Spoetnik-vaccin tegen corona over paar maanden mogelijk in Nederland verkrijgbaar. Rusland dient aanvraag in bij Europees Geneesmiddelenagentschap

Het Spoetnik V-vaccin is mogelijk later dit jaar in Nederland verkrijgbaar. ANP

Vanuit Moskou is bij de Europees Geneesmiddelenagentschap EMA een aanvraag ingediend voor een versnelde beoordeling van zijn coronavaccin Spoetnik. De kans is daardoor groot dat dit over een paar maanden in Nederland verkrijgbaar zal zijn.

Aanvankelijk was er veel scepsis rond het Spoetnik-vaccin, waaraan Rusland medeschuldig was door dit al goed te keuren nog voordat een grootschalig onderzoek onder vrijwilligers had plaatsgevonden. Na een publicatie door The Lancet begin februari is de waardering in binnen- en vooral buitenland echter enorm toegenomen.

Het gezaghebbende Britse medische tijdschrift concludeerde afgaande op het interimrapport van de studie onder meer dan twintigduizend deelnemers, dat het vaccin voor 92% effectief is. En daarmee nagenoeg even goed zou werken als de beste vaccins die er op de markt zijn, namelijk van Pfizer/BioNTech en van Moderna.

Het Spoetnik-vaccin heeft als voordeel dat het een paar maanden op koelkasttemperatuur bewaard kan worden en relatief goedkoop is. De benodigde twee dosis per persoon kost in Rusland omgerekend 9,50 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus