Rechtbank wijst leeftijdsverlaging af: Damster Emile Ratelband blijft officieel 69 jaar

Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband (69) mag wettelijk niet door het leven gaan als 49-jarige. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald.

Ratelband - die zich sinds kort trotse bewoner van Appingedam kan noemen - stelde begin vorige maand voor de rechtbank in Arnhem dat hij ‘lijdt’ onder zijn officiële leeftijd. Hij voelt zich naar eigen zeggen ‘al heel lang 20, 25 jaar jonger’ en wil zijn geboortejaar daarom wettelijk veranderd zien van 1949 in 1969.

De rechtbank signaleert de tendens in de samenleving dat mensen zich steeds langer vitaal en fit voelen, maar ziet daarin geen argument om iemands geboortedatum aan te passen. ,,Ratelband heeft zijn argument dat hij last heeft van leeftijdsdiscriminatie onvoldoende concreet gemaakt. Voor het aan de orde stellen van leeftijdsdiscriminatie bestaan andere wegen dan het aanpassen van de geboortedatum.’’

Hoger beroep

Ratelband reageert verheugd op het vonnis. Het biedt volgens hem een mooie haak voor een hoger beroep. ,,De rechtbank oordeelt dat ik niet mag meeliften met de transgenders omdat dit allerlei ongewenste juridische en maatschappelijke gevolgen zou hebben maar daar verzet ik me juist tegen.’’ 

'Bewustzijnsverruimer' verwachtte iets anders

De zelfbenoemde ‘bewustzijnsverruimer’ verwachtte een tussenvonnis waarin de rechtbank zou zeggen: bewijs maar dat je 49 bent. Iets wat hij naar eigen zeggen kan. ,,Mijn botmassa is de afgelopen 20 jaar nagenoeg hetzelfde gebleven, terwijl die eigenlijk al een stuk minder zou moeten zijn’’, zei hij afgelopen weekend in een interview.

Volgens Ratelband en zijn advocaat beschikken ze over medische dossiers van verschillende artsen die op basis van onder meer celdikte onderbouwen dat hij 20 jaar jonger is dan de leeftijd in zijn paspoort.

Emile Ratelband: Appingedam blijkt vruchtbare grond
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.