Toen het leven nog lekker overzichtelijk was

Internet vierde deze week zijn 25-ste verjaardag. Gert Meijer schrijft over de tijd dat er geen internet was.

Echt waar. Ooit was er geen internet. En geen mobiele telefoon. Dat was de tijd waarin je voor een afspraak twee uur onderweg was en ondertussen niemand je kon bereiken c.q. lastigvallen. Dat was de tijd waarin het leven nog lekker overzichtelijk was.

Faxen en telexen

Nu lachen we erom. Nu lachen we erom dat je snel naar het station moest fietsen om de conducteur op de laatste trein naar Zwolle de envelop met foto’s voor de drukkerij in Zwolle te overhandigen. Nu lachen we om faxen en telexen (woorden die de tiener van nu niet eens kent) en dat een collega een foto voor je uit een groot archief moest halen.

Geloof het of niet, maar er was een periode dat ik mobiele telefoons maar onzin vond. Dat ik uitriep dat ik de laatste zou zijn met zo’n ding. Daar ben ik behoorlijk van teruggekomen. Toen ik eenmaal zo’n telefoon had begon ik alles dat nieuw en modern was leuk te vinden en zo huppelde ik van gadget naar gadget, van Palm naar smartphone naar tablet. Voor een 60-plusser ben ik best digitaal, tot vreugde van de jongere collega’s.

Virtueel verliefd

En toen kwam internet. Mijn eerste provider was bART in Groningen en dat is logisch want het was zo ongeveer de enige. Er kwam een nieuwe pc, een krakende en piepende router om in te bellen en... opeens had ik verbinding met de rest van de wereld. Ik ontmoette nieuwe, vreemde mensen elders in het land via City Online, een project van regionale dagbladen waar iedereen zijn eigen virtuele huisje betrok en al net zo virtueel bij de buren op bezoek ging. Ik werd virtueel verliefd en vervolgens in het echt, en ik nodigde de buren van City Online uit voor een echte kennismaking irl (in real life, jaja) in mijn toenmalige woonplaats Assen.

Want er gaat niets boven het echte leven.

Sociale netwerken

Maar o, wat is dat internet handig. Sociale netwerken deden hun intrede en sindsdien delen we heel veel en soms veel te veel via Facebook, Twitter, Instagram en de rest. Leuk? Meestal wel, maar steeds vaker betrap ik mij erop dat ik graag nog eens een weekje zonder internet wil. Een weekje eens niet overstelpt worden met volkomen nutteloze informatie, die ik steeds moeilijker kan filteren van de rest.

Gewoon, om te weten hoe dat ook al weer was. Maar het kan natuurlijk ook gewoon de leeftijd zijn. Toch!

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.