'Vieze' vliegen verpesten de vroege zomerdagen

Adri de Zwaan heeft zichzelf nog nooit zoveel tikken op haar voorhoofd gegeven in de tuin. Die rotvliegen zijn een ware plaag. Zeker in agrarische streken, waar Zwaan woont.

De geboren Oldebroekse bewoont met haar gezin een huis in Eefde, niet ver van boerderijen. ,,Dus ik denk dat het daar deels van komt. Het is zoveel mogelijk de deur dichthouden en van die vieze plakstrips ophangen in de keuken en de serre."

Ongediertebestrijder wordt platgebeld

,,Juist die mensen die in het buitengebied wonen, bellen ons plat. Voor tips of hulp op locatie", vertelt Freek van Essen. Met zijn bedrijf Ongediertebestrijding Van Essen heeft hij bedrijven en ‘vliegenverdelgers’ in Apeldoorn, Deventer, Nunspeet, Raalte, Vaassen en Zwolle.

 ,,Het aantal hulpverzoeken van mensen die een vliegenplaag hebben, is dit jaar ongekend groot. We zijn er dubbel zo druk mee als andere jaren. Ik draai met zes medewerkers overuren", vertelt Van Essen, terwijl hij zijn bolide richting Deventer stuurt.

 ,,Mensen hebben complete groepen in de tuin. Dan gaat de leukigheid van buiten zitten er wel af." En is de irritatie wordt nog groter, als blijkt dat familie Vlieg tevens het huis is binnengevlogen.

,De meimaand was de warmste ooit, dat zegt alles over de vliegenpopulatie en de toename."

Entomoloog Bart Knols kan uitleggen waarom de plaag dit jaar zo groot is. ,,Een vlieg is een zogenoemd koudbloedig dier. Die ontwikkelt zich sneller als de temperatuur hoger is." Of, simpeler gezegd: ,,De overlevingskans van een vlieg is met warm weer groter. Ze doen het dan sneller, vaker en beter... Het maken van nieuwe vliegjes."

Meimaand

Met bosjes worden de larfjes vliegjes. ,,En die larven worden met dit warme voorjaar weer sneller volwassen." De vlieg heeft voor een nieuwe populatie enkele weken nodig, zeker met warm weer gaat het snel. ,,De meimaand was de warmste ooit, dat zegt alles over de vliegenpopulatie en de toename."

Waar komen al die vliegen toch vandaan? Foto: Archief DvhN

De vliegen ontstaan in containers, op rottend fruit of bijvoorbeeld op poepresten van dieren, weet Knols. Van Essen: ,,Ik zie dat mensen op boerderijen, maar ook de particulieren met hobbydieren, veel overlast van vliegen hebben."

Hoe helpt Van Essen iedereen? ,,Bij de boeren en maneges gaat het heel erg om kelders, waar ik de putten met poep van dieren mee bedoel. De gierput. De ontwikkeling van vliegen gaat daar ontzettend rap. We hebben een middel dat de maden doodt in de mest. Dat werkt geweldig goed."

En de gewone burger; kan hij ook die helpen? ,,Zeker. Maar omdat het geen bedrijven betreft, mogen we dan geen sterkere middelen gebruiken. We kijken bij particulieren waar de vliegenplaag zit. Is dat in huis, dan mogen we nog met bepaalde middelen spuiten. Maar het kan ook zo natuurlijk mogelijk, door te werken met de ouderwetse plakstrips of lampen die vliegen aantrekken."

Overkapping

Buiten zijn er andere opties. ,,Bij een overkapping buiten mogen we nog met werkende middelen spuiten bij particulieren. Dat zijn middelen die je spuit op plaatsen waar vliegen ’s nachts schuilen. Helaas zullen niet alle vliegen weg zijn, maar een groot deel zeker."

Van Essen bestrijdt voornamelijk twee vliegsoorten. ,,De vleesvlieg - die eet graag vlees en mest. En de huiskamervlieg. Die komt vooral op zoetigheid af."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.