Surprise! Geen knutselstress met deze tips van Jill

Geen zin in ingewikkeld knutselen, te laat begonnen of geen idee wat je moet maken voor die saaie vader zonder hobby’s? Met deze lastminutetips voorkom je surprisestress.

Glittermicrofoon

Leuk voor je nichtje met The Voice-ambities en andere podiumdieren in de familie: een microfoon. ,,Je hebt er alleen papier en een oude kerstbal voor nodig”, zegt Jill Schirnhofer (26), bekend van het knutselprogramma Jill op Zapp en haar gelijknamige YouTubekanaal, waar ze instructies geeft. ,,Rol een vel stevig A4-papier op als een puntzak, plak het uiteinde vast met lijm en knip de bovenkant recht. Maak dan een touwtje vast aan de kerstbal en laat die door de rol naar beneden gaan. Stop dan je cadeau in de rol. Plak de bal vast met veel lijm en pimp de microfoon met glitterstenen. Klaar.” Optioneel: de kerstbal vooraf insmeren met glanslijm en besprenkelen met glitters.

Snoepsushi

Heb je meer tijd, duik dan de keuken in en trek je snoepla open voor een eetbare surprise. Verwarm vier kopjes marshmallows en vier eetlepels boter in de magnetron tot het begint te smelten en roer er dan zes kopjes gepofte rijstkorrels door, Rice Krispies bijvoorbeeld. Druk het mengsel tot een dunne laag op een bakplaat en laat afkoelen. Leg winegums, snoepdolfijnen en ander snoep op de mat van rijstmengsel en rol de mat op met de snoepjes erin. Snijd af, snijd de rol in plakjes, wikkel een zure mat om elk plakje en je hebt maki, zegt Schirnhofer. ,,Serveer op een pizzadoos met een cadeau erin. Het kost je maximaal een halfuur en als je het aan een sushiliefhebber geeft, lijkt het een heel persoonlijke surprise.”

Sinterklaastasje

,,Als je echt geen tijd meer hebt en volledig verloren bent, kun je altijd nog een doorzichtig zakje vullen met pepernoten en daar een cadeautje in doen”, zegt Schirnhofer. ,,Teken een eigen label, bijvoorbeeld een sinterklaasfiguur, op stevig papier. Kleur in, knip uit en niet aan het zakje vast. Daarmee zeg je: ik had echt geen tijd, maar heb toch echt m’n best gedaan.” Doe wel je best op die tekening: ,,Weinig moeite en groots resultaat is mijn formule, maar ik vind het wel belangrijk dat het er goed uitziet. Je moet niet kunnen zien dat het snel in elkaar is geflanst.”

Glamourkussen

Pak een oud kussen en duik de Hema of een knutselwinkel in – dat kan zelfs de dag voor pakjesavond, want ook deze surprise is zo gefikst – voor textiellijm, stof, twee linten en eventueel pailletten en lijm. Vouw een op maat geknipt stuk stof om het kussen (zoals je ook een cadeau zou inpakken) en lijm vast. Zet even vast met wasknijpers. Wikkel de linten om het midden van het kussen met 5 centimeter afstand ertussen en trek stevig aan. ,,Zo ontstaat een soort strik”, legt Schirnhofer uit. ,,Vouw de stof aan de voorkant in plooien, waar je een klein cadeau in verstopt. Je kunt ook nog tule over de linten wikkelen en er pailletten op plakken. Je geeft iemand zo eigenlijk twee cadeaus, want dat kussen kun je ook gewoon gebruiken.”

Doos met glitterslijm

,,Als je héél snel iets wilt maken, kun je altijd een groot roze glitterfestijn met slijm maken”, zegt Schirnhofer, die zelf altijd op het laatste moment begint met surprises maken. Slijm is zo gemaakt: meng water en kinderlijm, voeg een halve theelepel bakpoeder toe, voeg kleurstof en glitter toe en voeg al mengend lenzenvloeistof toe tot het slijm niet meer aan je handen blijft plakken. Nu alleen nog ergens een bak vandaan halen.

,,Beplak die met glitterstickers en vul met het slijm en glitters, zodat de ontvanger zich daar doorheen moet werken om bij het cadeau te komen. Deze surprise kun je iedereen geven, zelfs een saaie oom zonder hobby’s. Add a little glitter to his life, haha.”

Max Verstappenpet

De pet van Max Verstappen: moeilijkheidsgraad 2, in een uurtje gepiept. Koop een grote, halve holle bal van piepschuim, verf die zwart, zet ‘Max Verstappen’ in wit op de zijkant en plak een uitgeprint Red Bull-logo op de voorkant. Plak er een klep aan van knutselrubber en je bent klaar voor de race.

Bullet journal

Een bullet journal: een to-do-lijst, agenda, bucketlist, planner en dagboek ineen - als surprise. Snel te maken en perfect voor makers én ontvangers met een volle agenda en behoefte aan tijd voor zichzelf. Koop bij een knutselwinkel een kant-en-klaar houten boek waar een cadeau in kan of maak er zelf een van karton en beschilder of beplak de kaft. Zorg dat de kaft opengeklapt kan worden en beplak de binnenkant met wit papier, waarop je bijvoorbeeld een to-dolijst, agendapagina met een belangrijke afspraak (‘Pakjesavond!’) of doodle-pagina tekent.

Makkelijke materialen:

Eierdoos

Handig om bijvoorbeeld een krokodil van te maken. Als je die schildert, lijkt het al snel een krokodillenhuid.

Aluminiumfolie

Doet het altijd goed, zeker als je iets wilt maken met een buitenaards tintje. Er zijn ook toffe vormen van te maken. Rol de folie in slierten en je maakt er een pruik van. Je kunt er een bol van kneden.

Wc-rollen

Echt snel klaar zijn? Schilder twee wc-rollen in de juiste kleur, plak ze met een verbindingsstrookje aan elkaar en hang er een touwtje aan. Tadáá, de verrekijker is gemaakt.

Kranten

Multifunctioneel. Handig om te gebruiken voor papier-maché. Blaas een ballon op, plak er met behanglijm slierten krant omheen, laat de boel uitharden, prik de ballon lek en je hebt een bol, een sneeuwpop, een luchtballon. Van kranten zijn ook armen en benen te maken. Rol ze stevig op. Stop de rollen in de mouw van een oude trui en je hebt zo een poppetje/ridder/prinses gemaakt.

Doos

Een kijkdoos is goed voor van alles. Van een prinsessenhuis voor meiden tot een voetbalveld voor jongens. Juf Roos: ,,Een doos is handig als basis, omdat het cadeautje er eenvoudig in te verstoppen is.’’

Brooddeeg

Brooddeeg werkt een beetje als klei. Meng het en je kunt er alle vormen van maken. Laat een nachtje uitharden en de surprise is klaar. Vooral leuk als je het de ontvanger een beetje moeilijk wilt maken. Eenvoudig op te fleuren met een likje verf.

Panty

Door een panty vol te stoppen met krantenproppen of watten krijg je flexibele vormen. Pak een bolletje wol of touw erbij en knoop naar wens compartimenten er in. Met crêpepapier of stofjes kan je de vorm verder aankleden. Maak bijvoorbeeld een piraat.

Melkpak

Een melkpak kan je liggend of staand omtoveren tot iets anders. Liggend maak je er eenvoudig een bootje van. Maak van een keukenrol een mast, versier de boot. Staand maak je er een grachtenhuisje van door raampjes uit te snijden en in te pakken met karton.

Gekleurd karton

Met gekleurd karton kom je een heel eind. Teken de juiste vorm en knip die dubbel uit, zodat je een voor- en achterkant krijgt. Plak een dunne strook karton tussen voor- en achterkant zodat het cadeautje daartussen kan worden bevestigd. Kleed voor- en achterkant aan naar wens. Klaar is je viool, bijvoorbeeld.

Meer knutseltips

- Handig om nu alvast te kopen: lijm, grote vellen gekleurd papier en glitters. Heb je altijd wat in huis voor lastminuteknutselwerk en ben je ook meteen voorbereid op pakjesavond 2018.

 

- Surprisestress? ,,Raak niet in paniek en focus op de persoon voor wie je iets maakt: waar houdt ie van, wat is zijn grootste passie?”, zegt Jill Schirnhofer van knutselprogramma Jill. ,,Uiteindelijk wil je toch iets maken wat bij die persoon past. Toch lastig? Ga voor surprise 5 uit de lijst hiernaast.’’

 

- Maak een parelketting van piepschuimballen door ze met een koord aan elkaar te rijgen. Simpeler kan niet. Gebruik geen spuitverf; door de drijfgassen uit de spuitbus smelt het piepschuim. Acryl-, latex- of muurverf is wel geschikt. Breng twee lagen aan als de tijd het toelaat.

 

- ‘Snel te maken’ en ‘snel klaar’ zijn niet per se hetzelfde: begin je ’s middags nog snel met papier-maché, dan is je surprise op pakjesavond nog nat en kleverig. Als dat niet de bedoeling is: niet aan beginnen.

 

- Bij twijfel: ga voor spektakel. Schirnhofer: ,,Glitter is altijd goed. Het gaat om de presentatie, dus zorg dat je surprise opvalt: wikkel er lichtjes omheen en beplak ’m met stickers. Dan valt het niet zo op dat er verder niet veel interessants te zien is. Fake it till you make it is altijd je laatste optie, maar je surprise shinet zo in elk geval meer dan het zoveelste kartonnen potlood of een sinterklaasboot.”

 

- Ga op zoek naar bruikbare spullen in huis. Dat kan werkelijk van alles zijn. Een eierdoos, wc-rol, melkpak of doosje zijn prima bruikbaar voor een surprise. Denk ook aan aluminiumfolie – leuk voor surprises als ufo’s of ruimtewezens – watjes, mandarijnennetjes of wasmiddelflesjes.

 

- Als je écht niet creatief bent, kan je alsnog een leuke verrassing maken door er een gedicht en opdrachten aan toe te voegen. Duik in de verkleedkist en verzin opdrachten die uiteindelijk naar een cadeau leiden.

Raak niet in paniek en focus op de persoon voor wie je iets maakt: waar houdt ie van, wat is zijn grootste passie?”, zegt Jill Schirnhofer van knutselprogramma Jill. ,,Uiteindelijk wil je toch iets maken wat bij die persoon past. Toch lastig? Ga voor surprise 5 uit de lijst hiernaast.’’

 

- Maak een parelketting van piepschuimballen door ze met een koord aan elkaar te rijgen. Simpeler kan niet. Gebruik geen spuitverf; door de drijfgassen uit de spuitbus smelt het piepschuim. Acryl-, latex- of muurverf is wel geschikt. Breng twee lagen aan als de tijd het toelaat.

 

- ‘Snel te maken’ en ‘snel klaar’ zijn niet per se hetzelfde: begin je ’s middags nog snel met papier-maché, dan is je surprise op pakjesavond nog nat en kleverig. Als dat niet de bedoeling is: niet aan beginnen.

 

- Bij twijfel: ga voor spektakel. Schirnhofer: ,,Glitter is altijd goed. Het gaat om de presentatie, dus zorg dat je surprise opvalt: wikkel er lichtjes omheen en beplak ’m met stickers. Dan valt het niet zo op dat er verder niet veel interessants te zien is. Fake it till you make it is altijd je laatste optie, maar je surprise shinet zo in elk geval meer dan het zoveelste kartonnen potlood of een sinterklaasboot.”

 

- Ga op zoek naar bruikbare spullen in huis. Dat kan werkelijk van alles zijn. Een eierdoos, wc-rol, melkpak of doosje zijn prima bruikbaar voor een surprise. Denk ook aan aluminiumfolie – leuk voor surprises als ufo’s of ruimtewezens – watjes, mandarijnennetjes of wasmiddelflesjes.

 

- Als je écht niet creatief bent, kan je alsnog een leuke verrassing maken door er een gedicht en opdrachten aan toe te voegen. Duik in de verkleedkist en verzin opdrachten die uiteindelijk naar een cadeau leiden.

Toon reacties