Twijfel veiligheid kerncentrales

Bijna de voltallige Tweede Kamer vreest dat onze kerncentrales onvoldoende worden beveiligd tegen terreur.

Opheldering

Het kabinet moet, na de gebeurtenissen in België, opheldering geven over de magere bewaking van deze potentiële nucleaire doelwitten. Vorige week kraakten Amerikaanse experts de manier waarop Nederland de kernreactoren in Borssele, Petten en Delft momenteel bewaakt. Beveiligers zouden te licht bewapend zijn en bij een terroristische actie komt veel te laat versterking. Een ruime meerderheid van VVD, PvdA, SP, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie eist opheldering van het kabinet.

,,Er mag geen enkele twijfel bestaan over de veiligheid van onze kerncentrales, we moeten daar niet naïef mee omgaan”, zegt CU-Kamerlid Carla Dik-Faber. ,,De terroristische dreiging is reëel. Het kabinet moet nu duidelijkheid scheppen over de bewaking en die zo nodig verbeteren.” D66 neemt aan dat ‘dit signaal vanuit de VS zeer serieus is genomen’.

Bezorgheid

Regeringspartijen VVD en PvdA plus het CDA onderschrijven de noodzaak van goede beveiliging, maar willen eerst van het kabinet horen hoe de vlag erbij hangt. ,,Wij hebben altijd gezegd: als extra bewaking nodig is, dan moet het,” aldus VVD’er Remco Dijkstra. ,,De wereld is anders dan twee jaar terug, die bezorgdheid begrijp ik.”

Hij vindt dat er ook aandacht moet zijn voor de beveiliging van industriële complexen, zoals energiecentrales.

Aanslagen

Daar sluit de PVV zich bij aan, die vreest voor aanslagen in de chemiesector, zoals bij Pernis. PVV-Kamerlid Barry Madlener: ,,Wij roepen al jaren dat het kabinet zulke locaties beter moet beschermen, en zich niet alleen mag richten op de soft targets (stations, vliegvelden, winkelcentra). Er is bijna een echte aanslag voor nodig voordat de beveiliging wordt opgeschroefd.”

CDA en VVD benadrukken dat een besluit over extra beveiliging van kerncentrales niet aan de Tweede Kamer is, maar aan ‘professionals’, zoals de veiligheidsdiensten en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.