Vitaminepillen en zware paracetamol niet meer vergoed

Vitaminepillen en paracetamol van 1000 milligram worden vanaf 1 januari niet meer vergoed door de zorgverzekering. Apothekers en patiënten maken zich zorgen.

De verandering in het basispakket was voor de politiek en andere insiders al bekend. De apothekers hebben vorige week pas de exacte lijst gekregen van hun organisatie KNMP, over welke medicijnen niet meer vergoed worden. ,,We maken ons zorgen want veel patiënten zullen dit nog niet weten, en komen voor flinke kosten te staan’’, zegt apotheker Fiona Westerhof van de Groninger Apotheken Vereniging.

Vitamine B of D, calcium en zware paracetamol worden tot nu toe vergoed als ze voorgeschreven worden door een arts. Dat gebeurt met name bij patiënten met reuma en ouderen met botontkalking.

Reumapatiënten

Reumapatiënten slikken de paracetamol 1000 mg tegen pijn, en moeten vaak methotrexaat slikken tegen ontstekingen. Dat methotrexaat heeft echter bijwerkingen. Om die te voorkomen, moeten ze altijd in de dagen erna een foliumzuurtablet (vitamine B11) slikken. Het gaat dan om zwaardere foliumzuurpillen, die tot nu toe wel vergoed worden in tegenstelling tot de lichtere foliumzuurtabletjes die bij de zwangerschap worden aanbevolen. Veel ouderen met osteoporose krijgen kalktabletten en vitamine D voorgeschreven om het brozer worden van hun botten tegen te gaan.

De reumapatiëntenverenigingen, ouderenbonden KBO-PCOB en apothekersvereniging KNMP hebben eerder al geprotesteerd tegen het plan deze pillen uit het vergoede pakket te halen. Ze wijzen erop dat het om zo’n 1 miljoen patiënten gaat. ,,Het kost een gemiddelde reumapatiënt al snel enkele tientjes per maand’’, zegt apotheker Westerhof. ,,Dat kunnen veel mensen gewoon niet opbrengen. Dan krijgen ze hun huisarts misschien zover dat die zwaardere pijnstillers voorschrijft, die wel vergoed worden. En ze stoppen misschien met het slikken van de foliumzuur omdat dat geld kost, maar dan kunnen ze ernstige bijwerkingen krijgen.’’

Goedkoper bij drogist

Het Zorginstituut Nederland heeft deze maatregel voorgesteld omdat veel van deze pillen bij de drogist goedkoper zijn te krijgen dan bij de apotheker. Dat heeft met de strengere regels en vergoeding aan apothekers te maken. De kosten per patiënt zouden dus meevallen. Het Zorginstituut voorzag ook dat apothekers en patiëntenverenigingen bezwaar zouden maken, maar vindt dat huisartsen en apothekers de verantwoordelijkheid hebben hun patiënten goed voor te lichten, om zo te voorkomen dat ze de pillen van de drogist niet gaan slikken, of dat artsen zwaardere pijnstiller gaan voorschrijven die wél vergoed worden.

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft de redenering van het Zorginstituut gevolgd en de Tweede Kamer heeft daarmee ingestemd. Wel heeft de minister beloofd de ontwikkeling in de gaten te houden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.