Vijf vragen over nieuwe planeet Nine

Het zonnestelsel

Ver voorbij Pluto, aan de buitenkant van ons zonnestelsel, bevindt zich mogelijk nog een planeet. Daar wordt al langer over gesproken, maar twee Amerikaanse wetenschappers zeggen nieuw bewijs te hebben.

Wat is er aan de hand?
Over de aanwezigheid van de verre planeet wordt al langer gespeculeerd. Maar er is nooit echt bewijs voor gevonden. Tot nu. De wetenschappers Konstantin Batygin en Mike Brown van het California Institute of Technology in Pasadena weten zeker dat de planeet bestaat. Ze leggen het uit in de nieuwste editie van het wetenschapsblad The Astronomical Journal , dat woensdag is uitgekomen. Ze hebben de planeet niet met eigen ogen gezien, ze hebben berekend dat de planeet moet bestaan.

Hoe werken die berekeningen?
Het uitgangspunt is een groep van miljarden kometen en andere objecten die zich om de zon bewegen. Deze groep wordt de Kuipergordel genoemd, naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper die in 1951 voor het eerst over de kometengroep publiceerde.

De Kuipergordel bevindt zich aan de rand van ons zonnestelsel. De kometen en andere objecten bewegen in groepen rondom de zon. Een groep van zes grote kometen uit de Kuipergordel beweegt op zo'n manier rondom de zon alsof er zwaartekracht van een grote massieve planeet op drukt. Dit is het bewijs dat er nog een reusachtige negende planeet moet bestaan in ons zonnestelsel.

Hoe ziet de planeet eruit?
Planeet Nine zou ongeveer tien keer zo zwaar zijn als de aarde. Een rondje van de nieuwe planeet om de zon duurt zo'n 10.000 tot 20.000 aardse jaren. De wetenschappers weten nog niet precies waar planeet Nine zich op dit moment bevindt in zijn baan om de zon. Pas als de planeet echt waargenomen is, is er officieel sprake van een ontdekking. 

En het zonnestelsel?
Ons zonnestelsel telde acht planeten: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. De negende planeet, planeet Nine, zou zich bevinden in een baan ver achter die van Neptunus.

Hoe zit het met Pluto?
Pluto gold tot 2006 ook als planeet, maar wordt tegenwoordig een dwergplaneet genoemd. Ook hier zit wetenschapper Brown achter. Zijn ontdekking van Eris in 2005, een object ongeveer even groot als Pluto, was de aanleiding voor de degradatie van Pluto tot dwergplaneet. Brown zegt in een  persbericht : ,,Iedereen die boos is dat Pluto geen planeet meer is, kan blij zijn dat er een echte planeet op ontdekking wacht."

Bekijk de uitleg van de wetenschappers in de video hieronder.

menu