Premier Rutte zinspeelde dinsdag op een mogelijke verlenging van de lockdown. En dat heeft grote gevolgen, stellen verschillende experts. „Het levert onmetelijke schade op.”

Het grote probleem van lockdowns: als je er eenmaal aan begint, kom je er niet meer vanaf. De woorden komen stellig uit de mond van econoom Robin Fransman. „Want als de besmettingen dalen, gooi je alles open. Dan stijgen de coronagevallen weer en kan weer alles op slot. Je krijgt daardoor een jojo-effect”, legt hij uit.

Fransman bekijkt een mogelijke verlengde lockdown dus met argusogen. „Je schiet er uiteindelijk niet zoveel mee op. Het is onduidelijk wat het doel is van het kabinet met het langer stilleggen van de maatschappij. Het is wachten op de vaccins, maar mogelijk zijn de kwetsbaarste groepen pas in de lente gevaccineerd. Moet de boel tot die tijd helemaal op slot? Dat levert onmetelijke schade op”, waarschuwt hij.

Scholen langer op slot

Mocht de lockdown inderdaad worden verlengd, dan betekent dat dat niet alleen de horeca, maar ook alle niet-essentiële winkels langer dicht blijven. Ook moeten de scholen langer op slot. En dat gaat gevolgen hebben, zegt Pedro De Bruyckere, als onderwijswetenschapper verbonden aan de Universiteit Leiden. „Uit onderzoek blijkt dat de kansenongelijkheid tussen kinderen door de scholensluiting van vorig jaar verder is toegenomen. Vooral de kwetsbaarste jongeren zijn hard geraakt. Dat zal nu alleen maar erger worden.”

De Bruyckere benadrukt dat het niet alleen maar om de leerresultaten gaat, maar ook om de sociale gevolgen. „We zien dat het aantal jongeren dat slecht in hun vel zit toeneemt. Ze hebben contact met hun leeftijdsgenoten nodig om zich te ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen”, legt hij uit. De oplossing? „De gezondheid moet uiteraard voorop staan, maar als er ruimte is, open dan zo snel mogelijk de basisscholen”, zegt de onderwijswetenschapper stellig.

Niesters: ’Rutte heeft gelijk’

Ook Bert Niesters, als viroloog verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), kan zich voorstellen dat de meeste ouders hopen op een heropening van de scholen. „Maar het gaat nu echt niet de goede kant op. Tijdens de feestdagen is er minder getest, waardoor er een vertekend beeld is van het aantal besmettingen. We komen gewoon nog te veel bij elkaar.”

Niesters vertelt dat het percentage positieve coronatests in het UMCG vandaag ongekend hoog was. Vijftien procent testte positief op het virus. „Dat is heel zorgelijk. Rutte heeft dus gelijk dat hij weinig ruimte ziet voor versoepelingen. Ik snap dat mensen zich zorgen maken over de gevolgen van een verlengde lockdown, maar we moeten echt nog even doorzetten.”

Mocht de lockdown daadwerkelijk worden verlengd, dan vraagt econoom Fransman zich af wat de toekomst is van de getroffen sectoren, zoals de horeca en de theaters. „Daarom pleit ik ervoor om dat soort instellingen financieel honderd procent te compenseren. Anders gaat dat helemaal kapot. Dat moeten we echt niet willen”, zegt hij bezorgd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra