Vijf vragen over een tekenbeet

De zomer komt eraan. Dat betekent korte broeken, strand, zon en... tekenbeten. Maandag begint de Week van de Teek waarin samenwerkende instanties ons wijzen op het gevaar van een beet van het kleine spinnetje: de ziekte van Lyme.

Wat is de ziekte van Lyme?
De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Lyme is vernoemd naar een klein stadje in de Verenigde Staten: Old Lyme. Daar werd het in de jaren ’70 (her)ontdekt en onderzocht. De ziekte van Lyme is een multisysteemziekte. Dat betekent dat het vrijwel alle organen in het lichaam kan aandoen en bij iedereen anders kan verlopen.

Hoe word je met Lyme besmet?
De ziekte van Lyme is maar op één manier op te lopen: door een beet van een besmette teek. Ruim een miljoen Nederlanders worden elk jaar gebeten door een teek. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet wordt volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geschat op twee procent.

Een teek wordt besmet tijdens het bloed zuigen bij kleine dieren of vogels die de bacterie Borrelia burgdorferi bij zich dragen. De teek kan deze bacterie overdragen op mensen. Ongeveer één op de vijf teken draagt de bacterie bij zich. Er bestaan meerdere varianten, die allemaal andere ziekteverschijnselen veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van Lyme?
De ziekte kan beginnen met een rode vlek of kring rondom de beet. Drie maanden na de beet kun je nog een rode plek krijgen. Sommige mensen krijgen koorts of spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na een beet. Het is dan verstandig naar de huisarts te gaan die een antibioticakuur zal voorschrijven. Bij sommige mensen ontstaat geen rode kring of vlek en reageert het lichaam ook niet met koorts. De bacterie kan in enkele gevallen toch in de bloedbaan terecht komen en voor langere tijd klachten veroorzaken.

Hoe voorkom je een tekenbeet?
Teken leven in bossen, gras en heide, maar ook in parken, tuinen, duinen en weilanden. Op www.tekenradar.nl is te zien waar in Nederland veel teken zijn. De beestjes zijn erg sterk en kunnen lang overleven. Een tekenbeet voorkomen kan niet met huis-tuin-en-keuken middelen. Om veilig naar buiten te kunnen is grover geschut nodig:

 • Teken kruipen via je been bij je lichaam omhoog. Stop dus je broek bij je sok in als je naar het bos gaat
   
 • Bescherm je voeten met speciale teekwerende sokken
   
 • Draag huidbedekkende kleding
   
 • Smeer de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel met 30-50% DEET
   
 • Controleer vooral liezen, knieholtes, hoofd en huid achter de oren op teken

Wat doe je na een tekenbeet?
Verwijder de teek zo snel mogelijk. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet, bij voorkeur met een puntige pincet of speciaal tekenpincet. Trek het beestje er langzaam uit. Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk, dat komt er vanzelf weer uit. Ontsmet de wond met jodium of een middel met 70% alcohol. Het is belangrijk om de wond nog minstens drie maanden in de gaten te houden. Noteer dus de datum waarop je bent gebeten en ga naar de huisarts als je klachten hebt.

Bekijk in de video hieronder hoe je een teek verwijdert.

Bekijk hieronder onze In Beeld over de ziekte van Lyme. Klik hier voor een grotere afbeelding.

menu