Tien tips voor een rimpelloos schoolexamen

Zo’n 210.000 leerlingen doen dit jaar eindexamen vmbo, havo of vwo. Wat is het beste: nog snel je vriendin een geluks-appje sturen? Kauwgom kauwen voor opperste concentratie? Tien tips voor een succesvol eindexamen op een rij.

Op tijd naar bed?

Wijk niet te veel af van je reguliere leefpatroon, maar zorg wel dat je goed bent uitgerust. Dan kun je meer aan. Examens maken betekent veel leeswerk. Je moet je goed kunnen concentreren.

Nog snel een appje versturen om iemand sterkte te wensen.

Rond ruim voor het examen je app-gesprekken af, zodat je je aandacht bij een ding hebt. Je moet niet nog nadenken over en worden afgeleid door alles wat op sociale media voorbijkomt.

Flink leren voor je slechtste vak.

Weet dat je niet een dag van tevoren de hele stof kunt inhalen. Maar het is goed op papier, laptop, tablet of telefoon nog wat oude examens maken. Rustig lezen en wat klikken, dat geeft ook rust. Door te oefenen leer je de vraagstelling van de examens kennen en dat is handig. Vraag een docent nog om hulp. Leer niet tot diep in de nacht door. Dan begin je moe, uitgeput en gespannen aan je examen.

Wel of geen energiedrankje?

Energiedrankjes staan bekend om hun cafeïne en suiker. Het pept je op, maar dat duurt maar kort. Daarna komt de dip en word je suf. Het is beter ’s ochtends en tussen de middag goed te eten, zodat je voldoende energie hebt om twee tot drie uur je examen te maken. Tijdens het examen kun je water drinken. Je kunt ook wat boterhammen, een banaan of ander fruit meenemen. Met het kauwen van kauwgom kun je je langer concentreren denken sommigen, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Anders had er wel opgestaan ‘bevordert het concentratievermogen’.

Lege blaas

Zorg dat je met een lege blaas de examenruimte in gaat. Fijn voor jezelf en voor anderen. Zorg dat je ook een zakdoek bij de hand hebt als je (plotseling) moet niezen of verkouden bent.

Wat kunnen ouders doen?

Ouders moeten weten wanneer welk examen is. Hang het rooster van zoon of dochter op het toilet, op koelkast en in de woonkamer zodat het hele gezin op de hoogte is en er niets mis kan gaan. Kijk toe op een goed ontbijt en lunch. Help bij het oefenen of plannen als zoon/dochter daar om vraagt. Dring je niet op. Leerlingen weten dat dit een belangrijk moment is, en kunnen en willen zelf verantwoordelijk zijn. Wees belangstellend. Vraag of ze alles hebben, hoe het examen is gegaan en wat er morgen op het programma staat.

Hoe blijf je de zenuwen de baas?

Vertrouw op je eigen kracht. Je hebt immers al jaren voor al die vakken geleerd. Een examen is topsport en spannend, maar is niet veel meer dan een schoolexamen. Zorg dat je minimaal een kwartier voor aanvang van het examen aanwezig bent. En ook al ben je zenuwachtig, het hoort er bij.

Verslapen?

Ga als de wiedeweerga naar school. Als je minder dan een half uur te laat bent, mag je nog meedoen. Je moet wel tegelijk met de anderen stoppen.

Twijfel niet te lang

Als je een opgave niet weet of kunt, twijfel niet te lang en ga verder met de volgende vraag. Je kunt altijd terug naar de vraag die je hebt overgeslagen.

Vul altijd iets in

Weet je het antwoord niet bij een meerkeuzevraag? Vul altijd iets in. Misschien gok je goed.

(Met dank: Robin Kamping, Montessori Vaklyceum Groningen; René Schasfoort, Carmel College Emmen; Rob Nagtegaal, Dollard College Winschoten; College voor Toetsen en Examens; Voedingscentrum)

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.