Met de huidige stand van zaken was het buitengewoon onverstandig geweest om op korte termijn de de coronamaatregelen flink te versoepelen, oordelen experts.

Tegelijkertijd betwijfelen ze of de cijfers na 28 april meer ruimte zullen bieden. „De vraag is of je over een week echt een heel ander beeld ziet.”

De coronacijfers van zondag liegen er niet om. In het afgelopen etmaal is het aantal besmettingen toegenomen met 8288. Daarmee zitten we fors boven het weekgemiddelde. Ook stijgt voor het eerst in dagen het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer. Het aantal opgenomen patiënten nam toe met 26 naar 2517, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

„Dat terwijl je op zondag juist een daling van het aantal positieve testen verwacht, doordat minder mensen zich laten testen op zaterdag”, zegt Bert Niesters van het UMC Groningen. De viroloog is somber over de huidige trend. „Het gaat niet de goede kant op. We moeten ons echt achter de oren krabben om te kijken waar het probleem ligt.”

'Uitstel van executie'

Viroloog Ab Osterhaus is het daarmee eens . „We kunnen de beslissingen wel voor ons uitduwen, maar de vraag is of je over een week echt een heel ander beeld ziet”, zegt hij. „Daarom denk ik dat het doorschuiven van de beslissing over versoepelingen uitstel van executie is. Dit is echt tegen beter weten in.”

Alle coronaversoepelingen die mogelijk op 21 april zouden ingaan, schuiven op. Het gaat om het heropenen van winkels en terrassen en het schrappen van de avondklok. Dat liet een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zondag weten na afloop van het Catshuisberaad. Volgens de zegsman is de piek van de derde golf in zicht, maar nog niet bereikt. Tot die tijd moet de rem erop worden gehouden.

Evenementen

Niesters: „Het is aan het GGD om nu uit te zoeken wat de oorzaak is van de stijging in de cijfers is. Mogelijk speelt Pasen een rol, maar bron- en contactonderzoek moeten dit uitwijzen. Op een of andere manier rekenen we ons rijk. We denken aan versoepelingen, terwijl de besmettingen echt een ander beeld schetsen.”

Niesters wil zelfs nog een stap verder gaan. „Persoonlijk denk ik dat misschien wel nodig is om wat lef te tonen en een streep te zetten door alle Fieldlab-evenementen. Ook al is het een enorm vervelende boodschap, we moeten echt een paar weken doorzetten. Anders krijgen we echt een hele vervelende zomer.”

Reproductiegetal

Osterhaus sluit zich aan bij zijn collega. „Onze prioriteit moet nu echt bij de vaccinatie liggen”, zegt hij. „We moeten nu doorzetten. Als we nu de teugels laten vieren zitten we nog langer aan alle maatregelen vast.”

Kijk maar naar het reproductiegetal, zegt hij. „Dat is net onder de één gedoken. Als we ook maar kleine versoepelingen toelaten zie je dat de cijfers weer omhoog schieten. Dit is echt het moment om door te bijten.”

In het Catshuis besprak een deel van het kabinet zondag de laatste stand van zaken. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst was het ’een goed overleg in goede sfeer’. Voor aanstaande dinsdag staat er een nieuwe coronapersconferentie op het programma.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra