Risiconiveau corona kan in hele land omlaag. Groningen en Friesland staan er het beste voor

Vaccineren is volgens virologen de enige manier om uit de coronacrisis te komen. Foto: ANP/ Siese Veenstra

Nu het aantal coronagevallen blijft dalen en het kabinet het land van het slot haalt, kan ook het zogeheten risiconiveau omlaag.

In elke regio van het land wordt het gevaar kleiner. Veel regio's zouden zelfs op het laagste alarmniveau kunnen uitkomen als de landkaart rond dinsdag opnieuw wordt ingekleurd. Dat zou voor het eerst sinds eind vorig jaar zijn.

Vier risiconiveaus

Nederland telt vier risiconiveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Tot eind mei stonden alle 25 veiligheidsregio's op zeer ernstig. Momenteel is de situatie in acht regio's zeer ernstig, staan elf regio's op ernstig en hebben zes regio's de status zorgelijk.

Twee cijfers bepalen het risiconiveau: het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.

Drenthe staat op 'waakzaam'

Op basis van het aantal positieve tests zouden elf veiligheidsregio's nu onder 'waakzaam' vallen. Groningen en Friesland staan er het beste voor. Die telden afgelopen week 18,5 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Nog maar een paar weken geleden hadden ze dat aantal gevallen per dag.

 De regio's Zaanstreek-Waterland, Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost gaan wellicht in één klap van het hoogste naar het laagste risiconiveau. De andere regio's die in aanmerking komen voor 'waakzaam' zijn Drenthe, Flevoland, Noord-Holland Noord, Zuid-Limburg, Noord- en Oost-Gelderland en IJsselland.

Rest van het land op een na laaste risiconiveau

De rest van het land valt binnen de grenzen van 'zorgelijk', het op een na laagste risiconiveau. Zeeland en Kennemerland zitten qua positieve tests net boven die grens. Een paar gunstige dagen zouden de status toch nog kunnen veranderen in waakzaam.

Een van de laatste brandhaarden in het land is de regio Haaglanden. Daar zijn afgelopen week 57 op iedere 100.000 inwoners positief getest. Maar dat cijfer laat ook zien hoe snel het coronavirus wordt teruggedrongen. Slechts twee weken geleden stond Noord-Holland Noord er het beste voor

 met 66 positieve tests op iedere 100.000 inwoners in een week tijd. Met andere woorden: het slechtste cijfer nu is beter dan het beste cijfer begin deze maand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus