Verpleeghuizen werken achter de schermen hard aan de voorbereidingen op de vaccinaties van verpleeghuisbewoners. Die prikronde begint aanstaande maandag, twee weken eerder dan gepland, en met het Pfizer-vaccin, dat eerder ongeschikt werd bevonden voor deze groep.

Bewaren bij 70 graden onder nul, levering in dozen van 195 flesjes – met vijf (in de praktijk zes) doses per flesje – en twee inentingen nodig om goed beschermd te zijn. Het waren de redenen waarom het coronavaccin van Pfizer in eerste instantie niet geschikt werd geacht om toe te dienen aan verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling. Maar nu toch wel, en bovendien begint deze vaccinatieronde aanstaande maandag al, twee weken eerder dan gepland. Hoe kan dat?

'Voortschrijdend inzicht’

„Allerlei vormen van voortschrijdend inzicht”, zegt woordvoerder Eric Bosman van Actiz, branchevereniging van ruim 400 zorgorganisaties. „Er zijn manieren gevonden om toch te herverpakken op een manier die wel kan, wat betekent dat we kunnen gaan beginnen. Daar zijn we erg blij mee, want elke dag of misschien wel elk uur dat we eerder starten, zijn we dichter bij het einde.”

„Niet iedereen is zomaar bevoegd om vaccinflesjes te herverpakken”, legt Charlotte Menten van het RIVM uit. „En eerst leek het allemaal echt een te grote logistieke organisatie om alles te gaan ompakken. Dat zou vertragen en verspilling opleveren, zeker omdat we eerst het vaccin van AstraZenica hadden verwacht.”

Herverpakken

Maar dat vaccin kwam later, en er komt nu hulp vanuit ziekenhuisapothekers. Zij zijn wel gemachtigd om te herverpakken en hebben inmiddels – door de inentingen in de acute zorg – ook ervaring met het Pfizer-prikje. „Daarom kan het nu op deze manier”, legt Menten uit. „Bij Movianto, waar de vaccins binnenkomen en worden opgeslagen, is in korte tijd een plek ingericht om veilig te herverpakken.”

Maar nog niet overal kan het prikken beginnen. Omdat het vaccin na ontdooien zo’n vijf dagen houdbaar is, wordt begonnen met prikken in de circa zeshonderd grootste instellingen in ons land. „En helaas nog niet de duizenden die we hebben”, aldus Menten.

Voorbereidingen

In verpleeghuizen zelf wordt ondertussen hard gewerkt om alles voor te bereiden, vertelt Eric Bosman. „Of het nou gaat om grote zorginstellingen of kleinschalige woongroepen: toestemming is vereist. En als een bewoner deels of volledig wilsonbekwaam is, hebben we toestemming van familie, mantelzorgers, naasten of andere wettelijke vertegenwoordigers nodig. En ongeveer 75 procent van de verpleeghuisbewoners heeft enige vorm van dementie. Dat is dus veel werk.”

Maar: „We zijn er hard mee bezig en we zijn hartstikke blij dat we maandag kunnen beginnen. Het begint te lijken op het begin van het einde.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus