Ruim 200 gemeenten hielden te veel geld in bij bijstandsontvanger met schulden. 10.000 tot 15.000 gedupeerden

Foto: ANP

Mensen die rondkomen van een bijstandsuitkering maar ook schulden hebben, hebben dit jaar in veel gemeenten te veel geld aan hun schuldeisers afgestaan. Oorzaak is een administratieve fout door hun gemeente.

In zo’n 200 gemeenten is het niet goed gegaan, meldt de NOS. De omroep heeft een document van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) waaruit dit blijkt. Naar schatting zijn zo’n 10.000 tot 15.000 mensen gedupeerd.

Nieuwe rekenmethode

Er is sinds 1 januari van dit jaar een nieuwe rekenmethode voor de beslagvrije voet. Bij iemand die rondkomt van een bijstandsuitkering is de beslagvrije voet 95% hiervan: er mag dus maximaal 5% van de uitkering naar de schuldeisers.

Maar veel gemeenten gaven de vakantietoeslag niet door aan de polisadministratie van het UWV. Het leek daardoor dat het inkomen van bijstandsontvangers lager was, waardoor hun beslagvrije voet lager is. Omdat alle inkomsten daarboven mogen worden ingehouden, werd een te hoog bedrag ingehouden.

Vakantiegeld

Een alleenstaande krijgt bijvoorbeeld €1022 bijstand per maand, plus €53 vakantietoeslag (uitbetaald in mei), dus €1075. De beslagvrije voet is dan 95% daarvan: €1021. Een deurwaarder mag dan €54 innen. Maar als alleen wordt uitgegaan van €1022 is de beslagvrije voet €971. Dan wordt €104 geïnd, €50 meer.

Om te voorkomen dat meer mensen de dupe worden, zijn de regels voor het vaststellen van e beslagvrije voet bij uitkeringsontvangers nu tijdelijk aangepast.

De deurwaardersvereniging roept leden op te veel geïnd geld terug te betalen, tenzij zij het al hebben doorgegeven aan de schuldeisers. Deurwaarders en het ministerie van Sociale Zaken zoeken naar een oplossing. Ook wordt gekeken of het probleem bij meer groepen speelt.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra