Vijf vragen over Brexit

Wat zijn de gevolgen van het mogelijke vertrek van Groot-Brittanië voor Nederland? 5 vragen over Brexit.

Donderdag gaan de Britten naar de stembus voor het referendum over een vertrek uit de Europese Unie. Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, heeft dat gevolgen voor Nederland.

Wat houdt het referendum in?

Moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de Europese Unie of moet het vertrekken uit de Europese Unie? Dat is de vraag waarvoor de Britten naar de stembus gaan. Premier David Cameron heeft steeds benadrukt dat hij het EU-referendum als politiek bindend beschouwt. Niet zoals het Nederlandse Oekraïne-referendum, dat in in april gehouden werd. Dat werd gezien als raadgevend.

Als de Britten stemmen voor een vertrek uit de EU, kan het land voor het eind van 2019 uit de Europe Unie zijn, volgens minister Chris Grayling.

Gaat Nederland er financieel op achteruit?

,,Een Brexit zal de economie van Nederland relatief hard raken’’, zegt het Centraal Planbureau. Het CPB berekende dat een Brexit Nederland 10 miljoen euro zou kosten. Onze economie is in vergelijking met die van de Europese Unie via handel meer met het Verenigd Koninkrijk verweven. In 2030 kunnen de kosten voor Nederland oplopen tot 1,2% van het bbp, wat neerkomt op zo’n 10 miljard euro.

Steven Brakman, hoogleraar Economie aan de Rijksuniversiteit, denkt dat die inschatting aan de hoge kant is. ,,Wij hebben net berekend dat TTIP, het handelsverdrag dat in de maak is tussen Europa en de Verenigde Staten, voor Nederland 10 miljard euro zou opleveren. En de VS is natuurlijk een veel grotere markt dan Groot-Brittannië.’’

Wat zullen Noordelijke bedrijven in de praktijk van een Brexit merken?

,,We zullen met administratieve rompslomp te maken krijgen, want er zullen uitklaringspapieren moeten komen’’, zegt Hans Kremer van Kremer Zand & Grind uit Emmen. Hij levert een soort zand waar de Britten zelf niet over beschikken. ,,Ze hebben mij en m’n zand nodig, dus mijn handel gaat altijd door.’’

Zo luchthartig als Kremer over een mogelijke Brexit denkt, denken niet alle noordelijke ondernemers die met het Verenigd Koninkrijk handel bedrijven. Door de vrees voor een Brexit loopt men op dit moment even minder warm voor Groot-Brittanië. Daardoor loopt de pond in waarde terug. Die onzekerheid maakt dat Nederlandse ondernemers zich het liefst in euro’s laten betalen.

Drukker Royal Hoitsema uit Groningen gaf onlangs al een signaal af. De drukker zat in een alliantie met andere bedrijven voor een order in het Verenigd Koninkrijk. Het contract ging niet door omdat de Britse partij in ponden wenste te betalen.,,We hebben gezegd dat we deze order uitstellen tot na het Brexit-referendum’’, zegt Hoitsma-directeur Fred Sterk.

Wat zijn de gevolgen voor Britten in het Noorden?

Veel Britse studenten dreigen Groningen de rug toe te keren. In het Verenigd Koninkrijk is het collegegeld in 2012 verhoogd tot 9000 pond (11.000 euro). ,,Dat is de belangrijkste reden waarom Britse studenten hier komen studeren’’, aldus Hans Jansen, studieadviseur Engelse taal en cultuur aan de universiteit.

Jansen heeft al diverse mailtjes gehad van verontruste Britse studenten. Een van hen is Aubrey Williams (23), die hier Engels studeert. ,,Het is totaal onduidelijk wat de gevolgen zijn voor Britten die in de EU studeren.’’ Hij vreest dat ze niet alleen vier keer zoveel collegegeld moeten betalen, maar ook meer kwijt zijn aan de ziektekostenverzekering. ,,Nu betalen we daar niets voor, omdat Engeland een nationale ziektekostenverzekering heeft. Na een Brexit moeten we wellicht een dure Nederlandse verzekering nemen.’’

Jansen vreest een uittocht van Britse studenten uit Groningen. Aan de universiteit staan 247 Britten ingeschreven, aan de Hanzehogeschool 50.

Komt er een Nexit?

Geert Wilders wil ook in Nederland een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. Als de Britten donderdag voor een vertrek uit de Europese Unie stemmen, wil de PVV-leider een referendum in Nederland, een Nexit. De PVV-leider voorspelt dat dit een van de belangrijkste thema's zal worden in de Nederlandse verkiezingscampagne. 'Een stem op de PVV is een stem voor een Nederlands referendum over een Nexit', aldus Wilders in De Telegraaf.

Mark Rutte heeft zich uitgesproken tegen een Brexit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.