Spanje kondigt tweede lockdown af. Na Catalonië nu ook corona-slot in Gallicië

Spanje is weer open voor toeriseme, maar nog lang niet overal coronavrij. ANP

In Spanje is zondag een tweede lokale lockdown afgekondigd. Na de lockdown van het gebied rond de Catalaanse stad Lerida zaterdag, gebeurde hetzelfde in en rond A Marina in Galicië.

De lockdown raakt daar zo'n 70.000 mensen uit 14 gemeenten en gaat vannacht in tot in ieder geval vrijdag. Twee dagen later zijn de regionale verkiezingen in Galicië, dat in het noordwesten van Spanje ligt.  

Mensen mogen alleen reizen   in en rond A Marina   als dat nodig voor hun werk. Ook worden bijeenkomsten van meer dan tien mensen worden verboden, om de kans op besmetting te beperken. 

,,Op dit moment hebben we 106 positieve gevallen, een stijging van 21 gevallen ten opzichte van de voorgaande dag", vertelde de Galicische regionale gezondheidsfunctionaris Jesus Vazquez op een persconferentie in de provinciehoofdstad Lugo. Er zouden enkele brandhaarden   zijn rond cafés in de regio.

'Sterkte toename besmettingen bij Lerida'

De maatregel komt slechts een dag nadat 200.000 mensen in Catalonië weer in lockdown gingen. Dit na een ,,sterke toename" van het aantal besmettingen bij de noordoostelijke stad Lerida, zo'n 150 kilometer ten westen van de Catalaanse regionale hoofdstad Barcelona.

De Spanjaarden hebben vanaf maart drie maanden lang een van 's werelds zwaarste lockdowns doorstaan. Het land moest door de coronavirusuitbraak een hoge tol betalen met zeker 28.385 sterfgevallen en meer dan 250.000 besmettingen.

menu