Vijf vragen over plofkraken

De afgelopen maanden werd de Duitse grensregio geteisterd door plofkraken. In de nacht van donderdag op vrijdag sloegen criminelen toe in Havelte. Vijf vragen over plofkraken.

Wat is een plofkraak precies?

Het doel van een plofkraak is het opblazen van een geldautomaat, om zo de geldcassettes in de automaat te bemachtigen. Bij een plofkraak maken criminelen meestal gebruik van brandbaar gas, zoals acetyleen. Een explosie van binnenuit creëren is de meest doeltreffende manier om de automaat op te blazen. De krakers laten brandbaar gas in de automaat lopen en kitten of tapen vervolgens de openingen dicht. Een andere methode is het gebruik van explosieven. Criminelen voorzien het vaak op pinautomaten die niet ingebouwd zijn in een muur, die zijn gemakkelijker tot ontploffing te brengen.

Wie zitten er achter de plofkraken?

De plofkraken in de grensregio zijn waarschijnlijk voor het merendeel gepleegd door de ‘Audi-bende’, een Nederlandse bende die uit ongeveer tweehonderd personen bestaat. In wisselende samenstellingen begeven zij zich over de grens. Dat doen ze meestal in gestolen Audi’s, vandaar de naam. De Duitse en Nederlandse politie zijn een groot onderzoek naar de bende gestart, nadat twee plofkrakers uit Utrecht begin februari op de vlucht om het leven kwamen. Het Duitse Landeskriminalamt onderzoekt de plofkraken al langer. Dat doen ze onder de codenaam ‘heat’.

Waarom vinden er zoveel plofkraken in de grensregio plaats?

De Nederlandse bendes wijken uit naar Duitsland omdat de Duitse automaten minder goed beveiligd zijn dan de Nederlandse. Meestal gaat het om banken die hooguit 30 kilometer van de grens verwijderd zijn. Afgelopen jaar werden in Duitsland 132 geldautomaten gekraakt.

Samenwerking tussen banken en politie leidde in de zomer van 2013 tot een arrestatiegolf. Daarna nam het aantal plofkraken lange tijd af. Een verklaring van de huidige piek zit hem volgens de politie in het feit dat een aantal van die criminelen inmiddels weer op vrije voeten is.

Toch proberen criminelen ook in Nederland nog regelmatig hun slag te slaan. In het Noorden was het de afgelopen jaren onder meer raak in Groningen, Veendam en de Emmer wijk Bargeres. Ook in Midwolda probeerden criminelen een automaat op te blazen, maar dat mislukte. In maart was het plaatsje Wachtum het decor van een spectaculaire politieachtervolging: met een helikopter werd de bestuurder van een gestolen Audi die op hoge snelheid richting de Duitse grens reed, opgespoord. Het was toen niet duidelijk of hij ook echt van plan was een plofkraak te plegen. De man werd gearresteerd voor autodiefstal.

Wat levert een plofkraak criminelen op?

Bij ram- en plofkraken wordt lang niet altijd iets buitgemaakt, omdat de explosieven niet tot ontploffing komen of voorzorgsmaatregelen op tijd in werking treden. Ook bij de plofkraak in Havelte hadden de criminelen geen succes. Hoeveel geld er in pinautomaten zit is vaak niet bekend. Plofkraken zijn dus vaak een gok. Het hoofd criminaliteitsbestrijding van de Nederlandse Banken zei in 2013 tegen Omroep West: ,,Ik noem het altijd het loterij-effect, je hoopt dat je dat winnende lot uit de loterij krijgt. Dat het jou wel lukt” Doordat de Nederlandse banken vaak goede voorzorgsmaatregelen nemen is de kans op succes in Duitsland groter.

Wat kunnen banken doen om de schade bij plofkraken te beperken?

De banken in het Duitse Emsland zijn nu bezig met een inhaalslag wat betreft de beveiliging van geldautomaten. Voorbeelden van veiligheidsmaatregelen zijn het installeren van verfpatronen in de automaten: zodra een kraak plaatsvindt worden de bankbiljetten besmeurd met inkt waardoor het geld niets meer waard is. Een andere voorzorgsmaatregel is het plaatsen van roosters achter de geldcassettes. Hierdoor stroomt het gas weer naar buiten. Andere opties zijn mistbeveiliging of gebruikmaken van ‘tegengas’, een gas dat het explosief neutraliseert.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.