Weer fors meer coronapatiënten erbij (1329), maar ook meer mensen laten zich testen

Foto: ANP

Zet de hernieuwde opmars van corona door? De afgelopen week kwamen er 1329 besmettingen bij. Dat is voor de vierde week op rij een (forse) stijging. Maar de stijging wordt vooral veroorzaakt doordat steeds meer mensen zich laten testen. Het percentage positieve testen is met 1 procent gelijk gebleven aan een week eerder. Dat meldt het RIVM in de wekelijkse update.

Een week eerder waren er 987 nieuwe besmettingen en dat was toen bijna een verdubbeling vergeleken met de week dáárvoor. ,,We waren erg benieuwd of deze week wéér een verdubbeling te zien zou zijn, maar dat is gelukkig niet het geval,” zegt een woordvoerder van het RIVM. Het RIVM ziet wel ‘dat er iets niet goed gaat', maar de nieuwste cijfers baren nog geen al te grote zorgen.

Er zijn de afgelopen week 23 patiënten gemeld die voor Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er vier meer dan de week daarvoor. Er zijn negen coronapatiënten als overleden gemeld, twee meer dan in de week ervoor.

Meer testen

Het aantal nieuwe personen dat positief getest is in Nederland neemt dus verder toe. Dat komt mede door het toenemend aantal mensen dat zich laat testen. Tussen 20 juli en 26 juli hebben 111.764 personen zich laten testen bij de testlocaties van de GGD. Dat zijn 22.878 meer testen dan de week daarvoor, toen 88.886 testen werden afgenomen. Het percentage positieve testen is met 1 procent gelijk gebleven aan een week eerder.

Het reproductiegetal (dat aangeeft hoeveel personen worden besmet door één coronapatiënt) is gestegen naar 1,40. Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen weer 140 andere mensen besmetten. Vorige week lag dit getal nog op 1,29, waarmee het toen voor het eerst in lange tijd weer boven de 1 uitkwam. Toch baart ook het reproductiegetal nog geen al te grote zorgen. ,,Want de onzekerheidsmarge van dat getal is met deze relatief lage cijfers nog vrij groot,” aldus de woordvoerder van het RIVM.

De regionale verschillen zijn groot. Met name in Zuid-Holland en Noord-Holland is een toename te zien in het aantal meldingen. Het aantal besmettingen in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland blijft stabiel laag. Net als vorige week telt Zuid-Holland veruit de meeste coronapatiënten. De laatste veertien dagen werden in de provincie 1024 nieuwe patiënten geteld, wat gelijk staat aan 27,6 per 100.000 inwoners. Ook Zeeland telt relatief veel coronapatiënten (22,4 per 100.000), gevolgd door Noord-Holland en Utrecht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus