Vijf vragen: Dag van de Duitse Eenheid

Geweldig voor de Nederlandse economie dat de Duitsers dinsdag massaal over de grens trekken om hier hun Dag van de Duitse Eenheid te vieren. Maar wat vieren ze nu eigenlijk?

Sinds wanneer is 3 oktober de Dag van de Duitse Eenheid?

De Dag van de Duitse Eenheid wordt gevierd sinds 3 oktober 1990. Die dag werd de hereniging van Oost- en West-Duitsland tot één land na ruim veertig jaar scheiding officieel ondertekend.

Wat ging er aan vooraf?

Na de Tweede Wereldoorlog verdeelden de geallieerden (Engeland, Frankrijk, de VS en de Sovjet-Unie) Duitsland in vier zones, die ze in de gaten zouden houden om te voorkomen dat de Duitsers weer een oorlog zouden beginnen. Ook Berlijn werd in zones verdeeld.

De Sovjet-Unie kreeg het oostelijk deel van Duitsland en van Berlijn. De Russen maakten in 1949 van hun zone een eigen communistische staat: De Duitse Democratische Republiek (DDR). Om te voorkomen dat de Oost-Duitsers massaal naar het Westen zouden gaan, grendelden ze de grens tussen Oost- en West-Duitsland af (het ijzeren gordijn).

Berlijn lag als een enclave in het afgegrendelde Oosten en was een zwakke schakel in het ijzeren gordijn. De communisten begonnen op 13 augustus 1961 aan de bouw van een muur tussen het oostelijk en westelijk deel van de stad.

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur en konden de Duitsers weer vrij reizen naar West-Duitsland.

Wat was vóór 1990 de nationale feestdag in Duitsland?

West-Duitsland vierde een Dag van de Duitse Eenheid op 17 juni. Die dag werd een opstand van Oost-Duitse arbeiders tegen het communisme in 1953 herdacht. De opstand werd neergeslagen door de communisten en er vielen ruim honderd doden. In de DDR vierden ze op 7 oktober de Dag van de Republiek. De DDR werd op 7 oktober 1949 gesticht. Nog eerder werd Duitsland vooral geregeerd door keizers en golden hun verjaardagen als nationale feestdag.

Hoe vieren de Duitsers het in eigen land?

Alle scholen, winkels en andere bedrijven zijn dicht. Elk jaar wordt een stad uitgekozen waar 3 oktober gevierd wordt. Dit jaar is dat Mainz. De viering was de eerste jaren vooral een politiek ‘feestje’ met toespraken en officiële plichtplegingen. Alleen het 25-jarig jubileum werd groots gevierd in Berlijn. Sindsdien wordt er meer moeite gedaan om in elk geval in de uitverkozen stad een echt feest te organiseren. In Mainz is vandaag een muziekpodium en de dag wordt afgesloten met een lichtshow boven de Rijn.

Wat vinden de Duitsers zelf van deze feestdag?

De Dag van de Duitse Eenheid is vaak ook een dag van demonstraties en rellen. 27 jaar na de eenwording zijn veel Oost-Duitsers teleurgesteld over wat de vrijheid en democratie hen gebracht heeft. Ze grijpen deze dag aan om hun onvrede te uiten.

Voormalig Bundeskanzler Gerhard Schröder heeft ooit voorgesteld om de Dag van de Duitse Eenheid naar de eerste zondag van oktober te verplaatsen, omdat iedereen dan toch al vrij heeft. Dat plan kreeg geen bijval.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.