Verbijstering na laatste aflevering 'De kinderen van Ruinerwold'. Op Twitter zijn kijkers boos dat Gerrit Jan van D. niet is berecht: 'Zolang deze man vrij rondloopt, is er veel mis met onze rechtsstaat'

Gerrit Jan van D. praat in 1999 tegen zijn vier oudste kinderen. Beeld: 'De kinderen van Ruinerwold'

Kijkers van 'De kinderen van Ruinerwold' reageren verbijsterd op het feit dat vader Gerrit Jan van D. niet is berecht. In de laatste aflevering van de documentaireserie van Jessica Villerius gaat het over de laatste fase van de rechtzaak.

In de aflevering was te zien dat de 'Ruinerwold-vader' niet alleen zijn kinderen opsloot, maar ook zijn schoonvader en een zoon van de overleden moeder uit een vorige relatie. Onder de kijkers heerst de vraag wat het verhaal is van de twee angstige 'gevangenen' op de privébeelden.

Hoe gaat het nu met die twee? Kijkers hebben tranen in hun ogen en kunnen het beeld niet vergeten.

loading  

Unfit to stand trial

Van D. wordt niet vervolgd, de rechter doet de uitspraak dat hij 'unfit to stand trial' is. Mensen vragen zich af waarom de vader niet berecht kan worden op basis van de filmopnames. Het rechtssysteem is volgens hen krom. Sommigen vinden het schandalig hoe het rechtssysteem ermee omgaat. 'Zolang deze man vrij rondloopt, is er veel mis met onze rechtsstaat', twittert iemand.

Daarnaast heerst de vraag of de Van D. wel berecht kan worden zodra hij toch weer wel praat of reageert. Volgens sommige kijkers heeft iedereen het recht om zichzelf te verdedigen, maar is er bewijslast te over.  

Onverwachte wending

Sommigen stellen dat het moed vergt om contact te zoeken met documentairemaakster Villerius, om kenbaar te maken dat je ook afstand neemt van je vader. Een kijker noemt het bijzonder en bemoedigend. Aan het einde van de aflevering is te zien dat één van de kinderen, die tot voor kort bij de vader woonde, heeft besloten om het gezin te verlaten.

  loading

Een hart onder de riem

De vier oudste kinderen kunnen rekenen op veel steun en lof. De veerkracht die de kinderen tonen door heel knap onder woorden te brengen wat ze voelen, valt de kijkers op. 'Zo knap hoe zij alles verwoorden met alles wat ze hebben meegemaakt', stelt een kijker. Er is respect voor de openheid en kwetsbaarheid van de oudste vier.

Kijkers vragen zich af hoe Shin, Mar Jan, Edino en Israël na zoveel jaren ellende, er zo sterk uit kunnen komen. Iemand twittert: 'Bewondering voor hoe ze hieruit zijn gekomen en proberen hun leven te leiden en verder te gaan.'

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra