Reuk bepaalt voor zo'n 90 procent de smaak.

Twee derde van alle coronapatiënten verliest de reuk en proeft daardoor minder: met deze tips geniet je toch van je eten (plús twee recepten)

Reuk bepaalt voor zo'n 90 procent de smaak. Foto: Shutterstock

Reuk- en smaakverlies door corona. Zo’n twee derde van de (ex-)patiënten lijdt eraan. Toch valt er nog best wat te genieten aan tafel, zeggen koks Joke Boon en Pierre Wind. ,,Creëer damp als je een gerecht op tafel zet.’’

Plotseling reukverlies treft veel coronapatiënten. ,,Het is een van de beste voorspellers van corona", aldus Sanne Boesveldt, hoofddocent humane voeding en gezondheid aan de Wageningen University. Uit de enorme database die is aangelegd sinds de wereldwijde uitbraak blijkt dat zo'n 60 tot 70 procent van de mensen die een besmetting opliepen ook de reuk kwijtraakte.

Reukverlies is ontwrichtend, weet kookboekenschrijfster Joke Boon uit eigen ervaring. Op haar vierde verloor ze haar vermogen om te ruiken. Ze heeft 'leren leven' met die handicap. ,,Reuk bepaalt voor ruim 90 procent je smaak", vertelt ze. Gelukkig valt er aan tafel met wat trucjes nog best wat te beleven en genieten. Gebruik bijvoorbeeld kleur, adviseert Boon.

Kleur, structuur en aandacht

,,Een bloemkool ziet er saai uit en daardoor heb je er minder zin in als je je eten niet ruikt. Voeg een kwart theelepel kurkuma toe aan het kookwater, dan kleurt je bloemkool zonnegeel. De beleving wordt dan anders." Ook belangrijk: structuur. Zorg voor iets zachts en iets krokants in je maaltijd. ,,En concentreer je op je maal. Leg je telefoon weg, doe de tv uit en richt je aandacht op je eten. Dan activeer je je smaak in je hersenen."

Dat is ook wat chef-kok Pierre Wind aanraadt: ,,Focus. Eet met je ogen dicht", raadt hij aan. ,,Eet met je gedachten. De mond is de postbode, je proeft uiteindelijk met je hersenen."

Temperatuur, mondgevoel en een mooi gedekte tafel

Wat ook lekker is als je niets proeft: temperatuurverschillen in één gerecht creëren. Boon: ,,Voeg aan je pompoensoep een paar lepels koude crème fraîche. Of doe warme kersensaus over je ijs. Heel erg lekker." Het gevoel in je mond is ook belangrijk. Over het kauwen zegt Boon: ,,Leer het verschil tussen de hazelnoot en een walnoot of tussen een appel en wortel. En omdat je nog wel zuur, zout, bitter, zoet, umami en vet beleeft, kun je tijdens het koken beter niet te veel zout of suiker gebruiken, want dan merk je dat meer.”

Kneus je eten, voegt Wind toe. ,,Dan krijg je veel meer geur en smaak. En creëer damp als je een gerecht op tafel zet! Dan komt er meer geur vanaf."

Wat ook helpt: de tafel mooi dekken, mooie borden, kaarsje aan. Boon: ,,Neem een scherp mes voor je biefstuk, want met een bot mes krijg je touwstructuur op je bord en zo ervaar je het vlees dan ook." Wind: ,,Serveer je gerechten in pannen of schalen, dan krijg je meer geur aan tafel. En serveer je gerechten héét en sproei druppels koud aromavocht (bouillon) op het product met een plantenspuit. Zo prikkel je je neus."

Voor recepten verwijst Boon naar haar boeken. Daarin staan gerechten die ze zelf lekker vindt. ,,Mijn schoondochter heeft corona, dus ik maak voor haar en mijn zoon eten. Een van de gerechten is knolselderij-linzensoep met gorgonzola; een fluwelen soep die door de linzen ook een bite heeft. De spicy linzenspread is heel simpel en erg lekker (de recepten voor de soep en de spread vind je hieronder, red.). En probeer ook eens een kop sterke zoethoutthee (alleen als je geen hoge bloeddruk hebt) of Tension Tamer-thee. Ik garandeer je, die proef je wel.”

Geurtraining activeert de hersenen

Voor de meeste coronapatiënten is de situatie tijdelijk, maar ze kan lang aanhouden. ,,Ik krijg geregeld mails van mensen die in maart corona hebben gekregen en hun smaak nog niet terug hebben", zegt onderzoeker Boesveldt. ,,Of die – en dat lijkt nog erger – juist een vieze of vervormde smaak krijgen. Het goede daaraan is wel dat het zintuig weer gaat werken." Om zelf te trainen, kun je in geurtraining gaan. Dan kies je bijvoorbeeld koffie, kaneel en cacao waar je enkele keren per dag aan ruikt. Ook al ruik je niets, je hersenen worden toch geactiveerd, schetst Boesveldt. ,,Vergelijk het met het trainen van je buikspieren."

menu