Het ministerie van Volksgezondheid overlegt op dit moment met organisaties als het RIVM en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over het AstraZeneca-vaccin. Aanleiding vormt het bericht van bijwerkingencentrum Lareb, dat er een Nederlander is overleden aan een longembolie na toediening van het vaccin.

Dat meldt een woordvoerder aan De Telegraaf . Experts waarschuwen voor een eventuele overhaaste stop. „Je redt dagelijks levens door ermee verder te prikken.”

Lareb berichtte in maart al over drie meldingen na vaccinatie met AstraZeneca waarbij sprake was van een combinatie van uitgebreide trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Daar zijn nu twee meldingen bij gekomen.

Vrouwen tussen 25 en 65 jaar

Het probleem trad zeven tot tien dagen na vaccinatie op bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Drie van hen hadden uitgebreide longembolieën, een iemand is daaraan overleden. Ook trad bij een patiënt een hersenbloeding op, bij andere patiënten een uitgebreide trombose van de buikaderen en slagaders in de benen.

Volgens Lareb lijken de meldingen vergelijkbaar met andere meldingen in Europa. Ook daar traden de klachten op binnen dezelfde tijdsperiode bij vrouwen jonger dan 60-65 jaar. De Nederlandse meldingen zijn doorgestuurd naar de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA en worden meegenomen in het vervolgonderzoek. In de week van 6 tot 9 april wordt daarover meer duidelijkheid verwacht.

Duitsland en Canada

De EMA liet deze week al weten dat leeftijd geen duidelijke risicofactor is voor het vormen van bloedproppen na vaccinatie met AstraZeneca, net als geslacht of een medische voorgeschiedenis. Landen als Duitsland en Canada zijn inmiddels gestopt met het vaccineren van respectievelijk 60-minners en 55-minners. In Europa hebben onder meer Oostenrijk, Denemarken en Noorwegen het gebruik in z’n geheel opgeschort.

Gaan wij dat nu ook weer doen? Half maart legde ons land naar aanleiding van deze verschijnselen in Scandinavië de vaccinatie met AstraZeneca al een week stil. Zowel het ministerie van Volksgezondheid als het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat in een reactie aan De Telegraaf weten overleg te voeren met het het RIVM, Lareb en de Gezondheidsraad. Naar verwachting komt daar nog vrijdag duidelijkheid over.

’Voorzichtig met stilleggen vaccinatie’

Vaccinexpert Ben van der Zeijst noemt het ’belangrijk’ dat dit verder uitgezocht wordt, maar vindt ook dat Nederland erg voorzichtig moet zijn met een eventueel besluit om de vaccinatie weer stil te leggen. „Feit blijft dat trombosegevallen regelmatig voorkomen. Het is niet gek dat naarmate de groep die je prikt groter wordt er mogelijke gevallen aan het licht komen. De vraag blijft: zouden die gevallen zonder vaccinatie niet ook veroorzaakt zijn? Zeker op dit moment, waarop onze vaccinvoorraden enorm zijn, er dagelijks meerdere mensen overlijden aan het virus en de ziekenhuizen weer voller stromen, is het van belang dat als het even niet hoeft je niet stopt met vaccineren.”

Ook de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA stelt dat de voordelen van vaccinatie groter zijn dan de risico’s, omdat er dagelijks veel ziekte- en overlijdensgevallen mee voorkomen worden. Uit de meest recente cijfers (van 22 maart) van de organisatie blijkt dat er wereldwijd 69 zeldzame ernstige trombosegevallen na vaccinatie met AstraZeneca gemeld zijn. Bij 62 (waarvan 44 in de Europese Unie) daarvan gaat het om hersentrombose, bij zeven gevallen om stollingen in andere delen van het lichaam, waaronder de longen.

Fatale trombosegevallen

Ter indicatie: op die datum waren er ongeveer 9,2 miljoen vaccindoses van AstraZeneca toegediend in de EU. Op 11 maart meldde de organisatie in een rapport dat er 45 fatale trombosegevallen bekend waren.

Evengoed blijft het opvallend dat vooral bij AstraZeneca dergelijke trombosemeldingen naar buiten komen. Van der Zeijst: „Natuurlijk zou het kunnen dat bij dat vaccin het risico wat hoger ligt dan bij de andere middelen, maar dat kan op dit moment gewoon nog niet vastgesteld worden. Wel is dit na de eerder al warrige communicatie vanuit het ministerie over het vaccin wederom niet goed voor het vertrouwen in het middel. Eerst konden we ermee doorgaan, toen weer niet, en uiteindelijk toch wel. Dat zou ik betreuren, want hoe sneller je vaccineert, hoe eerder je van de maatregelen af kunt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus