Picknicken.

Uitstapje op anderhalvemeter? Ga picknicken! Hier kun je heen in Drenthe, Groningen en Friesland (en dit neem je mee)

Picknicken. Foto: Shutterstock

Picknicken is een prima anderhalvemeteruitstap. Er zijn maar drie belangrijke elementen: de plek, het gezelschap en – niet onbelangrijk – de inhoud van de mand.

Picknicken is ook de route naar die plek toe

Open staan voor een verrassing; is dat het geheim van de ideale picknick? Kan maar zo. Picknicken is als op reis gaan: je pakt je spullen, stopt ze in een mandje en je zet koers naar een bestemming die je net niet helemaal hebt vastgelegd, zodat je je plan kunt wijzigen als je op een plekje stuit dat nog mooier is dan wat je in gedachten had.

De ideale picknick is méér dan een zonnig plekje in het gras; picknicken is ook de route naar die plek toe en de manier waarop je daar komt. Om voor mezelf te spreken: het liefst ga ik eropuit op de fiets, die ik verstop achter een boom of een duin om vervolgens te voet verder te gaan. Oh ja, en als ik nu toch de ideale picknick schets: warm, zonnig, lomig weer, dat past ook in mijn plaatje, voor een bijbehorend dutje.

Zes verrassende picknickplekken

Voor alle zes plekken geldt dat de omgeving mij elke keer weer weet te verrassen en het gevoel geeft op reis te zijn. Veel plezier!

1 Gaasterland/Oudemirdumer klif

loading

Wie aan de Nederlandse kust denkt, denkt aan duinen en strand. Wie aan buitenlandse kusten denkt, denkt misschien aan kliffen. Die zijn er ook in Nederland. Nee, geen hoge rotsblokken waar je van af kunt springen, maar toch... Gaasterland heeft ze, aan de kust van de voormalige Zuiderzee.

Als ik er fiets, ben ik in Engeland of Ierland, door het landschap dat zo prachtig glooit. Bij de Oudemirdumer klif staat een vissershuisje dat als de zee niet was gedempt en de golven langer op het keileem hadden kunnen beuken, misschien al lang in het water was gekukeld. De fiets blijft staan aan het begin van het pad.

Een zwoel windje komt ons tegemoet, 300 meter, dan zijn we er. Wat een prachtig plekje, wat een uitzicht. Een stuk of zes bankjes staan er, nauwelijks gras. Wie meer ruimte wil, kan uitwijken naar de Mirnser klif, een paar kilometer verderop.

2 Reitdiep/Spookbos bij Zoutkamp

loading

Groningen heeft een brede rivier die, om met dichter Hendrik Marsman te spreken, ‘traag door oneindig laagland gaat’. Het Reitdiep is de naam. Waarom weet ik niet, maar op de een of andere manier verstaat die rivier de kunst om onder de radar te blijven, heeft-ie kennelijk behoefte aan.

Het fijne daarvan is dat je altijd weer verrast bent als je op hem stuit. Waar gaan we picknicken? Wordt het tussen Aduarderzijl en de Allersmaborg, waar je dat bosje even door moet om dan de dijk op te klauteren om uit te kijken op Schaphalsterzijl aan de overkant van die lus in het water?

Een prima optie. Maar vandaag gaan we verder stroomafwaarts. Vlak voor Zoutkamp bij het Spookbos is het uitzicht minstens zo mooi, en is meer ruimte om te zitten.

3 Stroomdal Ruiten Aa/Smeerling

loading

Heel erg groot is het stroomdal van de Ruiten Aa in Westerwolde niet, en zeker niet heel erg breed. Toch raak ik er elke keer weer de weg kwijt. Elk plukje bos, elke lus in het water, elk weiland of akkertje en elk gehuchtje lijkt op het volgende of denk je net al te hebben gezien.

Is dit werkelijk Groningen, vraag je je af. Plekjes om te picknicken in overvloed. Het wordt een bankje met een strookje gras en een hoge eik, waar het schelpenpad langs de Winselweg uitkomt op de Metbroekweg, tussen Smeerling en Vlagtwedde. Maar het had dus ook ergens anders kunnen zijn en de kans is groot dat we straks bij Ter Wupping – of gaan we naar Weende – weer even gaan zitten.

4 Hondsrug/Molenveld bij Exloo

loading

Midden op de heide van het Molenveld, tussen Exloo en Borger, hartje Hondsrug, staat een eik. De onderkant van de boom is glad geschoren, geen enkel blaadje te bekennen tot op ongeveer een meter hoogte.

Dat is te danken aan de schaapskudde die het terrein bezoekt; elk groen blaadje waar de dieren bij kunnen verdwijnt tussen hun malende kiezen. De boom kun je vanaf de stuifduin aan het begin van het terrein al prachtig zien staan. Bij die stuifduin staat een bankje, een prima plek om te picknicken.

Maar wie echt een bijzondere picknick wil, hoopt op een zinderend hete zomerdag, om onder de bladeren van de eik te kruipen en daar met de rug tegen de stam van de boom te gaan zitten. Tip voor ouders: stuur het kroost naar het Tijgerspoor in Sporenbos met de kabelbaan, even verderop, en doe zelf een heerlijk tukje.

5 Drentsche Aa/Schipborg

loading

Het is niet alleen de mooiste, maar ook nog eens de simpelste wandeling die je kunt maken in Drenthe: het rondje om de Drentsche Aa bij Schipborg. Start bij restaurant de Drentsche Aa, wandel over de brug en neem telkens de eerste weg linksaf.

Na 6 kilometer ben je terug, als je tenminste de verleiding hebt kunnen weerstaan van alle bospaadjes. Halverwege steek je de Drentsche Aa weer over, over het ook nog eens mooiste bruggetje van Drenthe. Kijk er naar de loop van het water, zie hoe het er meandert, de oever door de kracht van het water is uitgesleten.

Er staat een oud bankje in het gras, een prachtige plek om te zitten. Dat kun je ook bij de Kymmelsberg, de hoge stuifduin pal tegen het dorp. Wie voor gemakkelijk gaat, kan vlakbij de auto parkeren. Het uitzicht over de Drentsche Aa is prachtig.

6 Friese heides/Dellebuursterheide

loading

Ploeteren door een lang mul zandpad; je moet er wat voor over hebben om op de Dellebuursterheide te komen, maar wie van natuur, rust en ruimte houdt, krijgt daar heel veel voor terug. De Friese meren zijn wijd en zijd bekend, maar wie kent de Friese heides?

Je treft ze aan de rafelranden van de provincie, op het zand tegen Groningen en Drenthe aan. Plukjes grond, ver van de bewoonde wereld af gelegen, vroeger niet de moeite waard om te ontginnen, nu prachtige natuurgebiedjes. It Mandefjild bij Bakkeveen bijvoorbeeld, of de Duurswouderheide tussen Wijnjewoude en Bakkeveen, of nog zo’n schoonheid: de Schapedobbe bij Elsloo.

Maar misschien wel de allermooiste is de Dellebuursterheide langs de Tsjonger bij Oldeberkoop. Geniet van het uitzicht vanaf het bankje op de heuvel, neem de tijd om na de picknick over het terrein te dwalen.

Wat doen we in de picknickmand?

loading

Een van bovenstaande plekken in het Noorden opzoeken om te picknicken is een goede bezigheid tijdens een pandemie, maar wat neem je dan mee? Wat is, kortom de perfecte picknickmand? Wij stelden vier manden samen met inspiratie voor bijna elke gelegenheid.

 

De feestelijke picknickmand

Dit zit erin:

- van tevoren belegde verse broodjes naar keuze met beleg zoals een zelfgemaakte eiersalade, kaasjes, hummus en gegrilde groenten of kaas, zongedroogde tomaat, tapenade en rucola.

- croissantjes

- meringues, ingepakt in een luchtdicht bakje

- oreofudge ingepakt in een luchtdicht bakje

- taartjes van de bakker

- verse sinaasappelsap of andere sap naar keuze uit de supermarkt

En deze recepten horen erbij:

- De eiersalade maak je door 5 eieren 7-8 minuten te koken, ze te pellen, in kleine stukjes te snijden en te mengen met 2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel Griekse yoghurt, 1 theelepel mosterd, wat verse bieslook, ½ theelepel kerriepoeder en wat peper en zout naar smaak.

- De tapenade maak je door ongeveer 6 zongedroogde tomaten, een paar lepels olijven, een handje rucola, twee teentjes knoflook, een scheut olie, een paar blaadjes verse basilicum, wat geraspte Parmezaanse kaas en peper en zout te mengen en met een staafmixer tot een pesto-achtige substantie te mixen. (Je kunt ook één of meer ingrediënten weglaten als je het niet hebt. Proef vooral tijdens het maken wat je lekker vindt.)

- De meringues maak je door in een heel goed schoongemaakte kom 4 eiwitten luchtig te kloppen. Voeg dan lepel voor lepel 125 gram kristalsuiker toe. Klop door tot er stevige pieken ontstaan en je de kom op de kop kan houden zonder dat het eruit valt. Spatel er dan 125 gram poedersuiker door. Spatel kort, het moet luchtig blijven. Spuit of leg dit mengsel op een bakplaat en doe dit minstens een uur in de oven (100 graden Celsius). Hoe groter de meringues, hoe langer ze in de oven moeten. Als ze vanbuiten stevig aanvoelen zijn ze klaar, de binnenkant mag nog wel zacht zijn. Hou je daar niet van, doe ze dan langer in de oven.

- De fudge maak je door een blikje gecondenseerde melk en 400 gram witte chocolade in een pannetje te smelten. Roer dit goed. Als het vloeibaar is laat je het afkoelen terwijl je een half rolletje (meer mag ook) oreokoekjes in stukjes hakt (inclusief de romige tussenlaag) Die roer je door het mengsel. Bedek een laag, vierkant bakblik met bakpapier en giet daar het mengsel in. Zet dit een paar uur in de koelkast tot het helemaal hard is. Snij dit in blokjes.

De vakantiepicknickmand

Dit zit erin:

- gesneden stokbrood met kruidenboter, brie en tapenade (zie het recept hierboven)

- olijven, buitenlandse kaasjes van je lokale kaaswinkel, gedroogde worst van je lokale slager en toastjes (alles natuurlijk vantevoren gesneden)

- croissantjes

- eclairs van de bakker

- rode wijn voor de volwassenen en Orangina voor de niet-alcoholdrinkers

De gezonde picknickmand

Dit zit erin:

- couscoussalade in een vershoudbakje

- fruitsalade met in stukjes gesneden fruit naar keuze in een vershoudbakje

- bananenbrood in plakken, ingepakt in aluminiumfolie

- gesneden rauwkost (komkommers, paprika, cherrytomaten, wortels) met een bakje hummus om te dippen

- zelf geperste sinaasappelsap in een herbruikbare fles

En deze recepten horen erbij:

- De couscoussalade maak je door couscous klaar te maken zoals op de verpakking staat aangegeven. Laat dit afkoelen en meng het vervolgens met een in stukjes gesneden avocado, een lepel hummus zongedroogde tomaat, in blokjes gesneden komkommer, paprika en rode ui, gehalveerde cherrytomaatjes, stukjes feta en stukjes zongedroogde tomaat.

- Het bananenbrood maak je door drie overrijpe bananen (even prakken met een vork), 200 gram bloem, 2 eieren, een scheutje melk, 1 theelepel kaneel, 1 zakje bakpoeder en walnoten te mengen. Als je nog ander rijp fruit zoals appels hebt liggen, is het ook lekker om dat (in kleine stukjes gesneden) erdoor te doen. Dit mengsel doe je 45 tot 60 minuten in een bakvorm in de oven op 180 graden. Laat het even afkoelen voordat je het brood uit de vorm haalt.

De snackmand

Dit zit erin:

- je favoriete zak chips (of twee, of drie..)

- je favoriete reep chocolade

- frikandel- of kroketbroodjes, kaasbroodjes of saucijzenbroodjes

- donuts

- blikjes radler, bier of frisdrank


menu