Vijf vragen over de sociale dienstplicht

Jongeren die zich eerst vrijwillig hebben ingezet voor de samenleving, hebben straks een voorkeurspositie als zij solliciteren op een baan bij de overheid. Wat is de sociale dienstplicht en waarom is het er nog niet?

Wat houdt de sociale dienstplicht in?

Jongeren kunnen in de zorg, met vluchtelingen of in wijkcentra vrijwilligerswerk doen. Jongeren die vrijwillig een ‘maatschappelijke diensttijd’ doorlopen, krijgen een certificaat dat voorrang biedt bij sollicitaties bij de overheid.

Waarom is het er nog niet?

Het CDA en de ChristenUnie wilden het liefst dat het verplicht zou zijn voor jongeren om een tijd maatschappelijke dienst te doen. Vooral het CDA maakte zich tijdens de verkiezingscampagne voor de landelijke verkiezingen hard voor herinvoering van een dienstplicht voor jongeren bij defensie, politie of in de zorg. Andere partijen waren het niet eens met het verplichte karakter. De formerende partijen hebben nu in de sociale dienstplicht een mogelijkheid gevonden die meer past bij de maatschappelijke stages, waar ook D66 voorstander van is.

Wat levert het op?

Voor jongeren die vrijwilligerswerk doen, levert het een voorsprong op andere kandidaten voor een baan bij de overheid op. Volgens CDA en ChristenUnie biedt de sociale dienstplicht jongeren de mogelijkheid om aan hun cv te werken. Daarnaast zou de sociale dienstplicht volgens de twee partijen in een steeds individualistischere samenleving, de gemeenschapszin bevorderen.

Wie moet het doen?

Jongeren die graag bij de overheid willen werken. Als ze zich eerst vrijwillig hebben ingezet voor de samenleving, hebben ze straks een voorkeurspositie als ze solliciteren op een baan bij de overheid. Jongeren die vrijwillig een ‘maatschappelijke diensttijd’ doorlopen, krijgen een certificaat dat voorrang biedt bij sollicitaties bij de overheid. De voorkeurspositie geldt voorlopig alleen bij de overheid, maar met het bedrijfsleven wordt onderhandeld om het certificaat ook daar een plusje te laten zijn op het cv van een sollicitant.

Wat is de kans dat het daadwerkelijk ingevoerd wordt?

Volgens bronnen bekend bij het Algemeen Dagblad, hebben de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een akkoord gesloten over de sociale dienstplicht. Het nieuwe kabinet gaat een vorm van maatschappelijke dienst invoeren, maar wil die niet verplichten. Dat wordt de sociale dienstplicht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.