Vijf vragen: Dit zijn de gevaren van mestopslag

Elk jaar zijn er ongelukken bij mestopslagplaatsen. Het afgelopen weekend in Oldehove. Een vader en zoon liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Vijf vragen. En antwoorden.

Wat maakt mestopslagplaatsen zo gevaarlijk?

Heel kort gezegd: gassen. Methaan, kooldioxide, zwavelwaterstof, ammoniak en in sommige gevallen blauwzuurgas. Slachtoffers kunnen met één ademhaling en zonder dat ze het merken bedwelmd raken. Ook bestaat het risico op verstikking, vergiftiging, een explosie of brand.

Twee personen in Oldehove vallen in mestput, in kritieke toestand naar ziekenhuis (update)
Lees verder

Komt dit vaak voor?

In Nederland hebben zich tussen 1980 en 2013  ten minste 35 ernstige ongelukken voorgedaan. Daarbij vielen 57 slachtoffers, waarvan 28 doden, blijkt uit cijfers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die deed onderzoek naar aanleiding van een ongeluk op een veebedrijf in de Friese plaats Makkinga waarbij drie mannen omkwamen en een vierde zwaargewond raakte tijdens het schoonmaken van een mestsilo. Het onderzoek richtte zich op de gevaren van mestgassen.

En wat waren de conclusies?

In ieder geval dat het merendeel van de ongelukken is ontstaan doordat onvoldoende veiligheidsmaatregelen waren getroffen. Zo wordt gedoeld op het gebruik van geschikte adembeschermingsapparatuur, het regelmatig mixen van de mest en het zorgen voor voldoende ventilatie.

Dat niet iedereen deze maatregelen in acht neemt, heeft volgens de Raad te maken met het ontbreken van voldoende kennis en het onderschatten van de gevaren. Een belangrijke oorzaak daarvan is volgens de Raad dat de gevaren van mestgassen niet worden behandeld in agrarische opleidingen.

Daarbij komt dat slachtoffers niet bedacht zijn op een natuurlijke reflex om hulp te bieden. ,,Vaak is sprake van een familieband of mensen die al heel lang met elkaar samenwerken. Zij stappen er op af als het mis gaat en brengen zichzelf daardoor ook in gevaar'', verduidelijkt Wim van der Weegen van de Onderzoeksraad.

Wat moet je dan doen als zich een dergelijk ongeluk voordoet?

Hoe moeilijk ook: de hulpdiensten bellen. In Oldehove was de brandweer zaterdagochtend razend snel ter plaatse. De vader en zoon waren tien minuten na het ongeluk uit de put gehaald. Ze waren bewusteloos.

Kunnen mensen wel veilig werken in mestopslagplaatsen?

Dat kan. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die met perslucht en metertjes die waarschuwen als sprake is van een gevaarlijke concentratie gassen. Deskundigen zeggen dat mestopslagen bovendien altijd goed geventileerd moeten worden.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte deze animatie na het dodelijke ongeluk in Makkinga:

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.