Hoewel de zonnewende aanstaande is, blijft de duisternis dit jaar wat langer hangen. Zeker tot 19 januari, of misschien nog later als het aan het Verschrikkelijke Virus ligt. Voor de horeca is het nog langer duwen, persen, zweten, schuiven. Gedroomde tafels vol kerstgasten moeten worden afgezegd, de menu’s gaan in de afhaalbox.

Nu zijn de meeste restaurants al best getraind in afhaal- en bezorgmenu’s, die wellicht net voldoende omzet genereren om de zaak draaiende te houden. Winst lijkt misschien nog een bruggetje te ver. Omdat de meeste marge bij restaurants op de wijn wordt gemaakt, bestelt Hermus bij Touché in Assen maar een flesje huiswijn.

De sauvignon blanc van Les Garrigues uit de Pays d’Oc (15 euro) belooft volgens het etiket ‘Frais et croquant’ te zijn. Dat gaan we uittesten bij een driegangenmenu dat je zelf kunt samenstellen uit de afhaalkaart.

…het bier smeedt alles weer aan elkaar…

Voor een tweede driegangenmenu trapt Co zich de benen moe om bij Grand Café Groningen haar portie af te halen. Bij het sfeervolle afhaalloket voor de architectonisch fraaie entreehal aan het Zuiderdiep vult ze haar rugzakje, waarin ze uit eigen wijnrek een cabernet sauvignon van het Chileens huis Valdivieso heeft gestopt, The Winemaker’s reserva.

Die rode wijn schenkt Hermus uit voor zijn Touché-voorgerecht, de bruschetta met rundertartaar, bosui, ketjap, zeewier en wasabi. Drie stuks geroosterd brood maar liefst, voor 10 euro. Ze zijn een beetje gekanteld in de transportdoos en daardoor een beetje rommelig, maar Hermus kan daar uitstekend doorheen kijken, of beter: proeven.

Coronale smaakproblemen

,,Een boeiende combinatie van Italiaans brood, Franse tartaar en Oosterse smaakmakers.” Het zoetige van de ketjap en de pittige wasabi geven tartaar, dat van zichzelf meestal niet echt krachtig van smaak is, een mooie optater.”

Co nipt van de sauvignon blanc bij haar voorgerecht, zalmrolletjes (6,50 euro). Vier stuks liggen er op het bord, gevuld met avocado, sla en tomaat. Heerlijke rolletjes, meent ze, maar ergens proeft ze op de tomaat wat zeep. Hermus proeft mee, maar kan nergens iets zeepachtigs ontdekken. ,,Je hebt toch geen last van coronale smaakproblemen?”, informeert hij bezorgd. Maar gezien haar opmerkingen over de wijn – ,,inderdaad, fris met een krokantje”- zal dat wel niet zo zijn.

Ze stapt over op rood bij haar hoofdgerecht, de stoof van zwijn, hert, herfstbier en groenten (16,50 euro), waarbij een side dish is inbegrepen. Van die laatste heeft zij gekozen voor een groene salade. De stoof wordt warm meegegeven, koelt onderweg op de fiets af, maar kan zo weer worden opgepiept in de oven.

Troostend gerecht

Het is een goede, maar niet spectaculaire stoof, zo meent ze. ,,Zwijn en hert zijn alleen in de textuur van elkaar te onderscheiden, maar het bier smeedt alles weer aan elkaar.” Het is wel een troostend gerecht in deze donkere tijden.

Dat geldt des te meer voor de c oq au vin van het Asser Touché, in rode wijn gestoofde kip met kippendijen, met aardappel, paddenstoelen, sjalotjes, wortels en zilverui (15 euro). Hermus heeft al heel wat coq au vin weggeslobberd in het noordoostelijk deel van Frankrijk, waar ze de oorsprong van het gerecht claimen.

Daar doen ze er in elk geval geen aardappels, wortels of zilveruitjes in, maar toch kan deze Asser versie hem bekoren. De kip komt in rijpe sappige blokken, de wijn is ingeklonken tot een vriendelijk alcoholische omhelzing en de paddenstoelen leveren het aardse dat nodig is voor de diepe smaken.

Voor het nagerecht staan er twee kaastaartjes op het menu. ‘Onze beroemde cheesecake’ ronkt Grand Café Groningen bij Co’s nagerecht (3,50 euro). Nu hebben we best veel beroemde cheesecakes gegeten, dus leggen ze de lat daar aan het Zuiderdiep best hoog. En het moet gezegd: er is niks mis mee.

Hap-slik-weg

Tenminste dat vermoedt Hermus, want Co heeft hem hap-slik-weg voordat hij kan meeprikken. Nu hoeft hij niet te klagen: de citrus cheesecake met mangocompote en chocolademousse (7,50 euro) van Touché is niet alleen lekker cheesy, de mango geeft er een lief zoetje bij.

Over zoet gesproken: bij de koffie serveert Chez Jacques nog twee heerlijke huisgemaakte bonbons van het Grand Café (4 euro): een witte chocolade bonbon met pure chocoladeganache en sinaasappel en een pure chocolade bonbon met likeur 43 en madame jeanette. Die laatste komt met een mooie peperdreun. Kunnen we wel gebruiken in deze inslaapsukkelende lockdown.

loading

Touché, Markt 20, Assen, tel. 0592-769069, www.touche-thuis.nl

Grand Café Groningen, Zuiderdiep 56, Groningen, tel. 050-3640081, grandcafegroningen.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra