Voor het eerst sinds lange tijd komen veel plekken in Nederland onder een laagje sneeuw te liggen. En in de nacht van zaterdag op zondag komt daar nog ijzel bij. Omstandigheden die we hier niet meer gewend zijn. Hoe ga je toch veilig de weg op?

„Blijf thuis”, zegt Tom Huyskens van Bovag. „IJzel is sowieso zo verraderlijk dat je daar alleen met spikes op de banden veilig doorheen komt, en die zijn in Nederland verboden.” Een winterse wereld is dan wel weer ’goed doorheen te komen’, volgens Huyskens. „Maar dan moet je wel goede winterbanden hebben en je rijstijl er op aanpassen.”

Winterbanden

En juist in die winterbanden zit het gevaar, vertelt Huyskens. „Vanuit de branche krijgen we veel signalen over particulieren die hun winterbanden niet hebben gemonteerd dit jaar. Begrijpelijk, want de meeste mensen kunnen gewoon thuisblijven en hoeven dus de weg niet op. Maar als je met je zomerbandjes de sneeuw in gaat, breng je echt jezelf en anderen in gevaar.”

Maar ook met de juiste winterbanden is het oppassen geblazen, waarschuwt de ANWB. „Het wordt echt verraderlijk glad”, vertelt Markus van Tol van de automobilistenbond. „En als je een lange tocht moet maken, van Amsterdam naar Groningen of zo, doe je er echt verstandig aan om die uit te stellen. Zondag zien de omstandigheden er al heel anders uit.”

Pas rijgedrag aan

Veel ellende is te voorkomen door het rijgedrag aan te passen, vertelt Van Tol. En mocht het toch tot een glijpartij komen? „Laat je gas los, want dan wordt de motor niet meer aangedreven. Trap ook niet op de rem, want dan blokkeren je wielen en ben je nog verder van huis. Kijk en stuur in de richting waar je naartoe wil, en zorg dat je niet te snel rijdt, want dan kun je ook niet te hard terechtkomen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra