René de Vries (89) denkt nog elke dag aan de oorlog en Denise Speelman uit Hoogezand strijdt in Amerika om de titel Miss Universe | Talk of the Town

Denise is Miss Nederland en gaat naar Amerika voor een internationale Missverkiezing. Foto: Eigen foto

Presentator Nathan de Vries praat in de negende aflevering van Talk of the Town over de Tweede Wereldoorlog met René de Vries (89). Hij was pas acht toen de oorlog begon en hij droomt er nu nog steeds over. Verder schuiven Miss Nederland Denise Speelman en oprichter van Battlefield Tours Joël Stoppels aan. En rechtenstudente Marine (22) zet haar strijd om écht te bestaan in Nederland voort. Kijk hier de uitzending terug.

‘De ooggetuigen zijn er nu nog en kunnen de verhalen vertellen.’

Hij droomt er nog steeds over. 76 jaar na de Tweede Wereldoorlog zijn de nachten van René de Vries (89) vaak gevuld met de angst opgepakt te worden. ,,Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan de oorlog denk.”

René is acht als de oorlog begint. De Joodse jongen moet al snel een davidster op en naar een Joodse school. ,,Het was niet anders. Als het niet erger wordt, dan redden we het, dacht ik.” Maar dat werd het wel.

Als tienjarig jochie neemt René afscheid van zijn vader, die zogenaamd arbeid moest verrichten in Duitsland, maar in werkelijkheid werd afgevoerd naar Auschwitz. Hij duikt daarna drie jaar lang onder met zijn moeder en broer.

René praat vrijdag met Nathan over de onderduikjaren, oorlogsherinneringen en zijn ultieme gevoel van vrijheid (spoiler: haring eten). Naast hem schuift Frank von Hebel aan. De verslaggever van DVHN schreef talloze verhalen en meerdere boeken over de oorlog en heeft René ook uitvoerig geïnterviewd. ,,De ooggetuigen zijn er nu nog en kunnen de verhalen vertellen. Over pakweg tien jaar is dat voorbij. Ik wil dat het vastgelegd is.”

’Mijn broertje en ik krijgen een paspoort maar mijn zusje, moeder, opa en oma niet’

Twee weken geleden vertelde Marine in Talk of the Town over haar schrijnende situatie. Ze is als vluchteling hier gekomen, mag ook altijd blijven maar een paspoort zat er niet in. Marine voelde zich een tweederangsburger.

Maar er is nieuws: de politiek heeft deze week besloten dat Marine een paspoort krijgt. Een bijzonder blije dag, zou je zeggen. Niets is minder waar. Er zitten namelijk veel haken en ogen aan het besluit. Zo komt maar een kleine groep in aanmerking voor een paspoort. En krijgen dus Marine haar zusje, moeder, opa en oma niets. Hoe dat zit, vertelt ze vrijdag in de show. Marine strijdt door: ,,De politiek is nog lang niet van mij af.”

Van oliebollenkraam naar internationale missverkiezing

Denise Speelman uit Hoogezand vertrekt volgende week als Miss Nederland naar de VS om ons land te vertegenwoordigen op de 69e Miss Universe verkiezing, waar wereldwijd zo’n 500 miljoen mensen naar zullen kijken.

Vroeger hielp ze haar ouders in de oliebollenkraam, maar Denise was altijd al geïnteresseerd in mode. In 2014 won ze de Miss Noord-Nederland verkiezing. Kort hierna ontwikkelde ze een eetstoornis, waar ze nu volledig van hersteld is. In 2020 werd ze gekroond tot Miss Nederland. Als Miss wil Denise aandacht vragen voor de eetstoornis-problematiek en body positivity, waar het belangrijkste is dat je je goed voelt in je vel, ongeacht je kledingmaat.

Vandaag praat ze met Nathan over haar voorbereidingen voor haar reis naar de VS en wat er daar op haar te wachten staat.

Hoe is de oorlog nog voelbaar in Groningen?

Joël Stoppels is oprichter van Battlefield Tours in Groningen. Hij heeft een studie gedaan naar verschillende geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland en wil de kennis delen met mensen die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog.

De generatie die het meegemaakt heeft, wordt steeds kleiner en Joël vindt het belangrijk dat jongeren weten dat vrijheid niet zomaar iets is. ,,De zware strijd in Nederland verdient het om niet vergeten te worden,” vindt Stoppels en hij hoopt, ook in Groningen, met zijn Battlefield Tours daar een bijdrage aan te leveren.

Column en muziek

Columnist Bram Esser draagt deze vrijdag weer een kakelverse column voor en muziek is er van Orange Skyline. De band won in 2013 de POPgroningen Talent Award en heeft sindsdien grote stappen gemaakt. De rockband won een Edison Award, speelde op festivals als Concert at Sea, Eurosonic Noorderslag, bij De Wereld Draait Door, en stond in het voorprogramma van Kensington in de Ziggo Dome.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Talk of the town
Video