Lockdown en avondklok in tijden van corona. We willen naar buiten in Drenthe en Groningen! Bekijk hier ons gedrag in vier grafieken

Grote drukte deze week in het Vondelpark in Amsterdam. Foto: ANP/Dingena Mol

Het wordt voor veel mensen steeds moeilijker om de coronaregels te volgen.

Dat blijkt uit de  mobiele telefoongegevens van Google.  We zitten minder thuis, gaan vaker naar de werkplek, reizen meer met het openbaar vervoer en trekken er meer op uit.

Harde lockdown heeft nog altijd effect

Het valt ons steeds zwaarder om de maatregelen te respecteren, maar dat wil niet zeggen dat we er helemaal geen rekening meer mee houden. Integendeel. Het effect van de harde lockdown die begon op 15 december is nog altijd duidelijk zichtbaar.

Avondklok

De avondklok lijkt minder effect te hebben op ons gedrag. Misschien komt dat doordat de klok werd ingevoerd op 23 januari. Het was toen zo koud dat de meeste mensen 's avonds toch al niet buiten kwamen. Ook het winterse weer in week 6 kan de cijfers vertekenen. In die week togen we masssaal naar buiten om te genieten van sneeuw en ijs.

De maatregelen hebben ons gedrag echt veranderd

Ons gedrag schommelt van week tot week, maar over een lange periode zien we wel degellijk de enorme impact van de coronamaatregelen. Sinds premier Rutte op zondag 15 maart 2020 de intelligente lockdown aankondigde is ons gedrag ingrijpend veranderd.

We zitten veel meer thuis, gaan aanzienlijk minder vaak naar het werk, reizen beduidend minder met het openbaar vervoer en trekken er veel minder op uit. Alleen in de zomer van 2020, in de periode tussen de eerste en de tweede golf, lieten we de teugels even vieren.

Toelichting op de cijfers

- Google kijkt per dag hoe vaak en hoe lang wij op bepaalde plaatsen zijn
- Google vergelijkt deze cijfers met het gemiddelde van diezelfde dag op de basislijn
- De basislijn beslaat de periode van 3 januari tot 6 februari van dit jaar

De grafiek in dit artikel toont de gegevens voor 4 plaatscategorieën

Werkplek : locaties waar we werken, zoals fabrieken, kantoren en dergelijke
Openbaar vervoer : haltes en stations van tram, trein, bus en metro
Thuis : de plek waar we wonen
Winkelen en ontspannen : locaties zoals horeca, warenhuizen, winkelcentra, attractieparken, musea, bibliotheken en bioscopen

De statistieken van Google omvatten ook nog de categorie  Parken  en de categorie  Supermarkt + Apotheek .

Zelf alle cijfers bekijken? Dat kan hier .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus