Van harte Hoogheid! Zo fotografeerden Groningers en Drenten Beatrix

Prinses Beatrix viert woensdag haar tachtigste verjaardag. Van harte, Hoogheid. Lezers van DvhN doken in hun fotoalbums en haalden herinneringen op aan de vele bezoeken die Beatrix als koningin aan de provincies Groningen en Drenthe bracht.

Foto: Willy Fokkelman-Hulzebos.

,,Deze foto is gemaakt toen Beatrix net koningin was geworden en alle provincies bezocht. Ik ging toen met mijn zoontje Joost naar de Grote Markt en we kochten onderweg een bos bloemen voor haar. We zijn, toen ze eraan kwam, gauw naar haar toegelopen en hebben de bloemen overhandigd", schrijft Willy Fokkelman-Hulzebos. Ook op de foto: burgemeester Ham Buiter van Groningen en prins Claus.

,,Nee ze kijkt niet naar de sterren! Wat logisch zou zijn in mijn gezelschap", schrijft sterrenkundige Theo Jurriëns. De foto is gemaakt tijdens de viering van Koninginnedag in in Groningen in 2004. ,,We kijken naar een minuscule camera van de NOS in een oranje luchtballon boven de Vismarkt."

,,Op 24 aug 2009 heeft Koningin Beatrix het schip van Koninklijke Wagenborg te Delfzijl gedoopt waaraan haar naam verbonden is. Ik kon deze opname maken omdat ik vlak achter haar stond", vertelt André van Timmeren uit Sappemeer.

Foto: Henk Vrieling


,,Op 30 april 1990 was Koningin Beatrix in Haren. Ik was in de gelukkige omstandigheid dat ik bovenop het dak stond van ons toenmalige kantoor aan het Raadhuisplein in Haren. Naast de cameramannen van de NOS en met prachtig uitzicht en zicht op alle gebeurtenissen op en rond het Raadhuisplein", schrijft Henk Vrieling.

Foto: Henk Vrieling

,,Met de foto van de balkonscène met de hele Koninklijke familie inclusief burgemeester Klaas Weide en commissaris van de Konngin Henk Vonhoff won ik ook nog een mooie prijs tijdens de fotowedstrijd die hiervoor georganiseerd werd in Haren", weet Vrieling nog.


,,Beatrix was in 1993 op Vlieland", is het kernachtige bijschrift dat F. Veldkamp uit Winschoten aanlevert.

Foto: Roelie Knigge

,,Koningin  Beatrix in gesprek met stoelenmatter Geert Wubs van Onstwedder Gaarv'n tijdens het bezoek aan de oude ambachtenmarkt in Zuidlaren. Jaartal onbekend",  meldt Roelie Knigge.


Foto: Henk Ottens

Op 19 juni 2009 opende koningin Beatrix de kunstroute in Schoonoord. Het portret is gemaakt door Henk Ottens.

Foto: Henk Ottens

Kunstenaar Adri de Fluiter leidt koningin Beatrix door Schoonoord tijdens de opening van de kunstroute. Op de achtergrond burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden.

Foto: Gosse Hartholt

De Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia brachten in 2009 een driedaags staatsbezoek aan Nederland. Op 23 april kwam het Zweedse vorstenpaar onder begeleiding van koningin Beatrix naar Groningen, waar ze werde ontvangen door burgemeester Jacques Wallage. Gosse Hartholt schoot deze foto's.

Foto: Gosse Hartholt

Koningin Beatrix en het Zweedse vorstenpaar verlaten het provinciehuis van Groniingen.

Foto: A.M. Tinge

,,Deze foto heb ik van een bezoek aan de Dorpskerk in Sleen. Dat moet in de jaren '90 op een Koninginnedag geweest zijn", geeft A.M. Tinge uit Sleen door.

Joke Hoomoedt had op 30 augustus 2002 de eer om koningin Beatrix in Sellingen te ontvangen als Heksje Hasse, volgens overlevering de bewoonster van de Hasseberg.

Foto: Joke Hoomoedt

,,Onze prinses wordt  80 en ik word 70. Ik vind het altijd fijn om met haar jarig te zijn. Het was voor mij een cadeautje om haar te verwelkomen in Sellingen. Ik kreeg zelfs een handtekening",  vertelt Joke Hoomoedt.


Foto: Marian Tillema

Soms sta je onverwacht oog in oog met de koningin. ,,Deze foto van Koningin Beatrix heb ik gemaakt op Koninginnedag 2004 in Groningen. Opeens stond ze vlak voor me en we schrokken allebei. Vandaar dat de foto niet helemaal scherp is", schrijft Marian Tilllema.

Foto: Daphne van Hoek

,, Ik heb de prinses van dichtbij gezien in 2009, toen ze nog koningin was en samen met het Zweedse koningspaar Groningen en de RuG bezocht, waar ik destijds studeerde. Ik wilde haar van tevoren heel graag een hand geven, maar toen ze eenmaal voor mijn neus stond, durfde ik niet meer. Ik was in ieder geval diep onder de indruk van haar verschijning en heb nog altijd een groot zwak voor haar", laat Daphne van der Hoek weten.

Foto: Jan en Jannie Wieringa

Jan en Jannie Wieringa staan oog in oog met koningin Beatrix bij de opening van de Beatrixhaven. Harm Post, toen nog directeur van Groningen Seaports volgt op gepaste afstand.

Foto: Cor Stuut

Koningin Beatrix is op 30 augustus 2002 niet alleen in Sellingen, maar ook in Stadskanaal. Cor Stuut fotografeerde de vorstin die begeleid wordt door burgemeester Jur Stavast.

Foto: Jan Koller

Nog een keer de opening van de Beatrixhaven in de Eemshaven in 2008 door koningin Beatrix. Jan Koller maakte deze foto.

Foto: Klaas Veldhuis

Koninginnedag werd in 2002 in Hoogeveen gevierd. Leden van de toneelvereniging T.O.G uit Elim deelden kaasblokjes uit. Ik bood koningin Beatrix een stukje aan dat ze tot zich heeft genomen. Ze gaf mij het vlaggetje terug", schrijft Klaas Veldhuis bij deze foto.

Foto: Maya Aal

Deze foto's zijn gemaakt tijdens bezoek van Koningin Beatrix aan Delfzijl Noord op 21 mei 2005 samen met de toenmalige Commissaris van de Koningin Alders.  De toenmalige burgemeester mevrouw Appel ontvangt het gezelschap. ,,Zij werd ontvangen bij een lagere school in de Zanden-, Platen-, Riffenbuurt te Delfzijl Noord", weet Maya Aal nog.

Foto: Hilleen Gilverts

Ten slotte geen foto maar een ingelijst artikel uit het Nieuwsblad van het Noorden. ,,Koninginnedag Zuidlaren 1982. Wij, recht achter de koningin, waren door en door koud maar erg onder de indruk van het bezoek zo is te zien! We bewaren dit krantenknipsel in een fotolijst, met de koningin op de foto in de krant, dat gebeurt je niet dagelijks", schrijft Hilleen Giverts.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.