Code geel in Drenthe en Groningen: Stevige onweersbuien met zware windstoten en veel regen verwacht

Inslaande bliksem (van een wolk naar de grond) - zoals op deze foto - is gevaarlijk. Foto Archief/ANP

Grote delen van Nederland krijgen vanmiddag en vanavond waarschijnlijk te maken met stevige onweersbuien en zware windstoten. Die verwachting geldt ook voor Drenthe en Groningen. In deze provincies is code geel van kracht. 

Echt noodweer wordt vooral verwacht in de zuidelijke provincies van Nederland. Het KNMI heeft voor Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant code oranje afgekondigd. Spoorbeheerder ProRail waarschuwt dat het treinverkeer dan hinder kan ondervinden door omgewaaide bomen en blikseminslag. Vooralsnog rijden de treinen in het Noorden volgens de normale dienstregeling.

Tamelijk onheilspellend

Weerplaza meldde dinsdag dat de weerkaarten ‘tamelijk onheilspellend’ zijn. De belangrijkste ingrediënten zijn aanwezig voor zeer zware onweersbuien, die gepaard kunnen gaan met intensief onweer en zeer zware windstoten tot 120 km/uur.

In de ochtenduren is het aanvankelijk vrij zonnig met enkele velden hoge bewolking.  In de middag neemt de bewolking toe en trekken er vanuit het zuiden stevige buien over het land. Daarbij is kans op flink onweer, zeer zware windstoten en hagel.

Avonduren

In de avonduren en aan het begin van de nacht naar woensdag trekt een gebied met buien van zuidwest naar noordoost over het land. In het hele land kan het onweren, maar de zwaarste buien zullen ontstaan in het zuidoosten en oosten. Bij deze buien is naast onweer ook kans op hagel en zware windstoten tot  120 kilometer per uur.

Woensdag is er opnieuw kans op stevige buien en regionaal wordt het zomers warm.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra