Volop frambozen, aardbeien en bessen geplukt? Zo verwerk je een grote oogst rood fruit zonder iets te verspillen

Foto: Shutterstock

In de zomermaanden haal je volop frambozen, aardbeien, bessen en kersen uit eigen tuin. Een beetje té veel, soms. Wat doe je met al dat fruit als het overrijp dreigt te raken?

’s Ochtends wat aardbeien, frambozen of bosbessen uit eigen tuin plukken om op een beschuitje te doen of door de yoghurt te roeren: daar krijg je pas echt een zomergevoel van. Alleen hebben die vruchtjes de onhebbelijke gewoonte om allemaal ongeveer tegelijkertijd rijp te worden, waardoor je opeens een heleboel fruit tegelijk oogst.

Je kunt natuurlijk alle kanten op met fruit: je maakt er een smoothie van, je bakt een paar taarten, je eet een handvol uit het vuistje. Maar rood fruit wordt al snel overrijp en zeker als je meer dan één bosbessenstruik, kersenboom of aardbeienplant hebt, kun je er nauwelijks tegenaan eten.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om zomerfruit te verwerken voor de langere termijn. En die zijn echt niet ingewikkeld. De meest voor de hand liggende: vries het in. Doe één laagje in een plastic bakje, om te voorkomen dat het fruit aan elkaar vast komt te zitten. Je kunt de vruchten in hun geheel invriezen.

Inmaken

Aardbeien en kersen kun je ook prima inmaken. Vul een gesteriliseerde weckpot met hele, schoongemaakte aardbeien of kersen. Daarna vul je de pot aan met suikersiroop, die je maakt door suiker op te lossen in water. Voor 750 gram fruit kun je denken aan 100 gram suiker in 500 ml. water. Sluit de pot en laat hem 25 minuten in een pan heet water staan dat net onder de kook blijft.

Zelfgemaakte jam

loading

Frambozen en bessen zijn vaak te teer om in hun geheel te kunnen inmaken. Maar je kunt van elke fruitsoort natuurlijk wel jam maken. Kook het gesneden fruit met (gelei)suiker en een paar druppels citroensap tot het een puree is, en bewaar het daarna in een gesteriliseerde pot. Als de jam bestaat uit 40 procent fruit en 60 procent suiker is hij onbeperkt houdbaar, tipt het Voedingscentrum. Jam met minder suiker is 3 tot 6 maanden houdbaar.

Siroop maken gaat op ongeveer dezelfde manier: kook gelijke hoeveelheden fruit en suiker tot een puree, leng aan met water en duw het mengsel door een zeef.

Om te drinken

Voor een simpele zelfgemaakte likeur overgiet je 500 gram fruit in een grote weckpot of fles met 1 liter jenever of wodka. Snijd een vanillestokje in de lengte door en doe het erbij, evenals 300 gram suiker. Laat minimaal 4 weken staan en schud de pot elke dag even door. Voor gebruik zeef je de likeur door een koffiefilter.

loading

Liever iets met minder suiker maken? Probeer dan eens vruchtenazijn. Breng hiervoor 1 liter (wijn)azijn aan de kook met een lepel suiker en giet het over 500 gram gekneusd fruit. Laat het geheel in een afgesloten glazen pot twee weken trekken. Filter de fruitpulp er daarna uit met behulp van kaasdoek of een koffiefilter.

Gezond snoep

Een andere smakelijke manier om overtollig fruit te gebruiken: maak er fruitleer van. Dat zijn matjes van gedroogde fruitpuree die je als makkelijke en gezonde snack kunt meenemen. Pureer het fruit in een blender en spreid het dan in een dunne laag uit op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat het fruit dan indrogen in de oven op een lage temperatuur, ongeveer 60 graden. Dat duurt, afhankelijk van hoe dik het laagje is, minimaal zes uur.

menu