Terrassen dit weekend eindelijk langer open. Dit zijn de bijzondere terrassen in Drenthe en Groningen waar je zeker een biertje (of wijntje) moet drinken

Het terras van Grandcafé 't Wapen aan de kop van de Vaart in Assen. Foto: DvhN

Zon, mensen kijken, goed eten en verfrissende drankjes: na een lange winter gaat er weinig boven een lente en zomer gevuld met goede terrassessies. Het Noorden heeft heel veel bijzondere terrassen om je biertje, cocktail, wijn en bitterballen te nuttigen. Dagblad van het Noorden zet een selectie op een rij.

De hoogte in

Boovn, Groningen

Midden het op Suikerterrein in de stad kan je terecht bij een aantal terrassen. Een daarvan is Boovn , een dakterras boven op een verlaten gebouw. Het dak staat vol met palletbanken, zitkussens, een paar bars en parasols. Je kan er genieten van een weids uitzicht over de stad onder het genot van bijvoorbeeld een cocktail. Het Suikerterrein ligt vlak naast de ring, dus het is makkelijk te bereiken. Andere terrassen op het terrein zijn Stadslab en EM2.

Cappuvino, Groningen

Wijn of koffiedrinken met uitzicht over de Vismarkt en verder: dat kan op het dakterras van Cappuvino . Centraal in de stad, maar toch verheven boven de drukte van het centrum.

NOK, Groningen

Bovenop het Forum, met een uitzicht dat op geen andere plek in de stad hoger wordt, kan je met mooi weer dineren, borrelen en lunchen bij NOK. Oog in oog met de Martinitoren een glas wijn drinken dus.

Aan het water

DOT, Groningen

Voor een strandgevoel in de stad moet je bij DOT zijn, naast het Stadsstrand in het Ebbingekwartier. Geniet van een drankje en hapje en duik daarna met mooi weer nog even het water in.

De Paalkoepel, Haren

Aan het Paterswoldsemeer kan je kiezen uit verschillende restaurants met mooie terrassen. Bij De Paalkoepel – een oud, karakteristiek theehuis – zit je op het terras boven het water met uitzicht over het meer. Genieten van een drankje en eten terwijl je talloze bootjes voor je neus voorbij kan zien varen dus.

Paviljoen Nijstad, Hoogeveen

Vlak naast de A28, dus goed bereikbaar voor iedereen in het Noorden, ligt recreatiegebied Nijstad met Paviljoen Nijstad . Hier kan je dineren of borrelen terwijl je de zon ondergaat boven het water. Zo heb je geen mediterraans eiland meer nodig.

Pomphuis, Groningen

In tegenstelling tot een stad als Utrecht, zijn de kades van de diepen in de stad Groningen niet gevuld met talloze terrassen. Maar: er is bijvoorbeeld wel De Toeter en De Sigaar, waar je drankjes kan doen aan het water. Het Pomphuis is één van de nieuwste aanwinsten aan de A. Op mooie dagen is de kade aan de Kleine der A gevuld met tafeltjes om aan te drinken en eten. Je zou bijna zin krijgen om een duik te nemen in het water voor je neus.

Kop van de Vaart, Assen

Aan het water in Assen kan je een drankje drinken en eten bij het terras van Grand Café ‘t Wapen en Villa Tapas . Een goede plek om te loungen en dankzij de tent die het terras deels overkapt hoef je ook niet weg te branden op hele hete dagen.

In de natuur

Restaurant Wollegras, Bargerveen

In natuurgebied Bargerveen, naast de schaapskooi staat restaurant Wollegras , waar je omringd door natuur, schapen en rust kan borrelen en dineren. Combineer het met een wandeling en je middag is compleet.

Poolshoogte, Odoorn

Midden in het bos bij Odoorn ligt het terras van Poolshoogte . Hier kan je dineren, borrelen en lunchen terwijl je omringd wordt door natuur en het geluid van een concert van vogels.

Herberg de Fazant, Oudemolen

Voor een uitgebreid luxe diner midden in de natuur ben je bij Herberg de Fazant in het Drentse Aa gebied op de goede plek.

Villa Blauwe Hemel, Diever

Restaurant/hotel Villa Blauwe Hemel wordt omringd door het Drents Friese Wold en heeft in het voorjaar uitzicht op een tulpenveld. Geen voorbijlopende mensen kijken dus op dit terras, maar genieten van de natuur, rust en een weids uitzicht.

Zondag, Groningen

Een terras midden in het Noorderplantsoen, in de schaduw van de grote bomen in het park. Bij Zondag word je getrakteerd op een constante stroom aan wandelaars en fietsers om naar te mensen-kijken als je daarvan houdt. Grote vraag blijft waarom er nog niet iets soortgelijks is in het Stadspark.

De Bospub, Dwingeloo

Voor na een lange wandeling over het Dwingelderveld is er De Bospup , waar je je omringd door bomen en natuur tegoed kan doen aan biertjes, burgers of koffie en thee.

In het dorp en op het landgoed

De Theefabriek, Houwerzijl

Zin in een uitgebreide high tea? Dat kan bij De Theefabriek in Houwerzijl, die in een voormalige kerk gevestigd is. De kerk wordt omringd door een mooie tuin gevuld met tafeltjes, plantjes en kleurrijke bloemen.

Restaurant De Boerderij Fraeylemaborg, Slochteren

Eten en drinken met uitzicht op de eeuwenoude borg midden op het landgoed van de Fraeylemaborg, dat kan op het terras van restaurant De Boerderij . Combineer het met een bezoek aan de borg of een wandeling door het bos op het landgoed.

Eisseshof, Niehove

In één van de mooiste dorpjes van Groningen (of de mooiste als je het sommigen vraagt) kun je op het terras zitten bij Eisseshof en Indonesisch eten. Niehove is een klein, rond wierdedorp en Eisseshof staat daar middenin, bij de kerk en de karakteristieke oude huizen die in een kring rond de kerk staan.

Bij Hammingh, Garnwerd

Met uitzicht over het Reitdiep genieten van een uitgebreid diner of een kop koffie na een fietstocht of wandeling? Dat kan bij Bij Hammingh . Ook het terras achter in de boomgaard is sfeervol. Een andere goede optie in Garnwerd is het terras op het Reitdiep van Garnwerd aan Zee.

Hotel Restaurant Landgoed Ekenstein, Appingedam

Bij Ekenstein kan je op het terras genieten van een uitgebreid diner of een lekkere lunch terwijl je uitkijkt over het landgoed en het statige landhuis uit 1648.

Hotel Boschhuis, Ter Apel

Tegenover het klooster van Ter Apel vind je Boschhuis , waar je omringd door groen op het terras kan zitten. Leuk om te combineren met een wandeling en een bezoek aan het klooster.

Landshuys, Bourtange

Op het plein in vestingdorp Bourtange kan je je even terug in de tijd wanen op een van de terrassen. Bij Landshuys bijvoorbeeld, waar je wat kan drinken maar ook voor een diner kan gaan terwijl je uitkijkt op de huizen en winkeltjes van het eeuwenoude dorp.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken