Doordat Europa stevig doorvaccineert, lijken vakanties van een verre droom een nabije realiteit te worden. Sommige landen verwelkomen al buitenlandse bezoekers, terwijl andere landen nog een knoop moeten doorhakken. Wat is er mogelijk in de verschillende landen? Een overzicht.

Op 15 mei zijn de eerste landen door de Nederlandse regering naar code groen of code geel gegaan. Hierdoor zijn niet-essentiële reizen mogelijk naar: Aruba, Curaçao, Finland, Ierland, Malta, Portugal, Rwanda, Sint Maarten, Thailand, de Balearen en veel Griekse eilanden. De verwachting is dat steeds meer landen op geel of groen zullen gaan.

Voor alle landen die door de Nederlandse regering bestempeld zijn met code oranje geldt dat een negatieve test op de terugreis verplicht is. Daarnaast moet je in quarantaine. Indien de test op dag vijf negatief is, eindigt de quarantaineperiode.

Maar zijn wij wel welkom in den vreemde, en welke maatregelen gelden daar? Want hoewel Portugal bijvoorbeeld veilig is verklaard, moet je toch in quarantaine bij aankomst. Een overzicht.

Aruba

Nederlandse toeristen kunnen weer op het strand genieten van een alcoholvrije cocktail op Aruba. Het enige wat je nodig hebt is een negatieve PCR-test (vanaf 15 jaar) van maximaal 72 uur oud. Daarnaast moet je een gezondheidsverklaring invullen.

De bars zijn gesloten, maar restaurants zijn wel open. Daarnaast zijn winkels en hotels open. Stranden sluiten om 19.30 uur en er is geen alcohol toegestaan op de stranden, in de natuur en op straat.

Lees hier alle geldende maatregelen.

België

Nederlandse toeristen die hopen dat België weer snel kan worden aangedaan, hebben voorlopig even pech. Nederland is een rode zone en dus zijn we niet welkom. Wie toch naar onze zuiderburen gaat voor meer dan 48 uur, moet een negatieve PCR test hebben en zeven dagen in quarantaine. Kinderen vanaf 12 jaar moeten een negatieve test kunnen laten zien. Doorreizen is wel mogelijk.

Anderzijds lonkt een tripje naar België wel. Zo zijn de terrassen open to 22.00 uur en ook mogen hotels gasten ontvangen. Musea zijn te bezoeken met een reservering. Winkelen zit er niet in, aangezien je maximaal een half uur binnen mag zijn.

Hier lees je alle beperkingen die in het land gelden.

Bonaire

Het Nederlandse eiland Bonaire is toegankelijk voor toeristen uit Nederland. Vanaf 13 jaar is een negatieve PCR-test verplicht. De test mag maximaal 24 uur oud zijn bij aankomst. Als je een negatieve PCR-test van 72 oud hebt, is een negatieve sneltest van maximaal 24 oud verplicht.

Mondkapjes zijn verplicht op alle plekken waar anderhalvemeter afstand houden niet mogelijk is. Daarnaast zijn alle winkels, restaurants en cafés geopent. Stranden zijn ook open maar daar is kamperen verboden.

Lees hier alle maatregelen die gelden op Bonaire.

Curaçao

Het Caribissche eiland Curaçao kan weer aangevinkt worden als vakantiebestemming nu het een geel reisadvies heeft. Vanaf zeven jaar is een negatieve test verplicht. Daarnaast moet je een bewijs kunnen tonen met een afspraak voor een antigeentest op de derde dag na aankomst.

De vakantie op het eiland is niet heel vrij. Je mag met maximaal vier personen of met mensen uit hetzelfde huishouden naar het strand en zwemmen is alleen toegestaan tussen 04.30 en 09.00 uur en 16.30 en 18.30 uur. Terrassen van restaurants zijn open tot 20.00 uur.

Lees hier alle maatregelen die gelden op Curaçao.

Denemarken

Toeristen zijn ook weer welkom in Denemarken. Als niet-gevaccineerde geldt er wel een quarantaineverplichting van tien dagen. Daarnaast moet je een negatieve PCR-test kunnen laten zien bij je aankomst. Als je wel volledig gevaccineerd bent, vervallen deze beperkingen.

Ook bij restaurants en cafés mag je alleen naar binnen met een negatief testbewijs. Winkels zijn wel open. Musea, theaters, bioscopen en attractieparken mogen bezoekers ontvangen die over een negatief testbewijs beschikken.

Hier lees je alle maatregelen die gelden in Denemarken.

Duitsland

Wie naar onze oosterburen reist, moet 10 of zelfs 14 dagen in quarantaine. Alleen als een test na vijf dagen negatief uitvalt, bestaat de kans dat je eerder uit quarantaine mag. Een vaccinatiebewijs is geldig vanaf 14 dagen na je vaccinatie. Ook is een immuniteitsbewijs geldig als deze ouder is dan 28 dagen.

Nederland wordt door de Duitsers gezien als een hoogrisicogebied, wat betekent dat de regels voor ons extra scherp zijn. Alleen als je minder dan 24 uur in het land bent volstaat een negatieve coronatest.

Duitsland hanteert de regels per deelstaat. In de deelstaten waar de besmettingen laag zijn (minder dan 100 besmettingen per 100.000 inwoners) is er meer mogelijk. In die delen zijn de terrassen van restaurants en cafés geopend. Hotels, camping en bungalowparken zijn daar ook open. In gebieden waar meer besmettingen zijn is dit gesloten.

Bezoekers kunnen daarom het beste voor vertrek de regels voor de verschillende deelstaten raadplegen.

Hier lees je de algemene maatregelen.

Frankrijk

Een bezoek aan Parijs of een vakantie aan de Franse kust? Deze optie lijkt steeds dichterbij te komen. De Franse overheid wil namelijk vanaf 9 juni weer toeristen op grote schaal toelaten.

Tot die tijd volstaat een negatieve PCR-test om de grens mogen passeren. Ook geldt een avondklok, waardoor je tussen 21.00 en 06.00 uur niet over straat mag.

Terrassen zijn open en daarnaast mogen winkels, hotels, campings, musea, theaters, bioscopen en attractieparken bezoekers ontvangen. Stranden zijn meestal open, tenzij lokale autoriteiten anders beslissen.

Hier lees je de maatregelen die gelden in Frankrijk.

Groot-Brittannië

De Britten gooien, mede dankzij het succesvolle vaccinatieprogramma, de boel weer open waardoor toeristen welkom zijn. Hotels, hostels en andere gelegenheden zijn daarnaast weer geopend. Pubs en restaurants mogen bovendien weer mensen binnen ontvangen. Op 21 juni mogen ook de nachtclubs weer los.

Klein probleem is echter dat Nederland een ’oranje’ land is. Dus zijn wij vooralsnog niet welkom, tenzij je 10 dagen in quarantaine wil. Op dag twee en dag acht moet je een coronatest doen. Als beide negatief zijn vervalt de quarantaine. 

Lees hier alle beperkingen in Groot-Brittannië.

Griekenland

Nederlandse toeristen die niet kunnen wachten om naar de Griekse eilanden af te reizen hebben geluk. Het land heeft al vergevorderde stappen gezet om toeristen te verwelkomen. De Grieken nemen zelfs het voortouw in Europa om niet-EU-burgers te verwelkomen. Zo werd bijvoorbeeld de bevolking van toeristische eilanden snel gevaccineerd, om zo toeristen te kunnen ontvangen.

Het loonde, want vanaf zaterdag mogen we zonder problemen naar een flink deel van de Griekse eilanden reizen van de Nederlandse overheid. Wel moet je een negatieve test overleggen voor vertrek voor iedereen vanaf 5 jaar oud, of al gevaccineerd zijn. Dat bewijs moet in het Engels zijn opgeschreven.

Toch gelden er in het land nog wel strenge regels. Zo is er nog steeds een avondklok en zijn alleen de terrassen van de restaurants open. Hotel zijn wel gewoon open, in tegenstelling tot attractieparken en musea.

Hier lees je alle informatie over de maatregelen in Griekenland.

Ierland

Wie een pint wil drinken in een Ierse pub komt bedrogen uit. Alle restaurants en cafés zijn geslote. De meeste winkels zijn wel open. Hotels zijn open, maar niet voor toeristische doeleinden.

Als je toch naar het land wil moet je eerst 14 dagen in quarantaine en een negatieve test aanleveren. Indien de test na vijf dagen negatief is, vervalt de quarantaine. Daarnaast mag je alleen het land in met een negatieve test van maximaal 72 uur oud.

Lees hier de geldende maatregelen in Iederland.

Italië

In Italië is er sinds 25 maart meer mogelijk. Reizigers vanuit Nederland moeten bij aankomst een negatieve testuitslag kunnen laten zien van maximaal 48 uur oud.

In alle regio's geldt een avondklok tussen 23.00 en 05.00 uur. Winkels zijn open met restricties en terrassen mogen open tussen 05.00 eb 21.00 uur.

Hotels, campings en bungalowparken mogen bezoekers ontvangen. Wel moeten zij vooraf reserveren.

Hier lees je alle geldende beperkingen in Italië.

Kroatië

Toeristen zijn weer welkom in Kroatië. Ondertussen doet de regering in Zagreb er alles aan om toeristen een veilig gevoel te geven. Zo worden in het land personen die in de toerismesector werken geprioriteerd voor een coronavaccin.

Wel moet iedereen die naar het land wil reizen rekening houden met de geldende regels. Bij binnenkomst is een negatieve coronatest verplicht. Dat mag een PCR-test zijn maar ook een antigeentest. Een vaccinatiebewijs van minimaal 14 dagen oud is ook geldig. Tevens is het advies aan toeristen om zich voor vertrek te registreren op www.entercroatia.mup.hr, om zo oponthoud aan de grens te voorkomen.

Daarnaast moeten bezoekers rekening houden met de lokale coronamaatregelen . Zo zijn vooralsnog alleen de terrassen van cafés open. Hotels, campings en andere vormen van accommodatie zijn open. Dat geldt ook voor de culturele sector. In binnenruimtes moet wel een mondkapje worden gedragen.

Luxemburg

Wie een ontspannen vakantie wil moet naar Luxemburg. Er geldt geen quarantaineplicht en een negatieve test is alleen nodig bij vliegreizen. Er geldt wel een avondklok tussen middernacht en 06.00 uur.

In ons buurland zijn winkels, restaurants en cafés open. Daarnaast verwelkomen musea, theathers, bioscopen en attractieparken bezoekers onder strenge voorwaarden.

Lees hier alle maatregelen in Luxemburg.

Noorwegen

Vakanties naar Noorwegen zijn vooralsnog niet mogelijk. Reizigers die toch het land inreizen moeten rekening houden met de testverplichtingen en een verplichte 10-daagse quarantaine. Een vaccinatiebewijs wordt nog niet geaccepteerd aan de grens.

Dit geldt tot zeker 24 mei. Mogelijk komt er daarna schot in de zaak. De Noren hebben aangekondigd vanaf begin juni een coronapaspoort te accepteren, zodat toeristen weer welkom zijn. De vraag is echter of dat zo snel kan, aangezien de EU pas eind juni met het paspoort op de proppen wil komen en de Noren daarvan afhankelijk zijn.

Oostenrijk

Sinds 20 mei zijn toeristen welkom in Oostenrijk. Er geldt wel een quarantaineverplichting van tien dagen. Daarnaast moeten bezoekers een negatieve PCR-test kunnen laten zien. Bezitters van een Engels- of Duitstalig vaccinatiebewijs komen hier niet voor in aanmerking.

Alle winkels zijn weer geopend in het land. Daarnaast ben je met een vaccinatie- of negatief testbewijs ook welkom in de restaurants, cafés en hotels. Dit geldt ook voor campings en bungalowparken. Musea, theaters, bioscopen en attractieparken zijn open met strikte beperkingen.

Lees hier alle maatregelen die gelden voor Oostenrijk.

Portugal

Een korte vakantie in Portugal is op dit moment kansloos. Bij binnenkomst moeten personen veertien dagen in thuisisolatie. Dit geldt niet op Madeira en de Azoren. Een nagatieve test is noodzakelijk voor iedereen vanaf 2 jaar oud en de PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur bij vertrek.

Portugal werkt wel aan een openingsplan, waardoor de samenleving langzaam weer opent. Zo zijn de winkels geopend en zijn restaurants en cafés open met beperkingen. Hotels, stranden, campings en bungalowparken zijn open. Musea, theaters, bioscopen en attractieparken mogen bezoekers ontvangen.

Hier lees je alle geldende maatregelen in Portugal.

Spanje

Vakanties naar Spanje worden binnenkort extra makkelijk gemaakt. Het land heeft al aangegeven om toeristen die zijn gevaccineerd, een besmetting hebben doorgemaakt of zichzelf vooraf hebben laten testen toe te staan om het land in te reizen. Vanaf juni zou toerisme naar het land op grote schaal weer mogelijk zijn.

Ook nu is echter geen quarantaine nodig als je naar Spanje vliegt, een negatieve PCR-test volstaat voor iedereen vanaf 6 jaar oud. En dat weten veel mensen. Wie een kijkje neemt op Ibiza, merkt dat daar nu al veel Nederlanders rondlopen. De Balearen, de eilandengroep waar Ibiza toe behoort, staat op code geel, maar er geldt wel een avondklok van 23.00 uur tot 06.00 uur.

De horeca is in grote delen van Spanje al open en klaar om ook gasten uit het buitenland te ontvangen. Ook de winkels mogen klanten ontvangen. Alleen de nachtclubs en discotheken mogen nog niet de deuren openen. Wel gelden per regio nog verschillende regels, bijvoorbeeld wat betreft avondklokken. Mondkapjes zijn voor iedereen vanaf 6 jaar verplicht, zowel binnen als buiten.

Lees hier alle maatregelen die gelden in Spanje.

Turkije

Als je een zorgeloze vakantie wil, moet je naar Turkije gaan. In het land geldt een harde lockdown met een algeheel straatverbod, maar als toerist ben je hiervan vrijgesteld. Wel is een negatieve test voor iedereen ouder dan zes jaar verplicht.

Zorg ervoor dat je naar een all-inclusive hotel gaat, want restaurants en cafés zijn gesloten. Hotels, campings en bungalowparken zijn open voor toeristen. Stranden zijn wel geopend voor toeristen.

Lees hier de geldende maatregelen in Turkije.

Zweden

Hoewel Zweden wat betreft het ECDC in de top van Europa zit qua besmettingen, laat het land wel toeristen toe. Hiervoor moeten reizigers vanaf 18 jaar wel in het bezit zijn van een negatieve PCR-test. Dat geldt ook voor personen die per vliegtuig het land aandoen. Quarantaine is niet verplicht, maar wel aanbevolen.

Eenmaal bij binnenkomst in het land is er al wel veel mogelijk. Zo zijn cafés en restaurants open tot half 9 ’s avonds, al mogen binnen maximaal vier mensen aan een tafel zitten. Sommige musea en dierentuinen verwelkomen ook bezoekers, al is er vooraf wel een reservering nodig om drukte te voorkomen.

Lees hier alle maatregelen die gelden in Zweden.

Zwitserland

Begin mei kwam Zwitserland met een ronkende promo op de proppen voor het toerisme in het land. In de hoofdrollen: Roger Federer en Robert DeNiro.

Reizigers moeten bij binnenkomst in het land tien dagen verplicht in quarantaine. Wanneer de test na zeven dagen negatief is, vervalt de quarantaine. Daarnaast is een negatieve PCR-test noodzakelijk die maximaal 72 uur oud is bij binnenkomst.

De winkels, restaurants, hotels, campings en bungalowparken zijn open voor bezoekers. Mondkapjes zijn verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar in publieke ruimtes en in drukke winkelstraten.

Hier lees je alle maatregelen die gelden in Zwitserland.

De informatie uit dit artikel is afkomstig van de ANWB en het ministerie van Buitenlandse Zaken . (De  Reisapp van Buitenlandse Zaken biedt actuele reisadviezen.)

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus