Spoorboekje van de tweede halve finale Eurovisiesongfestival: dit zijn de voornaamste concurrenten van Waylon (+livestream)

Haalt Waylon vanavond de finale van het Eurovisie Songfestival met zijn Outlaw in ’Em ? Dan moet hij onder meer afrekenen met een Moldavische klucht en Georgische etnojazz.

De uitzending van de tweede halve finale begint vanavond om 20.35 uur op NPO of via de livestream.

Van de achttien landen die vanavond optreden gaan er tien door naar de finale. Alleen de jury’s van de vanavond deelnemende landen stemmen mee, aangevuld met drie van de zes landen die al automatisch geplaatst zijn. Dat zijn vandaag Italië, Frankrijk en Duitsland. De finalisten zijn rond 23.00 uur bekend. Zaterdag is de finale van het Songfestival.

1. Noorwegen - Alexander Rybak - That’s How You Write a Song

Hij lijkt in negen jaar tijd precies drie maanden ouder geworden. Na zijn zege in 2009 is Alexander Rybak (nu 31) terug. Uiteraard mét viool en een catchy instapcursus hitschrijven op muziek. Vrolijke opening van de avond en Rybak gaat makkelijk door naar de finale.

2. Roemenië - The Humans - Goodbye

Gevaarlijke rivalen voor Waylon. Niet dat deze windkracht 8-ballade nou zo verheffend is, maar Roemenië overleefde alle halve finales waaraan het ooit deelnam. Tactisch verdeelde stemkracht waarschijnlijk, die zelfs een act vol gemaskerde etalagepoppen naar de eindstrijd helpt.

3. Servië - Sanja Ilic & Balkanika - Nova Deca

Eerste gedachte: smurfenvijand Gargamel heeft zijn baard laten staan. En door Smurfenland waait zo te zien ook een stevige bries. Wel prettig tussen de gedateerde balkanbeats: Nova Deca (Nieuwe kinderen) kent maar vijf regeltjes tekst.

4. San Marino - Jessika (feat. Jenifer Brening) - Who We Are

In San Marino steek je er ongetwijfeld Nietzsche en Kant mee naar de kroon, maar daarbuiten blinkt deze bijdrage vooral uit in de volstrekte platheid én kansloosheid. Toch nog één ster voor die schattige dansende robotjes.

5. Denemarken - Rasmussen - Higher Ground

Als variant op Sienekes draaiorgel, zendt Denemarken in de categorie ‘nationale symbolen die altijd scoren’ vijf Vikingen naar Lissabon. Zingen kan frontman Jonas Rasmussen zeker en zijn Higher Ground ligt prettig in het gehoor. Concurrent voor Waylon voor de laatste finaleplekken.

6. Rusland - Julia Samoylova - I Won’t Break

Daar is ze dan. Vorig jaar strandde ze bij een Oekraiense grenspost, vanwege een aldaar verboden optreden op de bezette Krim. Eenmaal in Lissabon, vraag je je af of er geen wakkere Portugese douanebeambte was die Julia kon tegenhouden en terugsturen naar haar zangdocente.

7. Moldavië - Doredos - My Lucky Day

Jaaaaa! John Lanting op z’n Moldavisch. Slaande deuren, misverstanden en rode oortjes. Camp-favoriet van de eenkoppige redactie van dit overzicht. Topklucht die hopelijk de finale gaat halen. Het liedje? Eeeh... vergeten.

8. Nederland - Waylon - Outlaw in ’Em

Een doorvoelde ode aan de countrymuziek. Een lied dat niet dieper uit de ziel van de zanger had kunnen komen. Je merkt dat de muziek de maker door de aderen stroomt. Het toevoegen van de dansstijl krumping is een hartverwarmende innovatie op het Eurovisiepodium.

9. Australië - Jessica Mauboy - We Got Love

Het blijft even wennen: Australië op het Eurovisie Songfestival. Maar Australië is een blijvertje en gaat onherroepelijk een keer winnen. Maar met Jessica Mauboy en haar heerlijk euforische mainstreampop komen ze net te kort voor het podium.

10. Georgië – Ethno Jazz Band Iriao - For You

Het probleem met deze post-Sovjet-inzending: hij is totaal misplaatst op dit festival. De sfeervolle etnojazz past vast prima in een nachtclub in Tbilisi, maar niet in de grootste muzikale tv-show van Europa. Net zoals de podiumpresentatie van de heren bij uitstek geschikt lijkt voor de radio.

11. Polen - Gromee (feat. Lukas Meijer) - Light Me Up

Als Polen morgenavond uit één van de eerste uitslag-enveloppen komt, weten we dat Waylon in de problemen zit. Deze nogal goedkope EDM-parodie ligt lekker in het gehoor en kan dankzij de grote, verspreide stemachterban best eens oprukken vanuit de achterhoede.

12. Malta - Christabelle - Taboo

Vlammenwerpers, laserstralen en een danseres in doorzichtig turnpakje. Om met Lee Towers te spreken: ‘Alle ingrediënten staan op groen voor een goede afloop’. Toch wankelt deze Maltese bijdrage en dat komt door de voorspelbare elektro die zangeres Christabelle meer in de weg zit dan helpt.

13. Hongarije - AWS - Viszlát Nyár

Heavy metal uit Hongarije. Het klinkt net zo aanlokkelijk als salsa uit Kazachstan of een polka vanaf de Cariben. En inderdaad: een streling voor het oor wordt het nooit. Wel ideaal om uw voor de televisie ingedutte schoonmoeder even flink te laten schrikken met een ram op de volumeknop.

14. Letland - Laura Rizzotto - Funny Girl

Lachen om een Letse met de achternaam als een Italiaanse menukaart is natuurlijk flauw. Maar waar zit de humor van het saaie Funny Girl dan? Misschien in die vuurrode robe van doorschijnend gaas. Gerard Joling zou zeggen: ‘Met gierende banden naar huis. En zorg dat je met het vliegtuig niet op een Let landt!’

15. Zweden - Benjamin Ingrosso - Dance You Off

Geen dure led-verlichting in het sobere decor van Lissabon? Geen probleem, Zweden neemt zelf een wand met knappe visuals mee. Het is een ijzeren wet: wie – niet alleen financieel – investeert, zal oogsten. Benjamin Ingrosso staat met zijn eigentijdse elektropop zaterdag bij de beste tien.

16. Montenegro - Vanja Radovanovic - Inje

Arme Vanja. In zijn lichtblauwe kostuum uit de boedel van de Toppers zie je het hem denken: ‘Wat doe ik hier in vredesnaam?’ Bewondering daarom voor zijn doorzettingsvermogen en de passie die hij in de galmballade legt. Inje betekent overigens ‘vorst’ en niet ‘vals’.

17. Slovenië - Lea Sirk - Hvala, ne!

Nee, bedankt. Dat is behalve de titel van de Sloveense inzending ook het gevoel dat je al de eerste minuut vol balkanbliepjes en struikelende beats bekruipt. Jahaa, we weten heus wel dat Slovenië tegenwoordig een modern land is. Daar is deze geforceerde Adriatische disco niet voor nodig.

18. Oekraïne - Melovin - Under the Ladder

Zoveel aandacht als de vete tussen Rusland en Oekraïne de afgelopen jaren opeiste, zo rustig is het nu. Misschien komt het doordat Kostantin Bocharov alias Melovin zich in Lissabon zo’n welbespraakte en vriendelijke jongen toont. En nee, hij draagt geen glazen oog, maar een contactlens.

 

 

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Video
menu