Tien redenen om naar Zweeds Lapland op zomervakantie te gaan

Bij Zweeds Lapland denk je aan kou, sneeuw en ijs. Daar ga je niet in de zomer heen. Ben je gek! Het stikt er van de muggen en er zijn alleen maar bomen en meren. Saai toch? Tien redenen om nu uw winterse blik te richten op zomers Zweden.

Een zee van ruimte

Zweeds Lapland is zeer dunbevolkt. Er wonen gemiddeld ongeveer 13 mensen op 1 vierkante kilometer. Het is niet moeilijk in de uitgestrekte naaldbomen- en berkenbossen dagen achtereen geen mens tegen te komen. Je mag er wildkamperen en gebruikmaken van openbare vuurplaatsen om je eigen potje te koken of koffie te zetten. Die drink je tijdens fika (koffie- of theepauze met zoete lekkernijen) en bij voorkeur in een houten nap (guksi). Erna doe je een plas in de dass – een houten dixi – op een wc-bril van piepschuim.

Buitenleven

Zoals burgemeester Tomas Marklund van Skellefteå (spreek uit alsof het Engels is: she left you-a) het verwoordt: ,,Natuur zit in ons DNA. We moeten naar buiten, het is een verslaving.’’ Ga slapen in een tent die hangt tussen de bomen op een onbewoond eiland. Aan de scherenkust ten noorden van Luleå, vanuit Brändön om precies te zijn, kan dat. The Nest biedt het luchtkamperen aan. Zie het als een overdekte hangmat. Of laat je per mountainbike of fatbike meeslepen door ‘wilde’ verhalen van de gedreven gids Thor-björn Holmlund van het Wilderness Centre in Svansele. In een handomdraai bereidt hij pytt i panna – blokjes aardappel, ui en stukjes (rendier)vlees – in de openlucht. ,,Het bos is mijn leven.’’

Sauna en hot tub

Volgens vrijbuiter Thorbjörn Holmlund is de ideale watertemperatuur in een hot tub precies 39,2 graden Celsius, niet meer en niet minder. En hij kan het weten. Liefst 240 kuub hout verstookt hij per jaar voor diverse sauna’s en hot tubs in de accommodaties van het Wilderness Centre in Svansele en de wijde omgeving. Grote kans dat een hete tobbe in Zweeds Lapland aan de rand van een meer staat. Handig voor een duik tussen sauna en buitenbad in. Een heerlijke afsluiting van een lange dag in de frisse lucht.

Erheen en ter plekke

Naar Zweeds Lapland kun je van juni tot en met september rechtstreeks vliegen. Elke woensdag vertrekt een vlucht van Voigt Travel in samenwerking met Transavia van Rotterdam The Hague Airport naar Skellefteå in het zuiden van Zweeds Lapland. Reisduur: circa 2 uur en 20 minuten. Skellefteå heeft ruim 32.000 inwoners, het ligt op 17 kilometer van het vliegveld.

Lekker eten kan op historische grond in Stiftsgården (ook hotel/hostel) in Skellefteå. In het moderne centrum van Skellefteå kun je terecht bij bar en bistro Bryggargatan (probeer het bierarrangement bij het diner!), gelegen op een plek aan de rivier waar ’s winters een zwembad uit het ijs wordt gehakt voor kampioenschappen. Het toeristenbureau van de regio Västerbotten heeft vier routes samengesteld die Skellefteå aandoen: bergenroute, culturele route, familieroute en culinaire route.

Zie ook: www.voigt-travel.nl; www.skelleftea.se; www.svansele.se; www.stormyrberget.se; www.laplandarchipelago.com; www.thenestsweden.com; www.svedjanost.se; www.stiftsgarden.se; www.visitvasterbotten.se.

Hoe actief wil je het hebben?

Als je graag in beweging bent zijn er behalve zwemmen of wandelen allerlei mogelijkheden. Huur een fatbike als er veel zand (strand) in de buurt is. Ga je de bossen in, dan is een mountainbike het meest geschikt. Je kunt ervoor kiezen gemarkeerde routes te volgen of met een gids op pad te gaan. Kajak naar een van de talrijke eilanden in de Botnische Golf of, wanneer je het rustiger aan wil doen, ga staand peddelen (suppen) in de baai – ontspanning verzekerd. Susanne Törlind en Eric Schlemme van Lapland Archipelago Adventures bieden het aan en helpen je graag. Yogalerares Törlind overweegt oefeningen aan te bieden op een sup board. In de yogahouding ‘de hond’ drijft ze verder af dan gewenst. ,,Ik wou dat er een anker aan zat.’’

Lekker lang lichtt

Je kunt het volle uit je dag halen en hoeft je niet druk te maken over (fiets)verlichting voor je terug bent op je vakantieadres, want tussen eind mei en half juli gaat de zon boven de poolcirkel niet onder. Voor wie niet tegen die lichte nachten kan: Zweden zweren bij een slaapmasker. Midzomernacht wordt groots gevierd in Zweden, op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni ligt. Eraan voorafgaand leg je zeven verschillende bloemen onder je kussen, zegt Bo Wikström van het toerismebureau van Zweeds Lapland. Lachend voegt hij eraan toe: ,,Lastig als je allergisch bent zoals ik.’’

Skellefteå. Foto: Janna Zuiderveld

Wildkamperen hoeft niet hoor

Voor wie niet van wildkamperen houdt zijn er genoeg andere mogelijkheden. Huur een vakantiehuisje op een van de eilanden in de archipel (vanaf 52 euro per nacht). Op Brändöskär bijvoorbeeld, dat een bezienswaardige kapel heeft uit 1774, en – belangrijk – een goede vaarverbinding met Luleå. Blijf je liever aan de kust, dan is Brändon Lödge een optie. Voor een vierpersoonshuisje betaal je vanaf 130 euro per nacht. Kies je liever voor landelijk, dan is de boerderij Stormyrbergets Lantgärd in de buurt van de stad Piteå een goede optie. Op het erf staan een klein hotel en een stuga (zespersoons, circa 590 euro per week) die beide qua inrichting zó in een Scandinaviëspecial kunnen van Wonen&Co: veel hout, aangenaam licht en met romantische accenten. Maria Hanno ontvangt je te midden van de paarden, schapen, kippen, koeien en schattige varkens met open armen. Vooral families met kinderen weten de 130 jaar oude hoeve te vinden. Allemaal hopen ze op het noorderlicht. Behoudens de maanden juni en juli, wanneer het niet donker wordt, bestaat die kans. Hanno gunt het iedereen: ,,Ik wilde dat ik een knopje had om ’t aan te doen.’’

Hengeltje uitgooien

Zweeds Lapland telt zo’n 1500 zoetwatermeren. Als je daar niet een visje aan de haak kunt slaan dan lukt het nergens. Heb je beet, dan is het in negen van de tien gevallen zalm, snoek of baars. Het gebied Skellefteå kent drie rivieren waarin de hoge concentratie wilde zalm sportvissers trekt van over de hele wereld. Een visvergunning kost in Skellefteå circa 4 euro per dag.

Kaasboer Pär Hellström. Foto: Janna Zuiderveld

Natuurlijk eten

Dichtbij de natuur staan, betekent eten uit de natuur. In Zweeds Lapland is dat dus vis, maar ook volop bessen, paddenstoelen, eland of rendier. En kaas, die tot de culinaire traditie van Zweden behoort. Kaasboer Pär Hellström van Svedjan Ost in Kåge vraagt ons, een groepje Nederlandse journalisten, wat hij en zijn vrouw Johanna kunnen doen om meer toeristen te trekken. Wij opperen: kamperen bij de boer. Niet iedereen ziet het tenslotte zitten om zomaar ergens zijn tentje neer te zetten. En bij Hellström zit je eerste rang als je houdt van kaas en idyllische plekken – een glooiend landschap aan de baai van de Botnische Golf. Zijn kaas werd geserveerd tijdens het prestigieuze Nobelprijsdiner. Zo’n camping vindt hij het overwegen waard. Of een winkel aan huis, die zou zeker liefhebbers trekken. De kaasmaker is een perfectionist, zijn product is top. Zijn koeien eten bloemen, dat heeft een geweldig positief effect op de kaas.

Eilanden, groot en klein

De scherenkust bij Luleå, ook bekend van de tv-reeks Rebecka Martinsson, telt talloze grote en kleine eilanden. Op eentje daarvan – in vier uur wandelen ben je rond – woont vaargids en avonturier Shane Doolin, een oud-marinier uit Australië, met zijn vrouw en kinderen. Ze zijn de enige bewoners. In de winter is het water vanaf de kust in de archipel kilometers ver bevroren. Hier reikte schaatser Kjeld Nuis uit Emmen in maart tot de hoogste snelheid ooit op ijzers: 93 kilometer per uur, in de slipstream van een auto. In de zomer kun je hier naar hartenlust kajakken mits de wind niet te krachtig is. Doolin neemt ons als een hedendaagse heen-en-weerwolf mee in zijn prijzige roestvrijstalen boot van Brändon Lödge naar Brändöskär. ,,In april is het hier nog 23 uur donker, in juni is het 23 uur licht.’’ Ineens zien we een eland. Het indrukwekkende beest blijft staan, Doolin schroeft de snelheid terug naar dobberen. Elanden zijn uitstekende zwemmers. Verrekte handig in een gebied met niets dan eilanden.

Bijzondere beesten

Over de wolverine, de veelvraat, doen de wildste verhalen de ronde. Hij zet zijn vervaarlijke tanden in de nek van een eland tot die zich bloedend gewonnen geeft. Een moordmachine, aldus Thorbjörn Holmlund. In Svansele toont Holmlund de wolverine in opgezette vorm. Ruim tweehonderd beestensoorten staan er in dit vildmarksutställning - Wilderness Centre. Alle komen ze in Zweeds Lapland voor. Deze eland loopt niet weg. En de veelvraat kan hem niet aanvallen. Net zomin als de lynx en de bruine beer. Opgezet staan ze op iets dat lijkt op mos. Laat dat bij verbranding nu een probaat middel zijn tegen mygg, muggen.

Kerkdorp Bonnstan

Een van de historische bezienswaardigheden in Skellefteå is het kerkdorp Bonnstan dat werd gebouwd tussen 1830 en 1840. Het staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De huizen werden gebruikt door kerkgangers uit de provincie om te overnachten.

Hoe verder je van de kerk af woonde, hoe minder vaak je hoefde te komen. Gewoonlijk bleven mensen één tot drie nachten slapen in Bonnstan, dat ook beschikte over stallen voor de paarden. ,,Er werd flinke druk uitgeoefend: je moest naar de kerk. Maar als jongere van het platteland ging je ook graag, want het was een sociaal gebeuren. Eén groot roddelfestival eigenlijk. Het was ook de plek waar liefdes opbloeiden’’, vertelt burgemeester Tomas Marklund van Skellefteå.

Tegenwoordig worden de overgebleven 116 kleine houten woningen gebruikt als buitenhuisje waar je bij mooi weer vertoeft, vergelijkbaar met een volkstuinhuisje. Met midzomernacht verandert Bonnstan in één grote feestlocatie. Zie ook: www.bonnstan.se.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.