, dat deze act van wereldklasse in onze provinciehoofdstad heeft kunnen plaatsvinden. ( Wytze de Jong (67), Lippenhuizen )

Door de drukte kom ik ten val, rode kruis post erbij. Gekneusde tenen en ribben, ja ik ben ook al zeventig en soms gaat het niet meer zo vlot, maar ik wil niets missen dus ga gewoon door. Vandaag de laatste dag en met weemoed zal ik weer afscheid van hen moeten nemen, zoals ook drie keer eerder in Antwerpen, maar het is niet anders. ( Elly van der Bliek (70), Vlissingen )

Het gezelschap stond onder de monumentale kastanjeboom op het Zuiderplein, ik was tien en keek likkend aan een ijsje naar de onthulling van Ús Mem en naar de fotograaf. Vrijdag stonden mijn vrouw en ik op de plek waar ooit die kastanje stond. Het reuzenmeisje hield pal voor onze neus stil. Ze likte aan haar houten lollie. En maakte oogcontact met het jongetje uit 1955. ( Bert Munsterman (72), Drachten )

Het leuke is: Wij komen om naar te reuzen te kijken, maar het lijkt wel of de reuzen gekomen zijn om naar óns te kijken. ( Klaske Harder (64), Leeuwarden )

Liever een keer in de zoveel jaar zoiets dan jaarlijks iets middelmatigs. ( Dinie Zijlstra (68), Sn eek )

Het was erg druk bij het hek, daarom ging ik op mijn hurken zitten en kon ik tussen de benen van de grote mensen door toch heel goed de hond en het meisje zien. Daarna hebben we ook nog de duiker gezien. ( Esmee Overwijk (7), Heerenveen )

loading

Over de drukte

Veel lezers beginnen over de goede sfeer in de stad. Brabants gezellig, noemt iemand het.

De Doelesteeg en de Hoedenmakerssteeg konden het niet verwerken, dus gingen wij, en misschien wel duizend andere mensen, dwars door C&A, achter erin, voor eruit. Verkoopsters gingen onverstoorbaar verder met stofzuigen en ik hoorde de bedrijfsleider zeggen: ,,Dit is één keer.’’ ( Aukje Steeman, Joure )

Als politie willen we ook iets van ons laten horen. Wij hebben van het publiek genoten de afgelopen dagen. Iedereen werkte mee als we iets vroegen. We hebben geen wanklank gehoord. Er werd her en der voor ons geapplaudisseerd. De wave werd zelfs ingezet toen onze collega op de boot voorbij vaarde. Jullie begrijpen vast dat we dat niet vaak meemaken. Wij hebben geweldig gewerkt tijdens een prachtig evenement. Mede dankzij zulk fijn publiek. Dat mag volgens ons ook wel eens gezegd worden. Dank daarvoor. ( Politie Noord-Nederland )

Natuurlijk waren de reuzen indrukwekkend, maar het mooist vond ik dat er van terreurdreiging, zoals die bij the Passion nog erg voelbaar was, niets te merken was. ( Tineke Adema (60), Leeuwarden )

 

Was het wel zo leuk?

Niet iedereen vond dat...

Hoewel de sfeer gemoedelijk was weet ik niet of ik het er een volgende keer wel voor over heb om vier uur te wachten op een glimp van de reuzen, ook al is het een zilverrug. ( Trudi Dorreboom-Rosenboom (71), Garyp )

Het hoogtepunt van Leeuwarden Culturele Hoofdstad is een zwaar overhypete straattheateract met minder amusementswaarde dan de optocht in Anjum. Opgeklopte spanning die niet werd waargemaakt. ( Auke Miedema (50), Berltsum )

De gemeente kan haar miljoenen beter besteden aan de bestendiging en verdere ontwikkeling van de (Friese) cultuur dan te investeren in dagjesmensen die de toegang tot de stad blokkeren. ( Jan Bleeker (61), Suwâld )

Je bent goed gek om daarvoor met de trein uit de Randstad te komen. Want je moet nog afwachten of je iets te zien krijgt. We blijven kuddedieren. ( Schelte Braaksma, (78), Feanwâlden )

menu