Verenigd Koninkrijk verlaat Europese Unie

Het Verenigd Koninkrijk zal de Europese Unie verlaten. 51.9 procent van de Britten stemde donderdag in een referendum voor vertrek en 48.1 procent voor blijven. 72 procent van de kiesgerechtigden bracht hun stem uit. De uitslag van het referendum was voor premier Cameron aanleiding om zijn vertrek aan te kondigen.

Britten stonden donderdag voor de vraag: Moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de Europese Unie of vertrekken? De Britse kiezer heeft zich duidelijk uitgesproken voor het verlaten van de Europese Unie.

De overwinning van het 'leave'-kamp is een domper voor premier Cameron die de aanvoerder van het 'Remain'-campagne was. Feestvreugde was er wel bij de rechtse UK Independence Party (UKIP) van leider Nigel Farage die vandaag tot onafhankelijkheidsdag uitriep.

Gevolgen

Sinds de oprichting zijn er nog nooit landen uit het samenwerkingsverband gestapt. Groenland en Algerije zijn ooit uit de voorgangers van de Europese Unie gestapt, maar dat is niet vergelijkbaar met het vertrek van Groot Brittanië.

Ook intern zullen problemen voor de Britten opdoemen. De Schotse kiezers wilden in ruime meerderheid (62%) binnen de EU blijven. Het zou kunnen dat de uitslag van dit referendum op korte termijn zal leiden tot een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van het landsdeel.

Proces

Voorlopig zal er niet veel veranderen. Het feit dat de kiezers in meerderheid hebben laten weten dat ze uit de Unie willen, betekent niet dat het Verenigd Koninkrijk per direct opstapt. Dit zal geleidelijk gebeuren en is een proces van enkele jaren.

De snelste manier voor het Verenigd Koninkrijk om zich uit de Unie te werken is een zogenaamde artikel 50-procedure. Dat is een clausule van het verdrag van Lissabon waarin staat dat een land binnen twee jaar de Unie moet verlaten. Er gaan stemmen op in de Britse politiek om te onderhandelen over vertrek, waardoor het proces nog langer zou duren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.