Sterrenkundige Theo Jurriens uit Groningen over de gedeeltelijke zonsverduistering die donderdagte zien is: 'Een prachtig natuurverschijnsel' | DVHN Live

Sterrenkundige Theo Jurriens uit Groningen reisde de halve wereld rond om zonsverduisteringen te zien. Hij was woensdag te gast in DVHN Live om te vertellen wat hem zo aan dit fenomeen fascineert en uitleg te geven over de zonsverduistering die donderdag te zien is. 

Er is donderdag tussen 11.19 en 13.31 uur een gedeeltelijke zonsverduistering boven West-Europa. Theo Jurriens, sterrenkundige en communicatie-adviseur aan de Rijksuniversiteit Groningen, bekijkt het natuurverschijnsel dit jaar vanuit Noordpolderzijl.

Toch een wat minder exotische locatie dan waar hij zonsverduisteringen normaal gesproken bekijkt. Zo stond Jurriens in China, Zuid-Amerika en tal van andere plekken om een glimp van de verduistering op te vangen.

Desalniettemin blijft het een bijzondere gebeurtenis voor hem. „Het is gewoon een heel mooi natuurverschijnsel en met het weer blijft het spannend,” zegt Jurriens. „Ik zal vannacht dan ook zeker onrustig slapen. Zo was er maandag ochtendmist. We zullen dat morgen maar hebben tijdens de verduistering.”

Gratis eclipsbrillen of een vergiet

De zonsverduistering begint in Nederland om 11.20 uur en duurt ongeveer tot 13.40 uur. In de uitzending legt Jurriens uit wat er precies gebeurt tijdens deze gebeurtenis. „Bij een zonsverduistering schuift de maan tussen de aarde en zon. Hierdoor verdwijnt de zon even. Afhankelijk van waar je op aarde bent duurt dat één minuut, vier minuten of zelfs zeven minuten.”

Mensen die de zonsverduistering willen zien, wordt aangeraden om gebruik te maken van een zogeheten eclipsbril. „Als je dat niet doet, ben je je ogen kwijt,” waarschuwt Jurriens. „Gelukkig worden die op meerdere plekken in de provincie Groningen uitgedeeld. Zo kunnen mensen ze ophalen op de dijk bij Noordpolderzijl en bij het Lauwersnest in Lauwersoog.” Ook in drie plekken in Groningen, waaronder het Noorderplantsoen en het dak van het Groninger Forum, worden de brillen uitgedeeld.”

Voor iedereen die morgen thuis is en niet de beschikking heeft over een eclipsbril, heeft de sterrenkundige ook een oplossing. „Gebruik een vergiet! Wanneer je een vergiet voor de zon houdt projecteert elk gaatje een beeld van de zon op de grond.”

Reizen

Gedurende zijn leven is Jurriens de hele wereld rondgereisd om de zonsverduistering zo goed mogelijk mee te krijgen. Zijn reizen brachten hem onder meer naar Siberië, waar hij het natuurverschijnsel op een bijzondere manier meemaakte.

„Vanaf Moskou was het nog twaalf uur vliegen naar onze eindbestemming, dus het was echt een flinke afstand. Eenmaal daar was het weer knudde en konden we niks zien”, vertelt Jurriens. „Een astronoom waar ik toen mee reisde, stelde voor om met een vliegtuig boven de wolken vliegen. Het bleek een soort legervliegtuig te zijn met een observatiekoepel. Onze beste fotograaf heeft toen prachtige foto’s kunnen maken.”

Voor de mensen die zich verbazen over de kosten van zijn reizen trekt hij graag een vergelijking met het bezoeken van voetbalwedstrijden. „Wanneer iemand naar Brazilië vliegt voor een WK voetbal, dan is dat normaal - tegelijkertijd wordt het bezoeken van een zonsverduistering als een buitencategorie gezien. Iedereen heeft zo zijn passie.”

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op  www.dvhn.nl  en  Facebook .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
DVHN Live
Video
Universiteiten