Hulp bij quarantaine is voor handen, maar lang niet iedereen weet die te vinden. ’Schroom niet’, zei minister Hugo de Jonge dinsdagavond. Maar voor de ongeveer vijf procent van de positief geteste mensen die hulp nodig heeft, wacht soms een paar keer doorverwijzen en is het lang niet altijd duidelijk welk loket er open is.

„Weet wie je moet helpen met boodschappen, of de hond bijvoorbeeld. En zit je nou in zo’n situatie, dan is er hulp. Altijd. Vrijwilligers van tal van organisaties zoals het Rode Kruis staan klaar om te helpen met boodschappen, of gewoon een belletje”, zei De Jonge dinsdagavond. Want naar buiten gaan na een positieve test, dat moet echt uit den boze zijn. Nu doet 18 procent van de mensen dat nog. Veel te veel vindt de minister.

Online bestellen

Navraag bij het Rode Kruis levert op dat vaak eerst wordt gekeken of er toch uit de omgeving hulp kan komen. Of dat bijvoorbeeld boodschappen kunnen worden besteld. „Als blijkt dat het echt niet gaat, kunnen we iemand inzetten. Maar dat is een laatste redmiddel”, aldus een woordvoerster. Toch staat onder meer het Rode Kruis prominent in de zogenoemde quarantainegids. Die krijg je mee na een positieve test, al melden bronnen ook dat sommige GGD’s dat niet altijd doen.

Bij verschillende lokale organisaties werden dinsdagavond bij de eervolle vermelding van het Rode Kruis de wenkbrauwen even gefronst, klinkt het. Want zij worden juist via de gemeenten ingeschakeld, de andere sleutelpartner in de quarantainegids. Die gemeenten zijn vaak geen eindstation, maar een doorsluispunt, blijkt uit navraag.

Coronahulp

Zo wordt in Amsterdam bij het bron- en contactonderzoek direct gevraagd of hulp gewenst is, waarna iemand wordt verwezen naar VoorElkaar. Dat is speciaal voor coronahulp opgezet en kan in Amsterdam en omgeving via lokale partners snel een vrijwilliger regelen voor boodschappen, medicijnen halen of de hond uitlaten.

 „Binnen een paar uur lukt niet, maar we kunnen snel schakelen. En voor spoedgevallen is een versnelling mogelijk”, zegt Jorrit Boomgaardt van VoorElkaar. Sinds het begin van de crisis zijn zo’n 2000 mensen geholpen. „Maar als je dan hoort dat tot 25 procent van de mensen toch naar buiten gaat na een positieve test, dan denk ik: wij kunnen veel meer doen. Wellicht is er schroom, maar klop aan.”

In Den Haag vormt de gemeente juist zelf het centrale loket. Een woordvoerder wijst erop dat de gemeente veel zelf regelt, maar ook: „We brengen hulpvragers en aanbieders bij elkaar.” Daarmee doelt hij op allerlei lokale vrijwilligersinitiatieven, zoals bijvoorbeeld de Participatiekeuken en lokale boodschappendiensten.

Maaltijden tegen kostprijs

Landelijk gezien wordt in de quarantainegids – die overigens pas eind september werd gedrukt - ook verwezen naar Stichting Thuisgekookt, waar vrijwilligers maaltijden tegen kostprijs langsbrengen bij hulpbehoevenden. Dat waren doorgaans bijvoorbeeld ouderen of vereenzaamde mensen, maar nu steken de mensen in quarantine erbovenuit, vertelt directeur Stéphanie van Gerven. „In coronatijd kregen we heel veel aanvragen, vooral door mensen uit een kwetsbare positie. Mensen zonder netwerk, die geen idee hebben waar ze moeten aankloppen.”

Het aantal ’thuiskoks’ steeg van 12.000 naar 16.000, maar nog altijd is meer mankracht gewenst. Alleen woensdagochtend meldden zich namelijk al 26 mensen met een hulpvraag. En ja, soms gaat het niet alleen om een maaltijd die wordt langsgebracht. „Even boodschappen doen, gebeurt ook. Of even de hond uitlaten. Maar soms is alleen al even contact met iemand al genoeg.”

’Soms is contact genoeg’

In een Kamerbrief wees De Jonge er na de persconferentie op dat het Rode Kruis wel degelijk helpt via het zogenoemde Ready2Help-netwerk. Dat klopt, zegt de woordvoerster, al is dat een ander netwerk binnen de organisatie. In totaal staan er 85.000 mensen klaar.

Op 25 januari start dan nog een pilot van de GGD en het Rode Kruis met zogenoemde quarantainecoaches. Na een positieve test krijgt iemand zo’n coach aangeboden, die vervolgens zelf vinger aan de pols houdt en eventueel doorverwijst naar vrijwillige hulp.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus