Sta je ook nooit 'uit' voor je werk? Tips om je werk op kantoor te laten

Het voorjaar komt er aan. Lekker de gezonde buitenlucht in. Hoe laat je het werk op het werk?

Eigenlijk wil je naar huis, naar buiten, op pad, de tuin in, maar met je hoofd zit je nog bij die spreadsheet van werk. We weten allemaal dat het ongezond is om nooit ‘uit’ te staan en altijd bereikbaar te zijn op werk.

Had je daar nou wel de laatste cijfers correct ingevuld? En die vergadering morgen, is iedereen daarvoor uitgenodigd? En hup, voor je het weet pak je je telefoon erbij en ‘check je het even’. Om een halfuur later nog steeds op je mobiel bezig te zijn, want er waren wat belangrijke werkmails en die kun je het best even gelijk beantwoorden. Wat zijn goede trucs om je werk op kantoor te laten?

Voldaan gevoel

Als eerste is het fijn om aan het eind van de werkdag kort te reflecteren op wat je die dag hebt gedaan. Dat kun je opschrijven of gewoon in je hoofd doen: welke acties heb je allemaal afgerond? Welke resultaten heb je gehaald, of wat heb je in gang gezet? Dat geeft een voldaan gevoel: je herinnert je wat je allemaal hebt gedaan, en kunt nu uitrusten.

Het helpt ook om - voordat je naar huis gaat - een klein ritueel te hebben. Zoals je werkplek vast voor te bereiden op de volgende dag. Ruim even je bureau op, en neem twee minuten de tijd om een takenlijst te maken voor de volgende dag die je op je bureau laat liggen. Het kan ook iets heel kleins zijn - lege kopjes naar vaatwasser brengen - zolang het maar een seintje aan je hersens geeft: dit doen we altijd zo, want nu is de dag afgelopen.

Douchen en omkleden

En de allersimpelste tip: neem een douche zodra je thuis bent of trek andere kleding aan. Kleding heeft gigantisch veel invloed hoe je je fysiek en mentaal voelt. Met nieuwe kleding aan is het net alsof de dag ook weer een beetje opnieuw begint.

Drie snelle tips

  1. Vermijd whatsappen met collega’s zo veel mogelijk, zodat je dat privé houdt. Gebruik alternatieve apps voor je werk, zoals Telegram of Slack. Dan kun je ervoor kiezen de app de hele avond of het weekend niet te openen.

  2. Stop met collega’s beloven dat je er ’s avonds nog wel even naar kijkt. Ook al is het maar één mailtje, tijdens het avondeten of de kinderen naar bed brengen zal al die tijd in je achterhoofd zitten: ‘Ik moet nog even 5 minuten werken’. Dat is het niet waard.

  3. Maak elke keer als je in je vrije tijd iets bedenkt wat met werk te maken heeft meteen ergens een notitie, maar ga er verder niet mee aan de slag. Het is dan wel lekker uit je hoofd, zodat je weer verder kunt met wandelen of Netflix kijken.
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.