Ook achttien dagen na de hernieuwde aanscherping van de coronamaatregelen stijgt het aantal positieve tests verder.

Met 8141 geregistreerde besmettingen werd zaterdag opnieuw een dagrecord gevestigd. Ook het aantal ziekenhuisopnames nam weer toe. Zijn er dan echt geen lichtpuntjes? Misschien wel, maar het RIVM waarschuwt voor te snelle conclusies.

Op 27 september, de dag dat Mark Rutte en Hugo de Jonge aankondigden dat er strengere maatregelen zouden komen, werden 2995 nieuwe besmettingen gemeld en lagen 617 mensen met corona op in de ziekenhuizen. Vandaag, 18 dagen en een nieuw (strenger) maatregelenpakket later, waren er 8141 nieuwe besmettingen en liggen 1568 mensen met corona in het ziekenhuis.

Meer patiënten op intensive care

Met andere woorden: de situatie is dramatisch verslechterd, en gaat nog dagelijks achteruit. De 8141 besmettingen vormden een nieuw dagrecord en het aantal patiënten op de intensive care neemt gestaag toe.

Zijn er dan helemaal geen lichtpuntjes? Misschien, heel voorzichtig, wel. Een paar ontwikkelingen lijken erop te duiden dat enige verbetering mógelijk nabij is. Zo was de groei in het aantal besmettingen deze week lager dan een week eerder. Er kwamen dagelijks gemiddeld 233 positieve tests bij, vorige week waren dat er per dag 361 extra, blijkt uit een analyse van de RIVM-cijfers.

Het zou een signaal kunnen zijn dat het eerste maatregelenpakket, dat van 28 september, toch enig effect heeft gehad. Het kabinet besloot toen de horeca na 22.00 uur dicht te doen en mensen nog eens op het hart te drukken indien mogelijk thuis te blijven.

 Uit mobiliteits- en woonwerkgegevens bleek al dat Nederlanders hun gedrag daarop licht aanpasten, maar in de ogen van kabinet en Outbreak Management Team (OMT) was dat niet genoeg. ‘Klaarblijkelijk is aan de oproep tot beperkingen in beweeglijkheid minder gehoor gegeven dan in juni het geval was’, schreef het OMT bijvoorbeeld.

Steeds meer mensen bezoeken de teststraten

Er is nóg een reden om de dagelijkse besmettingscijfers met een wat andere, meer optimistische blik te bekijken. Het aantal tests is de afgelopen weken fors toegenomen. In de week van 5 tot 11 oktober gingen er per dag 40.000 Nederlanders door de teststraten van de GGD. Dat waren er liefst 25 procent meer dan een week eerder, toen het er dagelijks ruim 30.000 waren.

Ook deze week nam het aantal tests toe, meldt een GGD-woordvoerder. Komende week passeren dagelijks 50.000 mensen de teststraat, is de verwachting. Dat is een toename van 60 procent in een paar weken tijd.

Het lijkt er dus op dat de toename van het aantal besmettingen inmiddels voor een behoorlijk deel verklaard wordt doordat meer mensen getest worden. Meer informatie daarover zal dinsdag volgen: dan maakt het RIVM bekend welk percentage van de afgenomen tests deze week positief was.

loading  

RIVM-baas Jaap van Dissel vindt het in elk geval nog veel te vroeg om van een ommekeer te spreken. Tegen de NOS zei hij vandaag te verwachten dat de besmettingscijfers eerst nog verder zullen toenemen voordat een eventuele afname volgt. Van Dissel houdt er daarom ook rekening mee dat de ‘gedeeltelijke lockdown’, die tot 11 november van kracht is, uiteindelijk tot in december kan duren. De RIVM-baas verwacht een langere periode ‘waarin de aantallen verhoogd zijn’.

RIVM-modelleur Jaco Wallinga gaf in hetzelfde interview aan dat het gevaarlijk is direct conclusies te trekken uit besmettingscijfers. ,,Er is vrij veel veranderd aan de testcapaciteit. Die is nu weer uitgebreid. Daardoor kun je niet zomaar een-op-een een verhoging of verlaging van het aantal positieve testen vertalen naar wat er gebeurt met besmettingen.”

Minder rooskleurig

Volgens hem kan beter gekeken worden naar het aantal ic-opnames, ‘dat is een hele stabiele indicator’. Deze ic-opnames laten een minder rooskleurig beeld zien, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het zijn er nu 352, dat zijn er 100 meer dan vijf dagen terug en 200 meer dan begin deze maand. Wel ligt het aantal nog steeds fors lager dan in april, toen waren het er 1400.

Wel stabiliseert het aantal coronapatiënten op de verpleegafdeling de laatste paar dagen. Donderdag waren het er 1213, gisteren 1208 en vandaag 1216. Juist over de bezetting van de verpleegafdelingen luidden medisch specialisten afgelopen week de noodklok. Zij gaven aan te vrezen dat er volgende maand ongeveer 5000 coronapatiënten in de ziekenhuizen zouden liggen. Nu zijn dat er 1568.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
Aanrader van de redactie