Sir David Attenborough luidt de noodklok over de klimaatverandering: De natuur is doodziek

David Attenborough bij een schildpad op het strand. Foto: AFP/Mandel Ngan

David Attenborough luidt de noodklok over de klimaatverandering. De vader van de natuurbeschermers, die steeds nadrukkelijker ook het dierenleed belicht, komt donderdag met een heftige waarschuwing over onze doodzieke natuur.

Het gaat beroerder met onze planeet dan we denken. Veel beroerder. En degenen die dat nog steeds ontkennen, hebben straks wel wat uit te leggen aan hun nakomelingen als die met de gebakken peren zitten.

'Ons leven zoals we dat kennen gaat naar de knoppen'

De zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen van het binnenkort 93-jarige en mondiaal vereerde natuuricoon Sir David Attenborough kunnen in ieder geval trots zijn. Sir David is om en laat zich nu zien als ecostrijder. Opa blijft beleefd, welbespraakt en betrokken als altijd. Maar nu vindt hij het tijd eens heel duidelijk te maken waar het op staat: ons leven op aarde, zoals we dat nu kennen, gaat naar de knoppen als we zo doorgaan met vervuilen en consumeren.

De als heftig aangekondigde boodschap van Sir David wordt donderdag uitgezonden door de BBC. Om 21.00 uur op BBC1, primetime voor de Britten. De rest van de wereld zal het ook horen want de Britse staatsomroep verwacht een wereldwijde impact: een miljard kijkers wordt verwacht voor Attenborough die de noodklokken luidt.

En hij heeft impact. Het was immers zijn baanbrekende BBC-serie Blue Planet die ons leerde hoe problematisch al dat plastic in onze zeeën en oceanen was geworden. Het waren zijn wild life specials over onder meer walvissen die samen met de documentaires van de Franse oceanograaf Jacques Cousteau kijkers wakkerschudden en milieuorganisaties gewicht gaven. En de walvissen behoedden voor de ondergang.

'We moeten voor de natuur doen wat we met de walvissen hebben gedaan'

Attenborough sprak er vorige week over bij de presentatie van een andere epische serie Our Planet die nu op Netflix is te zien. ,,Walvissen waren dertig jaar geleden bijna uitgestorven. De verontwaardiging van het publiek leidde tot maatregelen. De walvissenpopulatie heeft zich hersteld. Pas later hebben we geleerd hoe belangrijk walvissen waren voor de rest van de visstand in de oceanen. En hoe belangrijk ze dus zijn voor ons mensen. We moeten nu doen voor de natuur wat we voor de walvissen hebben gedaan.’’

En doen we dat niet? Dan zijn de gevolgen niet te overzien, waarschuwt Attenbourough donderdag. Met topwetenschappers neemt de zoöloog en geoloog én ongekroonde televisiekeizer de pols van een zieke Moeder Natuur en kijkt wat haar lijden kan betekenen voor onze toekomst.

 In de documentaire benoemt Attenborough de potentiële bedreigingen voor onze planeet en mogelijke oplossingen. De klimaatomstandigheden wijzigen zich sneller dan hij zich ooit kon voorstellen toen hij twintig jaar geleden over het milieu begon te praten.

'Dit is net zo ingrijpend als wat de dinosaurussen overkwam'

,,De planeet heeft vijf fases gekend waarin sprake was van een grootschalig uitsterven van soorten. We zitten nu midden in de zesde fase’’, aldus Attenborough tijdens de presentatie van Our Planet , vorige week. Wat nu speelt, is net zo ingrijpend en verstrekkend als wat de dinosaurussen overkwam. Voor de meesten is het nauwelijks te bevatten, druk bezig met de dagelijkse beslommeringen, maar de rest van het leven op aarde ondergaat vernietiging op een schaal als na de inslag van de meteoriet, zegt Attenborough

 ,,Van de massa zoogdieren op aarde is 96 procent mensen en door mensen gehouden dieren. Slechts 4 procent van de zoogdieren zijn nog de andere, wilde dieren: van olifanten tot dassen, van tijgers tot vleermuizen. Van alle vogels op aarde is 70 procent pluimvee, meest kippen. Ooit bepaalde de natuur hoe wij leefden, nu bepalen wij of de natuur kan overleven.’’

Attenborough was nog redelijk optimistisch ten tijde van de het Parijse Klimaatakkoord (2015), maar is naar eigen zeggen nu geschrokken van hoe snel de klimaatverandering zich voltrekt en hoeveel delen van de wereld daardoor onbewoonbaar worden met grote menselijke migratiestromen als gevolg. Dat vertelde hij pas geleden ook aan Christine Lagarde, de baas van het Internationaal Monetair Fonds: ,,Het gebeurt nu, in Europa. Mensen komen hierheen uit Afrika omdat ze niet meer kunnen leven waar ze wonen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu