Vijf vragen over eendenkroos

Eén van de warmste zomers nadert zijn einde en dat betekent dat het eendenkroos weer verdwijnt. De Groningse wateren verliezen hun groene deken nu het weer kouder wordt.

Wat is eendenkroos?

Eendenkroos is een verzamelnaam voor een aantal kleine drijvende planten. In Nederland zijn vijf verschillende soorten kroos te vinden. Het komt vooral voor in stilstaand of traagstromend water en doet het goed bij warmere temperaturen. Vandaar dat veel water groen kleurt bij zomerse temperaturen.

Waar komt de naam eendenkroos vandaan?

Waar de naam precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar hoogleraar Ecologie en Natuurbeheer Chris Smit van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) vermoedt dat het komt door de eenden die door het kroos zwemmen en het vaak ook eten.

Heeft eendenkroos effect op zijn omgeving?

Voor organismen in het water wel. Eendenkroos zorgt namelijk voor een beperkte lichtinval, waardoor waterplanten kunnen afsterven. Bovendien komt er geen zuurstof in het water, waardoor vissen en andere organismen doodgaan. Eendenkroos heeft volgens Smit geen effect op mensen. Het enige waar ze last van kunnen hebben als ze in het water springen is de geur. Door de beperkte hoeveelheid zuurstof ontstaat er veel modder die qua geur veel weg heeft van rotte eieren.

Is het moeilijk om eendenkroos te verwijderen?

Ja. Het is niet mogelijk om eendenkroos helemaal te verwijderen. Het groeit namelijk altijd weer terug of het verplaatst zich naar andere plekken in het water. „Waterbeheer probeert eendenkroos wel te verwijderen om vissen in leven te houden en de doorstroom te bevorderen, maar vaak heeft dit weinig zin”, aldus Smit.

Nutteloos goedje?

Zeker niet! Eendenkroos zit vol met voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten. Smit: „Er wordt veel geëxperimenteerd met eendenkroos”. Zo staat bij de universiteit van Wageningen een onderzoek gepland naar eendenkroos als nieuw eiwitgewas. Op zijn website laat ze weten dat ze onder andere wil onderzoeken of eendenkroos geschikt is voor diervoeding, maar ook voor menselijke voeding, de optimale teeltomstandigheden en de manier van verwerking.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.