Ondanks het ’reisverbod’ van het kabinet tot half maart, boeken Nederlanders er alweer flink op los voor de zomer- en herfstvakantie. Er vliegen duizenden reisjes per dag over de toonbank. Een ding is duidelijk: we willen eruit! Maar kan het ook?

Vooral zonlanden als Spanje, Griekenland, Portugal en Turkije zijn weer als vanouds in trek als vakantiebestemming. Wie nog niet met het vliegtuig durft, pakt de auto en blijft wat dichterbij huis. Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk scoren hierin hoog. Dat blijkt uit een rondgang langs de Nederlandse reisorganisaties.

Om de consument sneller over de streep te trekken, zijn de reis- en annuleringsvoorwaarden volgens topman Frank Oostdam van reiskoepel ANVR bij de meeste touroperators flink versoepeld. „Ze verschillen wel per aanbieder. Daar mogen we als branche geen afspraken over maken, waardoor makkelijker kosteloos omboeken een extra concurrentiemiddel is. Flexibiliteit is in 2021 overal troef”, stelt hij.

Vouchers

Oostdam benadrukt dat verzorgde ’pakketvakanties’ zijn gedekt door garantiefonds SGR en dat er bij code oranje tijdens het vertrek niet wordt gereisd. „Toeristen kunnen dan kiezen voor een alternatieve bestemming, een latere datum of meteen geld terugkrijgen. Vouchers worden er dit jaar niet meer uitgegeven. Die gelden alleen voor in 2020 geboekte reizen die door corona zijn geschrapt, en worden vanaf maart ook uitbetaald. Maar we zetten ze liever om in een nieuwe reis. Wie toch zou stranden, wordt altijd teruggehaald.”

Oostdam pleit voor snelheid in vaccineren in combinatie met verplichte testen voor reizigers. „Die moeten het toerisme dit jaar openbreken. We doen een oproep aan het kabinet om de quarantaines en oranje reiscodes daarmee af te schaffen. Natuurlijk moet dit dan wel in heel Europa geregeld worden, zodat er veilig over elkaars grenzen kan worden gereisd. Desnoods nog met bekende beperkende maatregelen als mondkapjes, afstand en hygiëne. De Europese Commissie heeft al een handboek klaarliggen.”

Omboeken

ANVR-touroperators laten bijna allemaal weten soepel om te gaan met geboekte vakanties. „Wij hebben een gratis omruilgarantie tot zes weken voor vertrek. Voor 25 euro extra kan dat tot een week voor vertrek. Als wij door corona een reis moeten annuleren, krijgen klanten desgewenst direct geld terug. We richten ons op voorjaar, zomer en herfst”, zegt Corendon-topman Steven van der Heijden.

Toeristen krijgen volgens hem echter geen vrijbrief om lukraak reizen te boeken en annuleren, ongeacht de coronasituatie. „Dan krijg je al gauw pogingen om er een slaatje uit te slaan. Wij moeten ook de bezetting van onze vliegtuigen in de gaten kunnen houden om scherpe prijzen te bieden. Veel hotels geven korting en kerosine is relatief goedkoop, dus dat helpt.”

Annuleren

TUI kijkt volgens woordvoerster Petra Kok met optimisme naar zomer 2021. „De belangstelling voor vakanties is enorm toegenomen na alle virusellende. Er is ook al interesse in verre bestemmingen als Curaçao en Mexico. Tot zeven dagen voor vertrek kun je bij ons gratis een andere bestemming of reisdatum kiezen. Kosteloos annuleren kan alleen als een reisadvies wijzigt naar oranje of rood. We geven dan geen vouchers meer uit, maar gelijk geld terug.”

Volgens Sunweb is er meer aandacht voor rustige bestemmingen, actieve vakanties en reizen binnen de Benelux en Frankrijk. „Toch blijven ook eilanden als Kreta, Kos, Rhodos en Gran Canaria vanaf mei gewild. Bij code oranje vlak voor vertrek krijgt men binnen twee weken geld terug of een alternatief”, aldus zegsvrouw Martine Langerak.

Ook directeur Coby van Dongen van De Jong Intra merkt de vakantiekriebels van de Nederlander. „We krijgen veel vragen over Italië, Spanje, Portugal, Oostenrijk en Duitsland. Vooral rustieke hotelletjes doen het goed. Wandelen, fietsen, lekker eten, zwemmen en zonnen staan hoog in het vaandel. Naast auto en vliegtuig is ook de bus terug van weggeweest, met name bij ouderen die een vaccin krijgen. In landen buiten Europa zien we nog weinig beweging.”

Voorwaarden

Aanbetalen is bij De Jong Intra niet langer verplicht. „Vier weken voor vertrek de reissom overmaken. Daarvoor kan iedereen gratis omboeken. We zijn in gesprek met onder andere Transavia om dat ook voor vluchten te regelen”, vertelt Van Dongen.

SolFly-baas Hans Mosselman zegt zich flexibel op te stellen als toeristen hun geboekte vakantie willen veranderen. „Er is meer interesse voor kleinschalige accommodaties en regionale luchthavens. Drukte wordt vermeden.” Ook Silverjet heeft voorwaarden aangepast. „Annuleringkosten zijn verlaagd van 50 naar 10 procent tot acht dagen voor vertrek, de laatste week van 100 naar 15 procent”, aldus eigenaar Rob Bremer.

De zomerprijzen zijn volgens de reisbureaus nu tot 30 procent lager dan normaal, omdat hoteliers, huisjesverhuurders en vliegmaatschappijen na een grotendeels verloren jaar ’honger’ hebben naar de toerist. „Het is wel een kwestie van vraag en aanbod. Hoe voller het is, hoe duurder”, waarschuwt Van de Heijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra