Verpleeghuizen met hoog aantal vaccinaties kunnen maatregelen versoepelen. Minister Hugo de Jonge: 'Een knuffel door vaste bezoekers is dan weer mogelijk'

Foto: ANP

Verpleeghuizen kunnen hun coronamaatregelen versoepelen als minstens 80 procent van de bewoners twee prikken heeft gehad. Er kunnen dan meer bezoekers komen, activiteiten kunnen met grotere groepen en er kunnen bijvoorbeeld weer meer vrijwilligers en kappers aan het werk in het verpleeghuis.

Het Outbreak Management Team (OMT) acht deze versoepelingen veilig en het kabinet volgt dat advies, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

Ruim een half miljoen bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg zijn inmiddels gevaccineerd, aldus het ministerie. .,,Dankzij het vaccineren daalt het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en de sterfte op deze locaties heel sterk.” Vergeleken met december is het aantal besmettingen in deze instellingen met 90 procent gedaald.

Bewoners die volledig gevaccineerd zijn, mogen straks enkele vaste bezoekers op de eigen kamer ontvangen, zonder dat daarbij een mondmasker of 1,5 meter afstand nodig is. De bezoekers moeten dan wel negatief getest of gevaccineerd zijn.

Knuffel

,,Vaccineren werkt. Dat zien we nu volop in de verpleeghuizen” , zegt coronaminister Hugo de Jonge. ,,Daarom kunnen we nu na een lange en spannende tijd voorzichtig weer wat versoepelen. Als er voldoende gevaccineerd is, is een knuffel door vaste bezoekers weer mogelijk. Prachtig toch?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus